Dit gebeurt wanneer je iedereen 1.000 euro per maand geeft
- Nieuws
- Dit gebeurt wanneer je iedereen 1.000 euro per maand geeft
Is het basisinkomen de oplossing voor onze toekomst? We vroegen het twee scholieren, die hun profielwerkstuk schreven over het basisinkomen.
Gratis geld, yes!
Gratis elke maand ruim duizend euro ontvangen. Hoe vet zou dat zijn?! Geen daklozen meer, werkloosheid is niet langer een probleem, niemand heeft schulden en iedereen is per definitie gelukkig! Of ligt het niet zo simpel?
Want wie draait op voor deze kosten? En wie knapt dan de vuile karweitjes op in de samenleving? Als je door niks te doen al duizend euro krijgt elke maand, dan ga je toch niet meer vuilnis ophalen of riolering repareren?
Wat is het basisinkomen nou precies?
Het basisinkomen houdt in dat alle Nederlanders maandelijks een vastgesteld bedrag krijgen, onafhankelijk van je werk of inkomen. Iedereen krijgt dus evenveel, zo rond de duizend euro. Genoeg om van rond te komen, hoewel je natuurlijk altijd kan werken om extra te verdienen.
Het basisinkomen is een plan dat bij veel politieke partijen op de plank ligt. Onder andere de PvdA, D66 en Partij voor de Dieren zijn vóór het experimenteren met het basisinkomen. Maar hoe werkt dit dan? En moeten we dit wel willen?
Eerlijk gezegd, weten wij het niet zo goed. Gelukkig schreven Matthijs Mous (19) en Pim Kuhlman (18) hun profielwerkstuk over het basisinkomen. Zij wilden met liefde onze vragen beantwoorden.
Hey guys, we vinden het maar lastig. Wanneer iedereen gratis geld krijgt, betekent dat toch dat niemand meer zwaar of vies werk wil doen?
“Dit risico loop je inderdaad, maar ook hiervoor kun je een oplossing bedenken. Het basisinkomen is echt een basis. Van die duizend euro kun je maar nét rondkomen. Alle extraatjes zijn dus welkom.
"Als mensen geen vieze banen meer willen, moeten bedrijven kijken of die baantjes écht nodig zijn. Het schoonmaken van een wc is bijvoorbeeld echt nodig. Dan is het aan de bedrijven om deze baan aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld twintig euro per uur te betalen in plaats van vijf euro."
Oké, dat klinkt logisch, misschien zelfs té logisch. Want stroomt Nederland niet vol met immigranten die ook gratis geld willen?
“Nederland zal inderdaad heel aantrekkelijk worden voor buitenlanders. Dit kan minder worden wanneer het basisinkomen in de hele Europese Unie wordt ingevoerd. Met dit beleid kan je in één klap een aantal problemen oplossen.
"Het eerste probleem dat je oplost is dat immigranten niet alleen naar Nederland komen, maar zich zullen verspreiden over Europa. Bovendien los je ook jullie vorige vraag op, wie het vieze werk moet doen. Banen die Nederlanders niet willen doen, laat je immigranten laten doen. Zij hebben dan werk, een inkomen én kunnen integreren in de samenleving.
"Na een aantal jaar komen ze dan ook in aanmerking voor een basisinkomen. Migranten zijn vandaag de dag ook niet meteen Nederlands staatsburger en dit zal door invoering van het basisinkomen niet veranderen."
Maar worden we niet ontzettend lui met ons allen als we gewoon geld in onze schoot krijgen geworpen?
“Nee hoor. Mensen worden juist meer geprikkeld om aan het werk te gaan. Van duizend euro kun je maar net rondkomen, alle extraatjes zijn dus mooi meegenomen wanneer je een beetje relaxed wil leven.
"Mensen die in het huidige systeem in de bijstand zitten, moeten solliciteren. Wanneer zij gesolliciteerd hebben en een baan vinden, verdwijnt de bijstand. Dit is niet echt een motivatie om weer aan het werk te gaan, toch?! Wanneer je weet dat je het basisinkomen mag houden, ook wanneer je werk vindt, is dat een goede motivatie om aan het werk te gaan. Je ontvangt dan juist extra geld."
Klinkt goed, maar Nederland gaat toch he-le-maal failliet door dit basisinkomen? Wie gaat het überhaupt betalen?
“Dat is inderdaad de belangrijkste vraag bij het basisinkomen. Er moet een nieuw belastingstelsel komen als we dit willen invoeren. Daarnaast zullen de rijkste mensen van Nederland het basisinkomen vrijwel direct weer moeten inleveren, omdat zij belasting moeten betalen over hun inkomsten.
"Het is nog maar de vraag of rijkere mensen geld willen afstaan aan de armen. Dit kun je eigenlijk pas weten wanneer ermee geëxperimenteerd gaat worden. Dat gebeurt al op sommige plekken in Nederland met mensen die in de bijstand zitten.
"Een andere inkomstenbron is het feit dat er veel minder ambtenaren betaald moeten worden. Uitkeringen verdwijnen, net zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, noem maar op. Dat scheelt miljarden euro’s. Een groot deel van het uiteindelijke bedrag dat nodig is, wordt dus betaald door het afschaffen van het systeem dat we nu hebben.”
Maar de overheid doet toch al meer dan genoeg voor de armen in Nederland? Het huidige systeem werkt prima, toch?
“Het huidige systeem heeft erg veel bureaucratie. Alles gaat via regeltjes, onderzoeken, papieren en ambtenaren en de ruimte om te frauderen is erg groot. Door het basisinkomen kan alles naar één systeem, krijgt iedereen een vast bedrag waardoor de prikkel om te frauderen ook wegvalt.
"Bovendien hebben mensen in de bijstand veel last van stress. Zij hebben sollicitatieplicht en solliciteren vaak op banen die ze niet eens echt willen. Met een basisinkomen valt deze plicht weg. Zo zijn ze gemotiveerd om te solliciteren op een baan die zij echt willen. Maar net zoals in het huidige systeem zal je altijd te maken hebben met luie mensen."
Maar gaan mensen dan niet alleen maar onzin kopen met het basisinkomen?
“Dit is lastig te zeggen. In principe is het basisinkomen voor eten en huur. Dit kan niet wanneer je je geld uitgeeft aan drugs en feesten. Het kan net zo goed zijn dat mensen juist gezonder gaan leven van dit geld.
"We kunnen niet van tevoren zeggen hoe het gaat lopen. Dat kun je pas wanneer er mee geëxperimenteerd gaat worden."
Wat denk jij? Is het basisinkomen een oplossing voor alle problemen in Nederland? Of denk je dat de rijke mensen voor de armen kunnen opdraaien?