Ghosting: waarom negeren we elkaar?
- Nieuws
- Ghosting: waarom negeren we elkaar?
Sinds de introductie van social media en online flirten is ook een nieuwe trend opgedoken: ghosting. Een chatgesprek eenzijdig beëindigen door simpelweg niet meer te reageren. Waarom doen mensen dit eigenlijk? En hoe deal je daar mee?
Picture this <cue romantische tune>. Je spreekt af met die leukerd, jullie gaan naar de film, graaien allebei toevallig op hetzelfde moment in het popcornbakje, gooien smarties in elkaars mond. Het lijkt allemaal dikke mik. Jullie appen, sturen elkaar smileys, maken snaps van elkaars huisdieren en beschrijven elkaar uitvoerig jullie avondeten.
Maar dan... radiostilte. Je hoort niks meer van haar/hem. Geen smileys meer. Niks. Alleen een heleboel vragen.
Eerlijkheid
Op dat moment moet je eerlijk naar jezelf zijn: deze persoon is óf overreden door een auto óf ineens president van een staat waardoor hij/zij megadruk is. Of hij of zij is niet meer geïnteresseerd, dat kan natuurlijk ook </3
Als dat laatste zo is, dan kun je dat toch ook gewoon zeggen? Nou, blijkbaar niet, want ghosting gebeurt steeds vaker bij daten. Mensen zijn bang om de ander te kwetsen en vinden het lastig om hun gevoelens te omschrijven. In een wereld waarin we steeds meer communiceren via onze telefoon wordt het daardoor ook moeilijker om iets face to face te zeggen.
Auw!
Deze trend is niet geheel onschuldig. Het lijkt misschien heel makkelijk om gewoon niets meer te sturen, maar de gevolgen zijn enorm. Het kan een gigantische deuk in iemands zelfvertrouwen opleveren. 'Ben ik dan niet goed genoeg? Ben ik het niet eens meer waard om gewoon een reactie te krijgen?' Dat zijn reële vragen op zo'n moment.
What to do?
Als je het 'slachtoffer' bent:
#1. Stuur hem/haar een sms-bericht waarin je openhartig bent. Het spook mag bewust zijn van de pijn die zijn/haar actie oplevert.
Een aantal mogelijke teksten:
"Dit is oprecht best wel een dick/bitch move. Ik had meer van je verwacht. Laters."
"Wil je het a.u.b. gewoon zeggen als je niet geïnteresseerd bent? Danke schön. Aufwiederschnitzel."
#2. Dit gaat heel hard klinken, maar het beste is om door te gaan. Iemand oneindig berichten blijven sturen, gaat niks opleveren. Hou het bij het bovenstaande en move on. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar dat gaat je lukken!
Als je het "spook" bent:
#1. Is je 'misdaad' nog recent, stuur dan een bericht. Wees eerlijk. Dan kun je het nog best netjes afronden. Is dit niet het geval? Misschien kun je het dan maar beter laten zo.
#2. Ga voor jezelf na waarom je dit eigenlijk doet. Soms ligt het niet puur aan de andere persoon. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Zeker als je dit kunstje vaker flikt. Je bent geen monster, want heel veel mensen doen dit. Het heeft niet voor niets een eigen naam.
Misschien zit je hoofd nu té vol met andere dingen. Wellicht vind je het ook iets engs hebben: een band met iemand opbouwen. Je hoeft niet meteen in therapie, maar je kunt pas een ander de waarheid zeggen als je ook eerlijk naar jezelf bent.