Dit komt er allemaal kijken bij 72 uur wachten in een concertrij
- Nieuws
- Dit komt er allemaal kijken bij 72 uur wachten in een concertrij
Het was begin november landelijk in het nieuws: een groep fans sliep drie nachten lang buiten om een goede plek te bemachtigen bij het concert van Harry Styles. Yes, drie nachten. Daarin kwamen spontane yoga-sessies voorbij, maar ook bezorgde moeders en slimme dealtjes met security. Zo'n rij is eigenlijk een mini-maatschappij die gewoon drie dagen lang goed moet blijven draaien. Hoe gaat zoiets in zijn werk?
We spraken met Veerle (19), Irene (21), Floor (19), Amber (22) en Daisy (20) over hun favoriete ervaringen in de rij, maar ook over de organisatie skills die erbij kwamen kijken. Er zit meer werk in dan je denkt!
Nummertje erbij?
De hoofdregel van lang in de rij staan is eigenlijk supersimpel. NIET. VOORDRINGEN. Wat je ook doet, waar je ook bent en voor wie je ook in de rij staat: als je voordringt, heb je een probleem. Om oneerlijke situaties te voorkomen worden de wachters vaak genummerd: iedereen krijgt van de eerste persoon in de rij een nummer op zijn/haar hand, wat hun plek in de rij aangeeft. Die handnummers worden de laatste tijd alleen steeds vaker gefaket, dus werken de meiden nu met echte polsbandjes waar nummers op staan. Professionele shit!
Je mag trouwens geen nummers reserveren voor mensen die later komen. Koppels en groepen moeten allemaal tegelijkertijd aankomen, anders loop je het risico dat jij nummer 12 bent en je vriend(-in) nummer 47. Zeg dan maar doei tegen een leuke avond samen.
Samenwerken met security
Officieel ging de wachtrij voor Harry Styles pas 'open' om 12:00 uur op de dag van het concert. Tot die tijd verbleef de groep een paar honderd meter verderop. Maar hoe krijg je die enorme club mensen zonder chaos, rennen en voordringen naar een andere plek? Nou, da's makkelijk genoeg: een dealtje sluiten met security. Er werd met de security afgesproken dat nieuwe mensen aan moesten sluiten bij de grote groep wachtenden, waar ze volgens het nummersysteem van de meiden naar de nieuwe wachtrij geleid zouden worden. Ingewikkeld, maar effectief!
Veerle: "We hebben voor 12:00 uur iedereen weer op volgorde gezet, waarna we in groepjes van 50 naar de wachtrij werden geleid. Cheaten is nooit helemaal te voorkomen, maar zo verliep het in ieder geval rustig en met behulp van security. Dat maakt het allemaal wel eerlijker."
Dat verloopt ook wel eens anders. Bij het verplaatsen van de rij voor de Justin Bieber show in de Gelredome liep alles uit op totale chaos: iedereen beukte zijn weg naar voren en sommige mensen werden omver gelopen. Een meisje kneusde zelfs haar ribben. Het filmpje van de stampede belandde op Dumpert, iets waar Floor, Amber, Daisy, Veerle en Irene bij dit concert helemaal geen zin in hadden. Vandaar alle systemen en regels!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook de AFAS Live hielp mee tijdens die vier dagen. Zij zorgden voor een container waar alle gebruikte dekens ingegooid konden worden, waarna ze gedoneerd zijn aan een daklozenopvang. Da's een mooie samenwerking, toch? Daarnaast zorgden de meiden ervoor dat al het afval netjes opgeruimd werd: beter voor het milieu en het zorgt er ook nog eens voor dat de ratten wegblijven.
Maximaal 3 uur van je plek
Natuurlijk zijn er in elke rij andere afspraken en gewoontes. De Harry Styles-rij had als vuistregel dat je niet langer dan drie uur van je plek mocht zijn. Deed je dat wel (zonder geldige reden), dan liep je het risico dat je niet meer terug mocht.
Uiteraard werden er uitzonderingen gemaakt voor mensen die zich niet lekker voelen: een meisje dat na een dag wat ziek was, mocht een nacht naar een hostel om even wat op te knappen. Maar daarna werd je wel weer geacht om aan te schuiven: "Bij het boodschappen doen reserveer je ook niet eerst een plekje in de kassa-rij voordat je de spullen gaat halen!"
