Dragqueen Emily Salvia (25) over Paarse Vrijdag: “Ik wil dat het voor de generaties onder mij makkelijker wordt om jezelf te zijn”
- Nieuws
- Dragqueen Emily Salvia (25) over Paarse Vrijdag: “Ik wil dat het voor de generaties onder mij makkelijker wordt om jezelf te zijn”
Het is Paarse Vrijdag. Door op deze dag de kleur paars te dragen, laat jij jouw support zien aan lhbti+ scholieren en studenten. Luuk (25), bekend als dragqueen Emily Salvia, vertelt aan 3FM HUMAN hoe drag hen hielp met diens coming out. “Met drag wil ik laten zien dat je ook een superster kunt zijn als je anders bent dan de meeste mensen.”
Uit onderzoek van jongerenorganisatie Young Impact blijkt dat ruim één op de drie leerlingen vindt dat hun school niet genoeg doet om de acceptatie van lhbti+ jongeren te verbeteren. Op Paarse Vrijdag dragen scholieren en studenten op scholen de kleur paars om solidariteit te tonen met lhbti+ jongeren.
Een belangrijke dag vindt Luuk (24), ook bekend als dragqueen Emily Salvia. Luuk is non-binair ontdekte dat op twintigjarige leeftijd. “Ik kon me vroeger nooit echt identificeren als man óf vrouw. Ik voelde me stuk omdat ik ‘anders’ was. Ik had graag op de middelbare school geweten dat het oké is om te strugglen met je seksualiteit. Gelukkig laat Paarse Vrijdag samenhorigheid zien. Hoe vet is het dat mensen op Paarse Vrijdag laten zien dat het oké is om queer te zijn?!”
Stoer en populair
Als je naar Luuk kijkt, zie je een vrolijke en fleurig geklede twintiger met een vlotte babbel. “Maar als middelbare scholier wilde ik stoer en populair zijn,” zegt Luuk. “Mijn gevoelige en theatrale kant schoof ik opzij.”
Luuk kreeg een vriendin, en probeerde als twaalfjarige diens seksualiteit te ontdekken. “Op een dag was ik met mijn vriendinnetje na school aan het webcammen. Zij stelde voor om onze kleren uit te doen. Het voelde heel spannend en bevrijdend.”
foto: Diewke van den Heuvel
Pispaal
Helaas was dat gevoel van korte duur. “De volgende schooldag staarde iedereen mij aan. Als ik opkeek, draaiden leerlingen zich snel om en fluisterden geheimzinnig met elkaar. Wat bleek: mijn vriendin had mij stiekem gefilmd en dat filmpje doorgestuurd naar andere scholieren.”
Luuk kijkt even weg en zucht hard. “Veel nare gebeurtenissen uit die tijd heb ik mentaal geblokkeerd. Ik herinner me nog wel dat iedereen opeens iets negatiefs te zeggen had over mijn lichaam en persoonlijkheid. De situatie escaleerde. Andere leerlingen durfden niet met mij om te gaan. Ik werd het pispaaltje. Ik schaamde mij en wilde het liefst verdwijnen.”
Online wereld
Op zijn veertiende is de spontane Luuk veranderd in een stil kind dat achter in de klas zo min mogelijk wil opvallen. “Thuis trok ik me terug op mijn kamer. Daar kwam ik via chatrooms en dating platforms voor het eerst in contact met lhbti+ers.”
Een wereld gaat open voor Luuk. “Via een dating platform ontmoette ik een jongen van eind twintig. Hij was cool, homo en zelfverzekerd. Hij was hét voorbeeld dat ik zocht. Ik voelde me vaak alleen, maar hij begreep mijn struggles met mijn geaardheid.”
‘Mijn lichaam bevroor’
Na lang chatten, spreekt Luuk in het geheim met hem af in een bos. “Al snel vroeg hij of ik weleens seks had. Ik zei van niet. Hij drong aan om het met hem te proberen. Ik wilde mijn enige echte vriend niet teleurstellen.”
Luuk schraapt even diens keel. “We hadden seks. Ik herinner me dat ik twee keer heb gezegd dat ik het niet fijn vond en wilde stoppen. Toch bleef hij mij verkrachten. Mijn lichaam bevroor.”
Verslaving
Jarenlang heeft Luuk diens verkrachting met niemand gedeeld. “De naaktbeelden hadden al voor genoeg negatieve reacties gezorgd. Mijn ouders hebben er veel om gehuild. Ik besloot dat niemand mocht weten wat er in het bos was gebeurd.”
Als iemand zegt dat hij van mij houdt of trots op mij is, ga ik daar gelijk aan twijfelen. En een lange periode was het zoeken naar erkenning en een queergemeenschap een soort verslaving. Ik bleef met de verkeerde mensen omgaan. Op mijn twintigste ging ik naar chemseks feestjes, waar ik mijn gedachten met drugs en seks tijdelijk liet verdwijnen. Het was geen verrijking maar een ontsnapping aan mezelf.”
Uit De Maat
Dit veranderde toen Luuk Film ging studeren aan de kunstacademie in Breda. “Voor het eerst had ik de moed om over mijn verkrachting te vertellen en voor mijn afstudeerproject maakte ik er zelfs een visuele EP over: Uit De Maat.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Luuks gezicht straalt wanneer hen praat over de EP. “Na bijna tien jaar begon mijn verwerkingsproces. Ik leerde dat ik heftige gebeurtenissen het best kan vertellen door middel van kunst. Het voelde alsof ik grip kreeg op iets wat lange tijd ongrijpbaar was."
Wereld van drag
Tijdens diezelfde studie ontdekt Luuk de wereld van drag en wordt dragqueen Emily Salvia geboren. Drag is een kunstvorm waarin een persoon zich kleedt in kleding en make-up bedoeld om een specifieke genderidentiteit te overdrijven.
"Emily is gewoon een uitvergrote, vrijere versie van Luuk,” zegt Luuk lachend. “Vroeger bleven mijn dromen op mijn kamer en in mijn hoofd, maar nu niet meer. Door Emily heb ik geleerd om mijn kwetsbaarheden en ware zelf niet weg te stoppen. Ik hoop daar anderen mee te inspireren."
foto: A. Boek
Emily Salvia treedt op tijdens de finale van Holland's Best Drag Queen
Superster
Wat is de boodschap die dragqueen Emily Salvia uitdraagt? “Met mijn drag wil ik laten zien dat je ook een superster kunt zijn als je anders bent dan de meeste mensen. Focus je op de dingen die je écht leuk vindt en probeer de meningen van anderen, die nu heel belangrijk lijken, los te laten.”
Luuk zegt vastberaden: “Net als veel andere jonge lhbt+ers heb ik mij te lang eenzaam gevoeld. Ik wil dat het voor de generaties onder mij makkelijker is om jezelf te zijn. Je hoeft echt geen masker op te zetten. Je zult vast worstelen met het ontdekken van je seksualiteit of genderidentiteit, maar uiteindelijk kom je op de plek waar je hoort te zijn.”
Gerelateerd
HUMAN
Dankzij Nazmul (27) vieren we Paarse Vrijdag in NederlandHUMAN
Transman Romy (30) voelde zich niet veilig in de sportschool en richtte de eerste Queer Gym van Nederland opHUMAN
3FM-luisteraar Kimberley organiseert met Timur een Pride in haar dorp: “Huh?! Komt dat hier?!”HUMAN
Bob's (26) ouders denken dat zijn seksualiteit een zonde is: "Ik kan pas sinds kort van mezelf houden"