Grensoverschrijdend gedrag op festivals: wat kun je ertegen doen?
- Nieuws
- Grensoverschrijdend gedrag op festivals: wat kun je ertegen doen?
Het is helaas nog steeds een veel voorkomend probleem op festivals: ongewenst (seksueel) gedrag. 3FM-dj Angelique Houtveen maakte het vorig weekend tijdens Pinkpop nog mee, tijdens een live radiobijdrage. Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat iedereen zonder vervelende confrontaties van een topfestival kan genieten?
In het voorbijgaan
Tijdens Pinkpop maakte Angelique samen met Vera Siemons radio vanaf het festivalterrein. Tijdens een bijdrage liepen er meerdere mensen voorbij, waarvan 1 man besloot dat hij het nodig vond om aan Angelique te zitten. Zij merkte dat het gebeurde, maar was vooral bezig met live radio maken.
Angelique: "Ik keek even op van 'huh, did that just happen?', maar ik was eigenlijk met drie dingen tegelijk bezig. Pas na de bijdrage zei ik tegen Vera dat er iemand aan mijn kont zat. Ik merkte dat ik er geen ding van wilde maken, anders ben ik diegene die zeurt. Maar toen de cameraman zei dat het op beeld stond, keek ik het terug. Toen dacht ik 'Gozer, waar haal je het lef vandaan om me aan te raken?' Ik laat een mooi festival niet verpesten door zo'n moment, maar irritant en onnodig is het wel."
Video niet beschikbaar
Tips bij nare situaties
Volgens onderzoek van EenVandaag uit 2018 is grensoverschrijdend gedrag op festivals alles behalve een uitzondering: 48% van de vrouwen en 9% van de mannen heeft er wel eens mee te maken gehad.
Dit soort ongewenst gedrag kan volgens Jente van Say No Thanks van alles inhouden: "Het is per persoon verschillend, maar het gaat in de basis vooral over aangeraakt worden of geknepen worden op plekken waar je dat niet fijn vindt. Maar soms ook over meegesleurd of ingesloten worden." Hij geeft in dit artikel een aantal tips voor vervelende situaties tijdens evenementen.
In het kort: begeef je zo snel mogelijk uit de situatie en zoek iemand die je kunt helpen. Zie je dat er bij iemand anders iets naars gebeurt? Verplaats jezelf in de situatie en bedenk hoe jij geholpen zou willen worden.
Ben Je Oke?
Het initiatief Ben Je Oke? wil ongewenst seksueel gedrag op festivals, in clubs en bij concerten bespreekbaar maken. Het idee: zie je dat iemand lastiggevallen wordt? Stap op diegene af en vraag of ze oké zijn. Zorg ervoor dat je allemaal een oogje in het zeil houdt bij elkaar, zodat iedereen van een fijn festival kan genieten. Tijdens Best Kept Secret liep 3FM-dj Eva Koreman over het terrein om precies dát te doen.
Video niet beschikbaar
Ze komt o.a. een Belgische bezoeker tegen die vertelt over de keer dat ze op haar billen getikt werd en een groep festivalgangers elkaar beschermde. "We waren aan het feesten en een jongen sloeg me op mijn kont. Ik draaide me om en wilde er iets van zeggen, maar toen had ineens niemand het gedaan. Dat is niet leuk."
Heb jij dit ook wel eens meegemaakt?
Ben jij, op wat voor manier dan ook, ook wel eens in aanraking gekomen met ongewenst (seksueel) gedrag tijdens een festival of concert? Hieronder vind je een contactformulier waar je jouw verhaal met ons kunt delen (liever niet herkenbaar? Vul dan 'anoniem' in bij 'naam'!). Misschien nemen we contact met je op voor een vervolgverhaal over dit onderwerp.