Hoe je door muziek een stuk gelukkiger kunt worden
- Nieuws
- Hoe je door muziek een stuk gelukkiger kunt worden
Met muziek kun je je emoties beïnvloeden. Het zorgt voor veranderingen in je hersendelen die je emoties verwerken. Dat geldt eigenlijk voor alle muziek, niet alleen specifieke nummers die jou raken. Je kunt dus een stuk gelukkiger worden dan je nu bent. How it works? Dat leggen we in dit artikel haarfijn uit!
Music and the brains
Uit onderzoek van De Psycholoog blijkt dat muziek eigenlijk áltijd invloed heeft op hoe jij je voelt. Zelfs voordat jij je bewust bent van het feit dat je muziek hoort, worden je emoties er al door beïnvloed. Er zijn een hoop onderzoeken gedaan naar de effecten van muziek op je hersens. Wat bleek? Muziek zorgt ervoor dat jouw twee hersenhelften net effe wat lekkerder samenwerken. En dat zorgt er weer voor dat je je een stuk empathischer gaat gedragen... Bijzonder! Bij muzikanten is duidelijk te zien de hersens een stuk beter samenwerken. Maar zelfs het luisteren kan al een groot effect hebben, geen zorgen dus wanneer je niet zo'n goed gevoel voor ritme hebt als deze good boy hieronder.
Lekker sociaal...
Van muziek word je dus lekker sociaal. Hoe meer de muziek jou raakt, hoe meer behoefte je hebt om met andere mensen in gesprek te gaan. En dat niet alleen, je krijgt ook nog eens de behoefte om de relaties die je nu al hebt, nog beter te maken. Zit je dus effe in een relatie crisis met je liefje of BFF? Dan kan muziek je misschien wel helpen! Hoe dat werkt? Zoek een nummer op wat jouw raakt en waar je een beetje emotioneel van wordt. Wie weet krijg je een goede ingeving of heb je ineens weer zin om moeite te doen.
...en gelukkig!
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen. Tijdens het onderzoek werd veel dopamine geproduceerd, al voor dat het 'kippenvelmomentje' er was. Wat het muziekgenre is maakt helemaal niks uit volgens het onderzoek. Als jij er maar lekker op gaat. De mensen die onderzocht werden kozen ook een heleboel verschillende genres, van pop tot punk en zelfs een nummer met doedelzak! Ieder zo zijn smaak.
Het verschil zit ook een beetje in de muziek
Ook al kun je het beste gewoon luisteren wat je zelf lekker vindt klinken, is er wel een onderscheid te maken tussen genres. Heavy metal kan bijvoorbeeld niet echt bevorderend zijn voor je gemoedstoestand. Volgens een onderzoek werkt dit namelijk angst- en stressverhogend. De hartfrequentie gaat dan omlaag en de bloeddruk juist omhoog. Dat zijn de symptomen die je kunt vergelijken met mensen die voor een lange tijd chronische stress ervaren. Ai! En van welk liedje word je nou het aller- aller- allervrolijkst volgens de wetenschap? Dat kan haast geen ander nummer zijn dan Queens' 'Don't Stop Me Now'. Dat komt omdat dit tempo aanzienlijk hoger ligt dan dat van andere poptracks.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het werkt ook andersom
Maar het werkt ook andersom. Als je van muziek vrolijk kunt worden, kun je er ook verdrietig van worden. Onderzoekers checkten hoe proefpersonen reageerden op verdrietige muziek. Ze luisterden naar zelf uitgekozen én onbekende tracks. Iedereen werd verdrietig van de zelfgekozen muziek. Een aantal empathische personen werd óók verdrietig van de muziek die ze nooit gehoord hadden. Hoe mooi verdrietige muziek ook klinkt, soms kun je het beter links laten liggen. Volgens de wetenschap is het aller- aller- allerverdrietigste liedje 'The Drugs Don't Work' van The Verve. Ze keken daarbij naar de hartslag en temperatuur van de testpersonen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.