Waarom we allemaal verloren zijn als het internet stopt
- Nieuws
- Waarom we allemaal verloren zijn als het internet stopt
Techniekfilosoof Shannon Spruit vreest voor totale chaos.
OH NEE, HET INTERNET IS DOWN! FOR EVER!!!
Rebooten is zinloos
Dat is althans ons gedachte-experiment voor een serie artikelen. Kun jij je een voorstelling maken van hoe de wereld eruit zou zien als door een nog onbekende reden het hele internet eruit zou klappen en met geen mogelijkheid weer aan kon, ongeacht hoe vaak je het uit en weer aan zet?!
Wij vroegen drie totaal verschillende mensfiguren om hun mening daarover te spuien, hier bij Tussenuur. Ditmaal de beurt aan Shannon Spruit, een heuse techniekfilosoof die nadenkt over wat allemaal door de beugel kan als het gaat om de relatie tussen technologie en de mens.
Wolkbreuk
Shannon twijfelt er niet over dat de impact op ons leven gigantisch is wanneer het internet crasht. Denk aan elektriciteits- of waternetwerken die gereguleerd worden via het internet."Dat wordt dramatisch, want veel processen worden online en in de cloud geregeld en kun je niet zo makkelijk op een andere manier regelen."
Twee jaar geleden zette een hacker online een waterpomp uit om de risico's van dit soort systemen aan te tonen. "Alles staat bij mij in de cloud," zegt Shannon. "Ik heb dan geen foto’s meer, geen muziek, geen documenten, niks. Al je herinneringen zitten in de cloud."
Totale chaos
Terwijl je je druk maakt hoe je zonder internet in hemelsnaam die Adidas-hoodie of eos-lippenbalsem moet bestellen, kun je je beter druk maken over of je ooit nog bij je geld kunt. Of dat geld überhaupt nog enige waarde heeft. Aandelenbeurzen, transacties tussen banken, alles gaat tegenwoordig via internet. Dat klapt in één keer in elkaar.
"Je kunt niet meer pinnen, boodschappen afrekenen in de supermarkt wordt onmogelijk," zegt Shannon. "Deze systemen moeten opnieuw worden opgezet, dus dat wordt totale chaos. Ik gok dat we ons in het begin compleet verloren voelen."
Wat? Geen Bieber?
De wereld wordt weer groot. Dat klinkt eigenlijk niet eens zo heel rampzalig, maar dat is het wel volgens Shannon. "Het internet heeft de wereld klein gemaakt. Valt dat weg, heb je niet zomaar contact met mensen aan de andere kant van de wereld. Artiesten als Birdy en Justin Bieber zouden niet worden ontdekt."
Shannon denkt dat het moeilijker wordt om begrip op te brengen voor mensen aan de andere kant van de wereld zijn, die 'anders' zijn. "Het internet brengt mensen bij elkaar. Veel gamers bouwen vriendschappen op met spelers aan de andere kant van de wereld. Dat kan niet meer."
Elk nadeel hep z'n voordeel
Omdat Nederland een doorvoerland is wat betreft de handel, komen de gevolgen van een internet-meltdown extra hard aan. Bedrijven gaan failliet - en heus niet alleen de internetbedrijven - en miljoenen mensen zullen hun baan kwijtraken.
Toch levert dat ook weer nieuwe banen op, volgens Shannon. "Veel dingen die we nu als vanzelfsprekend beschouwen, zullen weer ouderwets met de hand moeten worden gedaan. En er zullen bedrijven ontstaan die evenementen organiseren waar mensen in het echt andere mensen ontmoeten om handel mee te drijven."
En over 30 jaar?
Nu we toch aan het filosoferen zijn, kunnen we Shannon net goed vragen hoe ons leven zonder internet er over dertig jaar uit ziet. "Ons leven is veel meer lokaal, alles gaat een stuk trager en je bent veel meer dan nu afhankelijk van wat er om je heen gebeurt, of dat nu voor je boodschappen, connecties of het boeken van je vakantie is."
Toch is dat volgens Shannon niet per se negatief. "Ja, we zullen op veel gebieden een paar stappen terug moeten zetten zonder internet. En op de korte termijn levert dat veel problemen op, maar we zijn creatief en innovatief genoeg om op langere termijn de situatie weer naar onze hand te zetten!"