Sta stil bij zelfbeschadiging
- Nieuws
- Sta stil bij zelfbeschadiging
Het is immers Self-Injury Awareness Day (SIAD).
Het is een thema waar we eerder al aandacht aan besteedden bij 3FM: zelfbeschadiging. Dit deden we in samenwerking met onze vrienden van MIND en de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging (LSZ), die vandaag, 1 maart op Self-Injury Awareness Day, aandacht vragen voor het aanzienlijke probleem.
Jaarlijks komen in Nederland rond de 15.000 mensen die zichzelf beschadigen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Een flink aantal van hen geeft aan dat zij minder goeie hulp krijgen 'omdat ze het zichzelf hebben aangedaan'. Dat kan natuurlijk niet.
>> Lees ook: Iris beschadigde zichzelf
Waarom beschadigen mensen zichzelf?
Zelfbeschadiging is een manier om te overleven. Het kan een manier zijn om heftige gevoelens te uiten, zichzelf te straffen, zelfcontrole uit te oefenen, weer iets te voelen of juist niets te voelen. Het is een uitingsvorm van pijn die door onderliggende problemen wordt veroorzaakt.
Wanneer die problemen worden aangepakt, is er een grote kans dat de zelfbeschadiging vermindert of zelfs helemaal stopt. Er is niet één reden waarom of waardoor mensen zichzelf beschadigen, iedereen is daarin uniek en heeft zijn of haar eigen verhaal.
>> Lees ook: Roos: "Het eindigt niet altijd met een happy end"
Onverdoofd hechten
Helaas wordt in ziekenhuizen lang niet altijd de juiste hulp geboden aan mensen die zichzelf beschadigen. Onverdoofd hechten en mensen extra lang laten wachten, het zijn slechts enkele voorbeelden van niet-passende hulp aan deze kwetsbare groep mensen.
Van de 15.000 mensen die zich melden op de spoedeisende hulp gaat het om 9.500 mensen die zichzelf hebben vergiftigd en 5.500 mensen met wonden op armen, polsen, benen en romp. Die laatste groep krijgt vaak te horen: "Kom morgen maar terug als we wél tijd voor je hebben". Of ze worden niet verdoofd bij het hechten van wonden met opmerkingen als: “Misschien leer je het zo wel af om jezelf te beschadigen."
Het resultaat is dat kwetsbare mensen niet meer de (spoed)zorg zoeken die zij nodig hebben en zelf hun wonden gaan verbinden, met alle gevolgen van dien. En dat moet stoppen. Vandaar dat je misstanden kunt melden bij het Nationale Zorgnummer (0900-2356780) of via een online vragenlijst
Zit jij ergens mee en zou je daar graag eens met iemand (anoniem) over willen praten? Klik dan hier.