Eenzame Bryan (27) ging viral met #maatjegezocht: “Ik heb nu een beste vriendin”
- Nieuws
- Eenzame Bryan (27) ging viral met #maatjegezocht: “Ik heb nu een beste vriendin”
Bij het woord eenzaamheid denk je eerder aan ouderen dan jongeren. Wij zijn jong, horen te feesten, onze telefoons geven non-stop meldingen, onze agenda’s horen propvol te zijn. Toch voelde twintiger Bryan Vreijsen uit Tilburg zich jarenlang eenzaam. Vorig jaar ging o.a. hij viral op Twitter met #maatjegezocht. "Ik heb nu een beste vriendin en bijna elke week een uitje waar ik me op kan verheugen."
Als Bryan Vreijsen (27) eenzaamheid moet beschrijven, ziet hij het als een muur waar hij tegenaan praat. "Als ik dan vertel hoe het gaat, luistert of reageert eigenlijk niemand uit oprechte interesse.” Bryan werd vroeger gepest, kreeg thuis geen ruimte om zijn eenzame gevoelens te delen en vluchtte voor meer dan tien jaar vanachter zijn computer de gamewereld in.
Maar op 9 augustus 2019 ging een knop om. Hij gebruikte de #maatjegezocht, bedacht door Nadï van de Watering, en plaatste deze oproep op Twitter:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
LEES OOK: Eenzaamheid kent geen leeftijd: de 25-jarige Nadï is elke dag alleen en is het zat!
BRABANT MAATJEs
“Ik verwachtte één of twee reacties, maar ontving duizenden reacties van mensen die met mij iets leuks wilden doen,” zegt Bryan. Dankbaar en overdonderd sprak Bryan met mensen door heel Nederland af. Toch wilde hij graag in de omgeving Tilburg en Noord-Brabant een vriendenkring opbouwen. Op 28 augustus 2019 richtte hij de Facebookgroep Brabant Maatjes op waar jonge eenzame mensen tussen de achttien en 35 jaar in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten in de omgeving. Het ledenaantal staat inmiddels op bijna duizend.
Voor de coronacrisis organiseerde Brabant Maatjes elke week uitjes. Corona maakte voor eenzame mensen de drempel om sociaal contact te leggen helaas een stuk moeilijker. Samen met prominente leden bedacht Bryan om livestreams te organiseren. Massaal kwamen aanmeldingen vanuit de groep. “Zangeressen gaven optredens voor leden, een feest-dj maakte een mix. Andere leden lieten hun kunst zien of droegen gedichten voor over hun ervaring met eenzaamheid.”
"JE HEbT MIJ"
Vriendschappen sluiten was in het begin lastig voor Bryan. "Mede door mijn pestverleden noemde ik mensen niet snel vriend of vriendin. "Ik vertrouwde mensen minder, omdat ik bang was dat ze de dingen die ik hen vertelde tegen mij zouden gebruiken."
Maar toen leerde hij door zijn handreiking naar buiten Kim kennen. Zij helpt Bryan om te gaan met zijn angst. "Ik heb nu een beste vriendin. Als het niet gaat, bel ik haar. Soms ben ik heel negatief over het leven. Ik heb geen contact meer met mijn moeder, en mijn vader is overleden. Dan trek ik negatieve gedachten naar mij toe. Ik verdien het om alleen te zijn en zie het leven niet meer zitten. Kim zegt dan: 'Kijk naar al die mooie reacties die je op Twitter krijgt, hoe goed het gaat met Brabant Maatjes. Je hebt een vaste baan en woning. En je hebt mij'."
Kim en Bryan als presentatoren van een van hun livestreams voor Brabant Maatjes
SOCIAL MEDIA MAAKT ONS EENZAAM
Eenzaamheid heeft volgens Bryan verschillende oorzaken, maar social media speelt bij jongeren een belangrijke rol daarin. In plaats van alleen maar de leuke dingen te posten, mag het allemaal best wat genuanceerder volgens Bryan. "Je mag ook posten dat je je eenzaam voelt. Wees eerlijk naar anderen, en vooral naar jezelf.”
Naast praten over je eenzaamheid, zowel online als offline, raadt Bryan aan om lotgenoten op te zoeken. "Ik weet dat dat een hoge drempel is," zegt Bryan. “Maar je zult nooit weten wat voor leuke mensen er zijn, als je ze niet opzoekt. Doe die eerste stap, daarna gaat het echt beter. Het zijn ook maar gewoon mensen. Geef niet op.”
MIJN OPENHEID IS MIJN KRACHT
Bryan voelt zich niet meer zo eenzaam als een jaar geleden. “Soms is het er als ik thuis alleen op de bank zit, maar tegenwoordig heb ik bijna elke week met Brabant Maatjes een uitje waar ik me op kan verheugen. Ik gebruik Twitter als platform om mijn eenzaamheid te uiten en waar ik ook gehoord word. Praten over mijn eenzaamheid is een soort tweede baan geworden. Mijn openheid is ook mijn kracht. Ik kan me als man openstellen over mijn pestverleden, het overlijden van mijn vader én mijn eenzame gevoelens. Dat doen mannen niet snel. Ik probeer daarin misschien wel een boegbeeld te zijn en het taboe door te breken.”
VRIENDSCHAP is ZELFGEKOZEN FAMILIE
Ondanks dat zijn persoonlijke doel is behaald, gaat Bryan door. Hij hoopt in de toekomst met Brabant Maatjes een jeugdcentrum in Tilburg te openen. “En dan heb ik het niet over bingoavonden organiseren, maar samen gamen, een film kijken, poolen en koken. Stel, je voelt je ‘s avonds eenzaam, dan verdwijnt dat gevoel misschien als je weet dat je een centrum kunt bezoeken waar altijd mensen zijn.”
Voor de rest hoopt Bryan lekker in zijn vel te blijven zitten. “Ik hoop dat mijn vrienden in mijn leven blijven, dat ik altijd bij ze terecht kan. Kim is mijn zelfgekozen familie, ze maakt mij minder eenzaam. Echte vrienden hoef je niet in grote getallen te hebben. Je hoort ze op een hand te kunnen tellen. Tóch?!”
Gerelateerd
HUMAN
Groei mentale klachten bij jonge mensen door coronacrisisHUMAN
Starten met je studie in coronatijd hoeft niet saai te zijn3FM nieuws
Eenzaamheid kent geen leeftijd: de 25-jarige Nadï is elke dag alleen en is het zat!3FM Serious Request
Marieke en dochter Féline op bezoek in Het Glazen Huis: "Dankzij medicatie kan ze weer kind zijn"