Emre (19) helpt niet-westerse jongeren met hun coming out
- Nieuws
- Emre (19) helpt niet-westerse jongeren met hun coming out
Emre Hoogduijn (19) kwam laat uit de kast, omdat hij geen rolmodel had. Nu is hij zelf een rolmodel voor niet-westerse jongeren. Via Instagram helpt hij hen met hun coming out. "Ik doe mijn verhaal en hoop hen daarmee te helpen."
Video niet beschikbaar
"Ik wist al vrij jong, ik denk in groep drie, dat ik niet op meisjes viel. Maar het duurde lang voordat ik dat wilde toegeven aan mezelf. Mezelf accepteren als homo duurde lang. Ik had geen voorbeeld in mijn omgeving, ik had nog nooit van een jongen die Turks is en homo gehoord. Omdat ik niemand had waarmee ik me kon vergelijken, dacht ik dat het niet goed was om homo te zijn. Wat je niet ziet, kun je niet zijn."
Pas in de pubertijd, toen sommige vrienden van Emre vriendinnetjes kregen, ging Emre ook nadenken over relaties. "Ik bleef een beetje achter qua relaties en zo. Ik had ook wel eens een vriendinnetje, maar als ze wilde zoenen vluchtte ik altijd snel weg."
Uit de kast voor de hele familie
Emre kwam op pakjesavond uit de kast, voor de hele familie. Dat was niet zo moeilijk, vertelt hij, want thuis is veel bespreekbaar. "Mijn moeder gaf me soms al wel een subtiel tintje, dat ik ook thuis mocht komen met een jongen. Toen ik vertelde dat ik homo ben, reageerde de hele familie positief. Ze hadden het ook wel een beetje zien aankomen."
Op school was het soms wel lastig. "Daar oordelen mensen over je. Ondanks dat mijn vrienden goed reageerden, werd ik soms uitgescholden voor homo."
Een GSA oprichten
Samen met andere scholieren richtte Emre een Gender & Sexuality Alliance (GSA) op. "Bij ons op school werd er nooit over seksualiteit en gender gepraat. Dat onderwerp was weggestopt in het biologieboek. Een GSA is een groep scholieren die er voor iedereen zijn met vragen over seksualiteit en gender en organiseren acties en dagen als Paarse Vrijdag. Bij mij op school kregen we het bijvoorbeeld voor elkaar dat er in het trappenhuis een regenboog-muurschildering kwam."
Emre kreeg energie van de GSA op zijn school en deed mee aan een Paarse Vrijdag-campagne van het COC. "Posters met mijn hoofd hingen door scholen in heel Nederland. Daardoor kreeg ik een gezicht in de LHBTQIA+ community. Jongeren met een niet-westerse achtergrond of jongeren uit de biblebelt, die moeite hebben met uit de kast komen, hadden mij op een poster gezien en stuurden me via Instagram berichtjes. Zij zien mij, als Turkse jongen, als voorbeeld dat je als niet-westerse jongere ook homo kan zijn. Ze stellen mij vragen over mijn coming out, ik vertel mijn verhaal en hoop ze op die manier te kunnen helpen."
DE GSA IS EEN VEILIGE PLEK
Na de Paarse Vrijdag-campagne is Emre zich in blijven zetten voor het COC. "Ik zit in de landelijke GSA-raad en zet me in voor meer bekendheid omtrent GSA's. Het is belangrijk dat er scholieren weten dat ze bij een GSA terecht kunnen met vragen of er zelf een kunnen oprichten als deze er nog niet is. Als je thuis niet over seksualiteit en gender kunt praten, is het fijn als er op school wel een veilige plek is waar dat kan."
Emre is van plan zich te blijven inzetten voor LHBTQIA+-rechten. "Het gaat gewoon om mensen. Mensen die nog steeds niet altijd geaccepteerd worden. Dat is belachelijk. Zolang het nodig is, werk ik graag aan een betere toekomst waarin iedereen zichzelf kan zijn."