HUMAN

Voel de beat: op ADE kunnen dove en slechthorende mensen genieten van muziek

foto: Vera de Ruiterfoto: Vera de Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Voel de beat: op ADE kunnen dove en slechthorende mensen genieten van muziek

Doof en toch volop genieten van muziek? Dankzij Sub_bar kan het! Tijdens het Amsterdam Dance Event kon je de muziek niet alleen horen, maar vooral ook voelen. Hoe is het om naar een feest te gaan waar muziek écht voor iedereen is? 3FM HUMAN nam een kijkje in deze bijzondere wereld.

De donkere clubzaal van Parallel vult zich langzaam met gasten. Dove, slechthorende én horende mensen kruipen samen op de zitzakken die in een cirkel op de dansvloer zijn geplaatst. Plotseling gaan de lichten uit en vult een lage, zoemende toon de ruimte. Het eerste deel van de avond begint: een kennismaking met de diverse werken van Sub_bar-artiesten, waaronder Calvin Khan en Atelier Francesco.

"Niet zo verbindend als ik dacht"

Vlak voor het event spreken we kort met oprichter Francesco Spaggiari (38). In 2021 bedacht de dj en muziekproducent Sub_bar, een project dat muziek maakt die dove en slechthorende mensen kunnen waarnemen.

"Destijds besefte ik dat de muziekindustrie helemaal niet zo inclusief was," vertelt Francesco. "Ik wilde dat ook de zeventig miljoen dove en vierhonderddertig miljoen slechthorende mensen de kracht van muziek konden ervaren. Sub_bar is een nieuw muziekformat. Dit genre is niet voor je gehoor, maar voor je gevoel."

Met Sub_bar brengt Francesco muziek en optredens van artiesten van over de hele wereld samen, speciaal afgestemd op een slechthorend en doof publiek. Daarnaast leert hij zowel horende als slechthorende en dove artiesten hoe ze deze unieke muziek kunnen maken. Hij werkt samen met festivals als ADE om onvergetelijke, inclusieve ervaringen voor het publiek te realiseren.

Dj Francesco Spaggiari bedankt zijn publiek voor hun komst naar het Sub_bar event. Hij zit op de grond achter zijn laptop en is omringd door het publiek.

foto: Ineke van der Hurk

Francesco Spaggiari treedt op

Wat is Sub_bar?

Bij Sub_bar draait alles om subfrequenties: geluidsgolven die zo laag zijn dat je ze nauwelijks kunt horen, maar juist wél goed voelt. "De golven trillen letterlijk door je hele lichaam heen, omdat geluid in essentie uit vibraties bestaat," legt Francesco uit.

Om te ervaren hoe het is om niets te horen, krijgen horende bezoekers van Sub_bar tijdens de pauze de mogelijkheid om een 'sub-pack' aan te trekken. In dit speciale vest zit een plaat die is verbonden met een synthesizer. Wanneer je op de toetsen drukt, begint de plaat te trillen. Hoe lager de toon, hoe sterker je de trillingen in het vest voelt.

Check de video hieronder om te zien hoe dat ging👇

Zo werkt het 'sub-pack'

Video niet beschikbaar

Zweven op muziek

Dan stapt dj Calvin Khan achter de draaitafels. Voor zijn solodebuut neemt deze dove artiest het publiek mee in zijn unieke ervaringen met geluid. Lage, vibrerende tonen vullen de ruimte en golven door het publiek heen. De dj speelt met de intensiteit en het ritme van de muziek; de sterkte van de trillingen bouwt op en weer af. Veel mensen in het publiek liggen erbij of sluiten hun ogen om zich volledig over te kunnen geven aan de sensaties van Khans muziek.

Boaz (32) is een bezoeker van het evenement, is doof en vertelt ons dat de muziek van Calvin Khan anders is dan hij gewend is: "Er is veel herhaling, maar ook veel opbouw. Ik heb geen behoefte om op te staan en te dansen. Door de frequenties en tonen voelt het alsof ik zweef, en ben ik juist heel zen."

Muziek voor écht iedereen

Francesco sluit de avond af, zittend op de grond, terwijl hij iedereen laat zien hoe hij geluid omzet in gevoel. In gebarentaal bedankt hij het publiek voor hun aanwezigheid.

Na afloop spreken we bezoeker Sandra (30). Ze is op latere leeftijd slechthorend geraakt en kan dus de muziek van Sub_bar met andere muziek vergelijken. "Het is iets totaal anders. Er is minder afwisseling tussen toonhoogtes, maar de manier waarop ik de muziek voel, maakt het intenser."

Ze kijkt even om zich heen naar de andere gasten en voegt toe dat de muziek op nog een andere manier anders is dan andere muziek. "Met deze muziek maakt het niet uit of je doof, slechthorend of horend bent. Dat je weet dat iedereen hier van de muziek geniet, maakt het nog veel mooier."

Ster advertentie
Ster advertentie