HUMAN

1 op de 5 jongeren deelt intieme foto's online

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 5 jongeren deelt intieme foto's online

“Het ding waardoor ik me niet honderd procent veilig voel, is dat ik niet precies weet wat er met mijn gegevens gebeurd. Maar als ik dat wel weet, dan zou ik me wel onveilig voelen vrees ik.”

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Zo zijn onderwerpen als pesten en je gevoel van privacy en veiligheid ook dingen die online spelen. Van 17 t/m 24 november is het bij 3FM, FunX, NPO3, NOS en Club HUB #onwijs, oftewel de Week van de Mediawijsheid. Want wat weten wij eigenlijk van online privacy, cyberpesten, nepnieuws en sexting?

EenVandaag deed verschillende onderzoeken naar deze onderwerpen. Voor ons aller gemak harkten we de belangrijkste resultaten bij elkaar.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

In Nederland voelen jongeren zich in real life veiliger dan online. Twee procent van de jongeren voelt zich over het algemeen onveilig in ons land. Daarentegen voelt zeventien procent zichzelf onveilig online.

“Het ding waardoor ik me niet honderd procent veilig voel, is dat ik niet precies weet wat er met mijn gegevens gebeurt. Maar als ik dat wel weet, dan zou ik me nog onveiliger voelen vrees ik,” vertelt een van de deelnemers van het onderzoek.

Jongeren stellen hun eigen privacy voorop

Hoewel jongeren meer online delen dan ouderen, hechten zij meer waarde aan privacy. Dat bleek uit het onderzoek naar de zogenoemde aftapwet of sleepwet. 53 procent van de jongeren wil de wet niet, tegenover 30 procent van de ouderen. Waar ouderen met name de veiligheid van het land voorop stellen en dus voorstander van de wet zijn, stellen jongeren hun eigen privacy voorop.

Pesten gebeurt vooral online

Van de jongeren die zeggen dat pesten in hun omgeving voorkomt, zegt achttien procent dat het vooral online is, tegenover elf procent vooral ‘in het echt’. Volgens 78 procent van de jongeren is cyberpesten een groot probleem.

“Online pesten is volgens veel deelnemers een groot probleem omdat cyberpesten vaak anoniem gebeurt,” vertelt EenVandaag-onderzoeker Lisette van Vliet. “Op die manier is het makkelijker om online te pesten, dan op iemand af te stappen.”

Send nudes

Een kwart van de jongeren heeft intieme beelden van zichzelf. Eén op de vijf deelt die met anderen. Twee jaar geleden was dit nog één zevende. Achttien procent van de jongeren heeft hier spijt van. De gevolgen zijn soms niet te overzien.

Zo zegt een van de deelnemers aan het onderzoek naar sexting: “Ik heb er veel problemen mee gehad. De foto’s werden als chantagemiddel gebruikt. Degene die ze ontvangen had, dreigde ermee. Ik moest en zou nog meer sturen of hij zou het via sociale media delen. Hij had al hele lijsten van mijn vrienden en familie bij elkaar verzameld. Ik kon toen niet anders dan nog meer sturen.”

Hoe mediawijs zijn we eigenlijk?

Uit onderzoek van Mediawijzer.net blijkt dat jongeren niet zo mediawijs zijn als ze zouden willen. In het onderzoek werd aan jongeren gevraagd om hun eigen niveau van mediawijsheid in te schatten en dit vervolgens via een test te staven. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van de jongeren hun eigen niveau van mediawijsheid overschatten.

Check hier alles van #onwijs

Ster advertentie
Ster advertentie