Ronald ontwikkelde een app die je uit de schulden helpt
- Nieuws
- Ronald ontwikkelde een app die je uit de schulden helpt
Je telefoonabonnement, zorgverzekering én belasting betalen. Vanaf je achttiende ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten en uitgaven. Maar of jongeren dat al kunnen, is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde (!) hun financiële situatie niet op orde heeft.
Ronald Etman (28) ontwikkelde de app Schuldwisser. Hij wil jongeren meer controle geven over hun financiën. Tussenuur sprak met hem, in het kader van de Week van het Geld (25 t/m 29 maart).
De rekensommen op school slaan nergens op
Ronald vindt het jammer dat jonge mensen zo weinig weten van de werkelijke financiële situatie. "Bereid ze voor op de échte wereld!" zegt hij. Op scholen zouden ze dan ook veel meer moeten inspelen op het bijbrengen van financiële kennis. "De meeste rekensommen slaan nergens op. Als ik klaar ben met school, ga ik niet nadenken hoe ik x of y moet berekenen. Het is belangrijker om te weten hoeveel je boete wordt verhoogd als je je huur niet betaalt. Dat soort rekensommen zouden we moeten leren."
Roekeloos geld uitgeven
Ronald ziet dat jongeren weinig overzicht hebben in wat ze wel en niet kunnen betalen. Daardoor komen ze snel in de schulden. "Hun inkomsten zijn laag, maar ze geven roekeloos geld uit." Ook zouden social media en groepsdruk een rol spelen. "Niet iedereen kan zich bepaalde uitgaven permitteren, maar als je wordt gepusht door vrienden of social media, betalen ze het gewoon."
Jongeren die in de schulden zitten zouden zichzelf de waarheid moeten vertellen. Overzicht creëren in de financiële situatie is ook belangrijk. En zelfs je vriendenkring veranderen kan positief uitpakken, vertelt hij uit eigen ervaring.
Inkomsten, uitgaven en schulden
Helemaal voorkomen dat iemand in de schulden raakt, kan volgens Ronald niet. "Maar je kunt het wel verminderen." Daarom heeft hij deze app ontwikkeld. De app houdt je inkomsten, uitgaven en schulden bij. "Zo weet je precies hoe je ervoor staat."
Ronald had zelf 20.000 euro schuld. Doordat hij in detentie zat had hij geen controle meer over zijn financiën. "Mijn achterstanden waren opgelopen naar schulden en toen ik vrij kwam wilde ik ze wel betalen, maar kon ik het niet meteen. De schuldeisers zetten de schulden niet op de rem, waardoor ze alsmaar hoger werden."
In het begin was hij boos. "Ik wilde graag afbetalen, maar dat kon niet, dus ik dacht: fuck jullie!" Jullie krijgen niks van mij, want ik heb toch niks." Maar later besefte hij zich dat hij echt wat aan de situatie moest doen. "Ik wilde financieel vrij zijn." Toen hij die knop omzette, begon hij zijn schuldproblemen écht aan te pakken.
Schuldwisser is een coach
Hij dook in zijn eigen administratie en kwam tot de conclusie dat het veel makkelijker moest kunnen. Hij ontwikkelde een systeem en werkte dit uit in een app, die inmiddels door zo'n 600 jonge mensen wordt gebruikt. Je kunt met de app geld sparen en pushberichten krijgen zoals 'Heb je al wat aan de kant gezet?' of 'Heb je je schulden deze maand betaald?'. Je moet Schuldwisser zien als een coach, als je mattie die zegt: 'Hey vriend, heb je dit al betaald?' Hij rekent alles voor je uit en laat zien hoeveel je over hebt.
Je kunt de app downloaden voor 3,50 euro. Sommige mensen vinden dit duur, maar volgens Ronald is het een investering in jezelf. "Het is een keuze die je zelf moet maken. Ik vind het belangrijk dat mensen prioriteiten stellen en geen dingen kopen die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven."
Eigen schuld
Ronald moet zelf nog een kleine schuld afbetalen. "Ik ben begonnen met de laagste en werk nu op naar de hogere schulden. Ik weet niet of ik ooit schuldenvrij zal zijn, maar ik heb nu in elk geval de controle." Via Facebook en vlogs deelt Ronald zijn kennis met anderen.
Onze vrienden van FunX gaan zich een jaar lang inzetten voor jongeren met schuldproblemen. FunX geeft aandacht aan de verhalen van deze mensen en zamelt geld in. Lees hier meer.