Robin (28) heeft tinnitus: "Ik dacht dat die piep weg zou gaan, zoals altijd"
- Nieuws
- Robin (28) heeft tinnitus: "Ik dacht dat die piep weg zou gaan, zoals altijd"
Robin (28) leeft de laatste jaren 24/7 met een hoge, scherpe piep in zijn oor, het resultaat van een avond feesten zonder oordoppen. Om andere concert- en festivalliefhebbers te waarschuwen voor tinnitus vertelt hij zijn verhaal aan 3FM. "Je kunt er gewoon 100 mee worden, maar ik had nooit gedacht dat het mijn leven zo zou beïnvloeden."
Dit artikel verscheen in juli 2019 en is omhooggehaald rondom de Week Van Het Oorsuizen.
'1 avond zonder doppen kan geen kwaad, toch?'
Robin kreeg tinnitus toen hij in november 2016 naar een hardstylefeest ging, "zo eentje met heel veel lawaai". Tijdens de weg terug hoorde hij al een piep in zijn oor, iets wat wel vaker gebeurde na een avondje feesten. Hij stond er niet echt bij stil. "Ik dacht dat het bij harde muziek altijd vanzelf wel weggaat, net als een kater de volgende ochtend. Maar ja, deze piep bleef ineens veel langer hangen, dus ik raakte na een dag toch wel in paniek."
Hij droeg die avond geen oordoppen, die lagen nog thuis. Nu kun je die tegenwoordig in bijna elke concertzaal wel kopen, maar op dat moment maakte Robin de keuze om dat niet te doen. "Ze kostten maar vijftien euro, echt geen geld. Maar ja, ik had ook al mijn kaartje gekocht, wilde nog wat biertjes drinken en zat sowieso niet heel ruim als student zijnde, dus ik kocht ze niet. Ik dacht, 'Prima als ik over een paar jaar wat minder goed kan horen, dat zie ik dan wel weer'. Als ik had geweten dat ik deze piep eraan over zou houden, had ik echt twee keer nagedacht."
De piep
Hoe die piep van Robin klinkt? Hij weet op welke frequentie het zit en in het filmpje hieronder luister je de precieze toon die 24/7 in zijn hoofd rondspookt. Robin: "Als het goed gaat qua humeur en hoe ik me voel, dan gaat 'ie in volume iets naar beneden. Als ik gestresst ben of het druk heb, hoor ik hem echt zo snerpend hoog als hier."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In de war
Robin zocht naar informatie en oplossingen op Google maar kreeg, classic, meteen allemaal horrorverhalen te zien in plaats van potentiële oplossingen (die zijn er namelijk niet echt, op eentje na). Hij maakte een afspraak bij zijn huisarts voor verder onderzoek, maar daar werd hem verteld dat hij er gewoon mee moest leren leven.
Robin: "Ik ging echt een beetje verbijsterd naar huis. Een huisarts is er toch om je verder te helpen met zoiets? Ik belandde bij een KNO-arts voor verder onderzoek en hoopte dat het misschien toch zou komen door een prop in mijn oor, maar het bleek echt tinnitus. Hij testte of ik ook 'gewoon' gehoorverlies had, maar dat was juist bovengemiddeld. Toen snapte ik er helemaal niets meer van, ik begreep niet hoe ik met een goed gehoor toch die piep bleef horen."
>> Wil je weten hoe tinnitus precies werkt? Klik dan hier.
Stress en angst
Door die verwarring kwam Robin in een lastige periode terecht waarin hij zich zorgen maakte over zijn toekomst: "Ik was bang hoe mijn leven erdoor beïnvloed zou kunnen worden, qua werk maar ook qua privéleven. Even op een terrasje zitten of een wandeling maken voelt ineens zo anders aan, hoe kun je er nog van genieten met zo'n piep in je oor? Ik heb daar wel echt mee gezeten, ja."
En die stress maakte de tinnitus alleen nog maar erger. Het is eigenlijk net als een snelweg: als je er dichtbij woont, hoor je de auto's na een tijdje niet meer. Pas als je erop gaat letten, hoor je het geraas. Tinnitus werkt hetzelfde: de piep is er altijd, maar je hoort 'm vaak sterker als je niet goed in je vel zit. Dat was bij Robin in het begin ook zo: "Ik was in paniek over de tinnitus, ik voelde me er rot over. Dan ga je er heel erg op zitten letten, wat het alleen maar verergert. Echt een cirkel waar je zelf uit moet zien te komen."
Dit zorgde in de eerste paar weken na het feest ook voor een flink slaaptekort. Robin probeerde zichzelf 's nachts af te leiden met een app met natuurgeluiden, wat lang niet altijd werkte. Dankzij gesprekken met lotgenoten en een maatschappelijk medewerker lukt het hem nu om de aandacht af te leiden van de piep door aan andere dingen te denken, wat zijn leven met tinnitus een stukje makkelijker maakt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Anders leven
Inmiddels kan hij er goed mee omgaan, maar het heeft zijn ups en downs."Soms voel ik me top en soms zit ik echt in een dip. Ik heb sowieso mijn leven aan moeten passen hierdoor. Ik draag altijd oordoppen als ik in de kroeg zit en ga bijvoorbeeld niet meer spontaan naar feestjes als ik m'n oordoppen niet bij me heb. Dan ga ik liever naar huis."
Naar muziek luisteren kan gelukkig nog wel, dat moet alleen op een lager volume: "Mijn iPhone geeft het aan als je qua volume in de gevarenzone komt, dat is handig. In het begin durfde ik überhaupt geen muziekdopjes in te doen, ik was bang voor elk geluid. Ik ontwijk het nu niet meer, maar draag soms wel m'n oordoppen in de bioscoop. Ja echt, haha! Dat geluid staat harder dan je denkt, meet het maar eens met zo'n dB-app."
Moraal van het verhaal
Draag. Je. Oordoppen. Je kunt bij blootstelling aan 100 dB al na tien minuten gehoorschade oplopen, het gaat écht sneller dan je denkt. De een heeft geluk en zal misschien wat sneller doof worden, maar de ander heeft na één enkele avond de rest van zijn of haar leven tinnitus. En dat draai je dus niet meer terug.
Robin heeft twee setjes oordoppen om zijn oren te beschermen voor te harde geluiden. Een op maat gemaakte set, en een algemeen setje van twaalf euro met muziekfilter. Die hangt aan zijn sleutelbos, zodat hij nooit zonder zit. Hij geeft je nog wel een tip mee als je overweegt zelf ook oordoppen te kopen: let op de geluidsdemping! Verschillende doppen dempen ook verschillende dB's. "Soms staat het geluid op een festival zo hard dat een demping van 10 dB alsnog vrij weinig zin heeft. Check dat dus, en kijk ook of je doppen hebt met een muziekfilter. Dan hoor je alles veel beter dan met van die schuimdopjes!"
Eén ding is zeker, boos met een vingertje staan wijzen helpt niet als het gaat om het wel/niet dragen van oordoppen. Robin: "Ik zie mezelf niet als slachtoffer ofzo, het is mijn eigen domme schuld. Ik ben zelf nogal koppig en als iemand vroeger zei dat ik vaker oordoppen moest dragen, dacht ik ook gewoon 'jaaa, ik zie wel'. Het moet toch echt je eigen keuze zijn. Ik vertel dit verhaal nu om mensen er bewust van te maken, maar je moet zelf die eerste stap zetten en doppen kopen. Je moet het zelf willen. Ik hoop dat steeds meer mensen dit doorkrijgen!"