Heeft de gewijzigde abortuswet in Amerika invloed op het Nederlandse beleid?
- Nieuws
- Heeft de gewijzigde abortuswet in Amerika invloed op het Nederlandse beleid?
In de Amerikaanse staat Oklahoma gaat de tijd waarin abortus toegepast mag worden terug naar 6 weken. Gebeurt het daarna, dan ben je strafbaar. Deze uitspraak volgt vlak nadat uitlekte dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de abortuswetgeving in het land wil aanpassen. Ze willen dat staten zelf over het abortusrecht bepalen. Veel mensen zijn nu bang dat hun zelfbeschikkingsrecht wordt aangetast. 3FM-dj Sander Hoogendoorn spreekt met Eva de Goeij. Zij is voorzitter van Ava, een organisatie die opkomt voor de belangen van vrouwen rondom abortus en anticonceptie.
Eva noemt deze verandering in Oklahoma verschrikkelijk. "Dit zijn hele inhumane wetten en dit zorgt er niet voor dat er minder abortussen, maar juist meer onveilige abortussen plaatsvinden." Vrouwen gaan op zoek naar andere technieken waarbij ze hun eigen leven in gevaar kunnen brengen. Eva geeft ook aan dat het met name de arme mensen zijn waarbij het recht wordt ontnomen, omdat rijken vaak wel op een manier aan een abortus kunnen komen.
Het recht is niet 'volledig' verdwenen, maar binnen 6 weken moet abortus worden gepleegd, daarna is het strafbaar. "Het is een theoretische wet, want de meeste vrouwen komen pas na 6 weken achter hun zwangerschap. Dit is praktisch, want zo kunnen er amper abortussen worden uitgevoerd."
Anti-abortus organisaties hebben veel invloed
Sander vraagt zich af hoe zich dit nu in Nederland gaat ontwikkelen. "We gaan toch echt tientallen jaren terug in de tijd." Eva benoemt dat sinds Trump aan de macht is gekomen er een grote anti-abortus invloed van Amerika naar Europa is overgewaaid en dus ook naar Nederland. Anti-abortus organisaties hebben veel geld en zijn strategisch heel sterk, hierdoor is hun invloed enorm groot.
Er wordt veel onjuiste informatie verspreidt door deze organisaties. Zij, die tegen de keuzevrijheid zijn, zijn ook veel beter georganiseerd dan de mensen die vóór de keuzevrijheid zijn bij een zwangerschap. Eva verteld dat wij in Nederland daardoor de stem van de vrouwen missen over wat zij willen rond abortus en anticonceptie. Dat is ook wat nu veel op social media te horen is. Het is aan de vrouw zelf om hierover te beslissen en niemand anders. "Als we die stemmen zouden verenigen dan zouden we een sterk geluid hebben voor die keuzevrijheid en daarom zijn wij Ava gestart." Hoe dit in Amerika gaat aflopen is nog niet duidelijk. President Biden heeft zich al wel uitgesproken tegen deze wet, maar de uitspraak van het Hooggerechtshof is pas in juni.
Video niet beschikbaar