HUMAN

Drie nachtburgemeesters over Unmute Us: 'De samenleving heeft het nachtleven hard nodig'

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie nachtburgemeesters over Unmute Us: 'De samenleving heeft het nachtleven hard nodig'

Gister vond voor de tweede keer het Unmute Us protest plaats, deze keer in elf steden. De deelnemers van dit protest komen op voor de evenementenbranche die al anderhalf jaar stil ligt. De jonge nachtburgemeesters van Groningen, Tilburg en Den Haag vertellen in dit artikel waarom ze zich met hun stad aansloten bij dit protest.

foto: Vera Stielstra

Merlijn Poolman (34), nachtburgemeester van Groningen

Merlijn is nachtburgemeester van Groningen sinds 2018. Een nachtburgemeester geeft onder andere beleidsadvies aan de gemeente om het nachtleven te bevorderen en zorgt bijvoorbeeld voor een goede samenwerking tussen clubeigenaren, horecaondernemers en evenementenorganisatoren.

''Met Unmute Us willen we laten zien dat de samenleving het nachtleven hard nodig heeft. Het is niet gewoon een feestje. Het is een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, wat sommigen doordeweeks op het werk of met familie niet helemaal lukt. Veel mensen vinden op de dansvloer de mensen waarbij ze zichzelf echt kunnen uiten en zich kunnen kleden hoe ze zelf willen.

Ik ken bijvoorbeeld een Marokkaanse jongen die van hardcore-feesten houdt. Daar komen ook best veel mensen die op Forum voor Democratie stemmen. Hij zegt dat hij op zo’n feest niet wordt gezien als Marokkaan, maar als hardcore-liefhebber. Ze staan daar dan gewoon samen te knallen.

Groepen die elkaar niet snel tegenkomen in de maatschappij ontmoeten elkaar wel op zulke feesten. In de toch al verdeelde samenleving van het afgelopen anderhalf jaar zijn we dat echt kwijt.

Het eerste Unmute Us protest in Groningen ging super. Er waren geen incidenten en de straten werden schoner achtergelaten dan ze voorheen waren. Er hing een mooie, warme sfeer. Ik heb zelfs tranen gezien.

Deze keer wilden we de boodschap nog meer benadrukken. We zijn als sector misschien te laat in actie gekomen. Het is tijd dat we laten zien ‘verdomme jongens, weer ons hele zomerseizoen weg’.

Ik denk niet dat er met deze beleidsmakers iets gaat veranderen en na deze actie zal het nog niet klaar zijn. Maar we kunnen wel sterker van ons laten horen.’’

foto: Sheridan Flipse

Tim Frenken (28), nachtburgemeester van Tilburg

Tim werd nachtburgemeester in december 2020, midden in de coronatijd. ‘’Tijdens de pandemie heb ik een muur in de stad volgehangen met reclameposters van evenementen die niet door zijn gegaan, een erehaag: The Wall of Never Happened. Ik miste die voorpret in de stad, het bewijs dat het hier normaal zo bruist.

Het Unmute Us protest is belangrijk omdat het in mijn ogen niet goed gaat met het stappubliek. Zelfs als er dingen georganiseerd worden, geloven ze niet meer dat het leuk is of überhaupt door kan gaan. Ze hebben geen zin om dingen te ondernemen.

Ik zou het super jammer vinden als een hele generatie het euforische gevoel dat wij tijdens feesten hadden zou missen. Daarom moeten we nu in actie komen. Want als het nu nog steeds niet veilig kan, wanneer dan wel?

Daarnaast worden er regels verzonnen die het probleem niet oplossen. Het draait allemaal om de handhaafbaarheid. Er kwam een avondklok om te voorkomen dat mensen thuis gingen feesten. Maar met een avondklok pak je het thuis feesten niet aan, je belemmert mensen die een avondwandeling willen maken. Er is een verbod op entertainment op het terras, maar entertainment is niet gevaarlijk.

De eerste keer dat Unmute Us werd georganiseerd, werd er in Tilburg niet geprotesteerd. Er was te weinig tijd om dat op te zetten. We zagen nu dat het protest nog harder en groter nodig was.

Naast de woede tegenover het kabinet, speelt in Tilburg dat de gemeente hier strenger is dan in buursteden Breda en Den Bosch. Onze gemeente interpreteert entertainment breder en geeft geen evenementenvergunningen aan horecaondernemers. Dat schuurt lokaal, we voelen ons in een hoekje gedrukt.’’

foto: Tim Frenken

The Wall of Never Happened

foto: Justine Leenards

Pat Smith (41), nachtburgemeester van Den Haag

Ook Pat werd nachtburgemeester in coronatijd, namelijk in maart 2020. ‘’Wat me is opgevallen tijdens deze crisis is dat beleidsmakers niet weten wat leeft in de nachtcultuur en daarom maar uit angst ervoor beleid maken. Ik wil zorgen dat er beter beleid wordt geschreven.

Het is belangrijk dat we met Unmute Us protesteren. Landen om ons heen organiseren weer feesten door de onderzoeksresultaten van onze Fieldlab evenementen. Daar gaat het goed, waarom gebruikt Nederland deze resultaten niet?

Ook willen we met het protest aandacht vragen voor de steunpakketten. Als die stoppen worden een hele sector en een deel van de cultuur de nek omgedraaid. De nachtcultuur is juist belangrijk voor de samenleving. Het is een verbinder, een broedplaats voor de volwassenen van later.

Bij de eerste editie van Unmute Us was er geen protest in Den Haag. Er waren die dag nog twee andere protesten hier en we vonden het fijn om naar Rotterdam te gaan. We hebben goede banden met die stad en de Haagse en Rotterdamse clubs werken vaak samen. Deze keer wilden we zelf met een vrolijke, levendige muziekkaravaan laten zien wat de nachtcultuur te bieden heeft.''

Ster advertentie
Ster advertentie