Roken? Liever niet
De nummers en wacht-regels zijn dus één ding, maar ook op roken werd gelet: liever niet in de rij. "Je weet niet of mensen astma hebben of het gewoon vervelend vinden, dus er is meestal een soort rookplek, een aantal meter buiten de rij," aldus Floor. Daarnaast voorkom je zo dat de sigaretten-as in de rij belandt en zorg je ervoor dat mensen gewoon lekker kunnen praten tijdens het paffen, ook als er mensen liggen te slapen. Attent. Minstens net zo attent: snoepjes meenemen en uitdelen voor een kleine sugar rush tijdens de moeilijke uurtjes!
Moeders to the rescue
Het is best wel een onderneming om ineens vier nachten op straat te slapen in Amsterdam. Vinden die ouders dat wel oke? Hoe zorg je ervoor dat iedereen veilig is? Vries je niet kapot? De vijf meiden vertellen dat ze daar een aantal dingen op bedacht hebben. Floor liep in een nacht zo'n vijf keer langs de rij om te checken of alles nog goed ging, maar eigenlijk hield iedereen elkaar continu in de gaten. Daarnaast sliepen er af en toe ook ouders in de rij.
Irene: "Er was een moeder die wisselde met haar dochter, zodat ze haar plekje kon behouden en ook wat kon slapen." Veerle: "En de avond voor het concert kwam er een moeder bij slapen, die is er tot het concert bijgebleven. En om 2:30 uur 's nachts kwam een vader zijn dochters afzetten." Floor: "Ik denk dat het veel ouders geruststelde dat we vaak controleerden, er waren altijd minimaal twee personen wakker. En we hadden contact met handhaving en de beveiliging, die het ook allemaal heel erg goed oppakten."
Powerbanks, yoga & een potje tongen
Je zit vier dagen met je billen op koud asfalt, met constant hetzelfde uitzicht en gure weer. Dan word je toch he-le-maal gek? Blijkbaar niet, als je zorgt voor goed entertainment en een enorme lading aan powerbanks. Sowieso komen er om de haverklap mensen langs om te vragen waarom je daar zit, maar mensen nemen ook kaartspellen mee en organiseren mini yogalesjes. En dan is er nog een heel andere vorm van entertainment...
Veerle: "We gingen even naar de wc en toen we terugkwamen hoorden we dat iemand had staan zoenen met een jongen bij de supermarkt, hahaha." Irene: "Tsja, je moet het toch een beetje leuk maken voor jezelf."
Waarom doe je zoiets?!
Natuurlijk krijg je als groep een enorme band door het gezamenlijk klagen over het kutweer en de vermoeidheid. Maar waarom zou je überhaupt al uren voor een concert in de rij gaan zitten? Achter zo'n keuze zitten twee grote beweegredenen: gezelligheid en een goede plek. Irene: "Ik leer nieuwe mensen kennen door in zo'n rij te zitten. Je hebt allemaal iets gemeen en daardoor blijf je vaak na zo'n concert ook nog in contact met elkaar." Amber bevestigt dat er hele vriendengroepen ontstaan door de gedeelde passie, maar juist ook door nieuwe invloeden: "Je verschilt toch vaak heel erg van elkaar, waardoor je nieuwe dingen leert en ook mensen ontmoet die je normaal niet snel tegen zou komen."
Voor de vijf meiden is het minstens net belangrijk dat ze een heel goede plek hebben bij het concert. Aangezien iedereen steeds vroeger in de rij gaat staan, passen zij zich daarin ook aan. Meestal staan ze 'maar' een dag in de rij, maar de tour van Harry Styles was een extreem geval.
Amber: "Als je hoort dat ze in Parijs twee dagen van tevoren al klaarliggen, dan wil jij er drie. Je maakt elkaar ook een beetje gek." Irene: "Ik had ook liever in m'n bed gelegen, maar voor Harry vond ik het toch de moeite wel waard."
Het heeft zo z'n charme
Misschien is het zo gek nog niet, een paar dagen kamperen in de rij. Je houdt er een bak nieuwe vrienden aan over, deelt een paar mooie anekdotes en hebt de beste plek in de concertzaal te pakken. Vooruit, je moet er drie vrieskoude nachten voor overleven en pissen in de toiletten van Intersport en MediaMarkt, maar dan heb je ook wat.
Heb jij zelf wel eens in zo'n rij gelegen? Hoe ging het er bij jou aan toe? Hoe lang lag je daar? Deel je ervaringen op #3FM of plaats ze in de Facebook-comments!