HUMAN

Dit is waarom we over slavernij moeten blijven praten

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom we over slavernij moeten blijven praten

Deze week brengt hiphop-label TopNotch de compacte versie van Roofstaat uit. In dit 248 pagina's tellende boek (origineel telt 856 pagina's) wordt teruggeblikt op het aandeel van Nederland in de slavernijhandel. Een stukje geschiedenis waar we ons vaak niet bewust van zijn. Ook 3FM-dj Angelique Houtveen gaat het aan het hart.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het originele exemplaar van Roofstaat was vorig schooljaar voor ons aanleiding om een quiz te organiseren op een middelbare school in Rotterdam. Hoeveel weten we eigenlijk van het Nederlandse slavernijverleden? En hoe belangrijk vinden we dat? Dat waren belangrijke vragen.

In de discussie hierover wordt vaak beweerd dat in de geschiedenisboeken op school te weinig aandacht wordt gegeven aan deze zwarte bladzijdes van de geschiedenis. 3FM Tussenuur deed een kennisquiz bij een klas uit Rotterdam. "Wie heeft het genaild?", vroeg 3FM-DJ Joram Kaat. Niemand stak een hand op. "Vinden jullie dit wel belangrijk?"

Moet je je schuldig gevoelen?

"Ik heb vrienden die gekleurd zijn," vertelt een meisje uit de klas. "Zij maken wel eens een opmerking over slavernij. Dan denk ik: Zit je daar echt zo mee? Want dat wist ik niet. Als je er mee zit, kun je het zeggen. Als ik me afvraag: Voel ik me schuldig voor wat voorouders hebben gedaan? Dan kan ik daar eigenlijk geen antwoord op geven. Moet ik me daar schuldig over voelen?"

"Nee, jij hebt niks gedaan", legt artiest Braz uit. "Het is belangrijk dat je bewust bent van dat het wel is gebeurd, en waar bepaalde dingen vandaan komen. Zo kunnen we elkaar beter begrijpen en omarmen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie