Sophie Hilbrand over depressie en stress onder jongeren
- Nieuws
- Sophie Hilbrand over depressie en stress onder jongeren
Mark + Rámon belden maandag 9 april met Sophie Hilbrand, die dit jaar de Depressie Kennistest presenteert. Ze legt uit wat depressie precies is en waarom ze het belangrijk vindt dat hier meer over gepraat wordt.
Stress, stress, stress
Sophie belt in vanuit de trein, met een telefoon die nog maar negen procent batterij heeft. Dát is volgens haar de allergrootste stressfactor onder jongeren, grapt ze. "Samen met dat moment dat je een serie wilt kijken en het scherm maar blijft laden. Dat draaiende balletje schijnt ook een enorme killer te zijn, haha!"
Vrolijk vs. écht
Toch weten ze, zelfs met de stress van die negen procent, het gesprek een serieuze wending te geven. Sophie is erg te spreken over het #trueselfie-initiatief: "Mensen vertellen hier vanuit zichzelf niet zo snel over, dus vind ik het tof dat we zo meer aandacht aan depressie en alles daaromheen geven. Ik vind dat #trueselfie er ook een goede naam voor is, want over het algemeen zijn de beelden die je op social media te zien krijgt heel erg vrolijk en tof en voel jij je echt een loser als je je dan niet goed voelt."
Wat is een depressie?
Wat is het verschil tussen je down voelen/rouwen/liefdesverdriet hebben en depressie? Sophie: "Het verschil is dat je bij de eerste drie vaak nog wel ventieltjes hebt, momenten waarop je gezellig uit eten kunt gaan met vrienden en daar ook gewoon kunt lachen. Je kunt dan naar huis fietsen en meteen weer denken 'wat is er met me?', maar je hebt dan nog wel momenten dat je je goed voelt. Op het moment dat het doorlopend somber is en niets nog oké voelt, dan heb je een depressie."
1 op de 5
Maar liefst twintig procent van de mensen krijgt in zijn/haar leven depressieklachten. Sophie: "Dat vind ik echt superveel! Sommige mensen hebben er natuurlijk aanleg voor, maar het kan ook gebeuren door een event in je leven. Dat je ergens in terecht komt en denkt 'dit is niet goed voor me', je kunt er ook langzaamaan 'inglijden'."
Meer over #trueselfie?
Check hier alle informatie over deze week en de verhalen van o.a. 3FM-dj Domien Verschuuren en cabaretier Martijn Kardol.
Gerelateerd
HUMAN
Eenderde jongeren denkt ADHD, autisme of depressie te hebben zonder diagnoseHUMAN
'Narcist' of 'Emotieloos': Malisa (26) is klaar met de stereotypen over borderlineHUMAN
Leon-Mitchell had een depressie: "Ik zat vast in een cel waar alles somber en kleurloos was"HUMAN
Kwart jongeren gebruikt drank en softdrugs voor mentale klachten: "Met alcohol houd ik mezelf op de been"