3FM nieuws

3FM Special: Wat kun je doen tegen online seksueel misbruik?

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Special: Wat kun je doen tegen online seksueel misbruik?

Samen met BNNVARA maakte Eva op 3FM een special over online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hier zaten Jacqueline Kleijer, deskundige op het gebied van online seksualiteit en Simone Belt, seksuologe van ‘helpwanted.nl’. Zij geven je tips wat je kunt doen als je te maken hebt met online seksueel misbruik.

Een groot deel van ons leven speelt zich online af en seksualiteit hoort daar bij. Het is dus helemaal niet zo gek als je het leuk of spannend vindt om met wederzijds goedkeuren, seksueel getinte berichtjes of foto’s met leeftijdsgenoten te delen. Maar je moet altijd in gedachten houden dat het mis kan gaan.

Hoeveel jongeren hebben te maken gehad met online seksueel misbruik?

Simone: ''In 2018 waren het er 1616 per jaar en dat stijgt. Hoeveel vorig jaar precies weet ik nog niet want dat zijn we nog aan het uitzoeken, maar in ieder geval meer dan 1600 melden per jaar.''

Video niet beschikbaar

Wat kun je doen als je een foto doorgestuurd krijgt?

''Als je een foto doorgestuurd krijgt, kun je 'm verwijderen en de persoon in kwestie hulp aan te bieden. Vraag eens hoe het gaat. We adviseren niet altijd om aangifte te doen. Wel kun je altijd een melding doen. Als meerdere mensen dit doen over 1 persoon, dan kan de politie er iets aan doen. Meestal denken jongeren dat het geen zin heeft. Maar in sommige gevallen kan het tot een aanhouding leiden.'' aldus Simone.

Video niet beschikbaar

Als mijn foto is verspreid, kan ik daar dan iets aan doen of ben ik fucked?

Simone: ''Wij kunnen helpen met sociale media zoals Snapchat of Instapgram, -wij hebben daar goed contact mee. Dus als wij een bericht sturen aan hen: dit account is telkens naaktfoto’s aan het verspreiden van minderjarige meisjes, dan kunnen zij snel handelen om dat offline te halen. Soms dweilen met de kraan open. Maar het kan wel helpen dat het minder snel verspreid wordt.''

Video niet beschikbaar

Tips van tech journalist Daniël Verlaan

Tips over online seksualiteit van Daniël Verlaan van RTL Nieuws. Hij is expert op het gebied van cybercrime.

Video niet beschikbaar

  • Heel veel jongeren en ouderen hebben online seks. Zeggen: ‘Je moet het niet doen, het is gevaarlijk’ is hetzelfde als: ‘Heb maar geen seks anders krijg je een soa’. Dat heeft geen zin. Je moet gewoon zorgen dat die risico’s zo klein mogelijk zijn.
  • Tip die we vaak horen is: ‘Zet je hoofd er niet op’. Daar heb ik mijn twijfels bij - je kan vaak alsnog zien wie het is. Of dat je gebruikersnaam er bij staat. Maar het is alsnog veiliger dan wel je hoofd er op.
  • Vooral belangrijk om te weten met wie je aan het appen bent. Als je niet weet wie aan de andere kant zit, daar zitten risico’s aan.
  • Zorg dat je vertrouwen hebt in de persoon waar je dit mee doet.

Zit jij ergens mee - voor jezelf of voor iemand anders - of wil je er gewoon iets over kwijt? Ga naar www.helpwanted.nl daar kun je terecht met je problemen, ook anoniem.

Ster advertentie
Ster advertentie