Magic Mirror op Sziget: "Dit podium laat zien hoe mooi het is om queer te zijn"
- Nieuws
- Magic Mirror op Sziget: "Dit podium laat zien hoe mooi het is om queer te zijn"
Wist jij dat er op het Hongaarse festival Sziget naast alle prachtige optredens nog meer te ontdekken valt? Check bijvoorbeeld Magic Mirror. Van paneldiscussies, workshops en comedyshows, tot legendarische feestjes en drag shows: dit podium vraagt aandacht voor de internationale LHBTI+-gemeenschap en gelijkwaardigheid.
Dames, heren en iedereen ertussenin, stap in de wereld van Magic Mirror. Na meer dan twintig jaar is dit podium een groot begrip op Sziget. De stage is ontstaan met het idee om een ruimte te creëren voor de internationale LHBTI+-gemeenschap en onbeschaamd jezelf kunt zijn.
Het programma van Magic Mirror heeft als doel om een licht te werpen op de uitdagingen van de gemeenschap, maar ook om te vieren dat je jezelf mag zijn. De Hongaarse dj Kali en danser en workshopbegeleider Gergo geven je een kijkje bij Magic Mirror en leggen uit waarom deze area belangrijk is voor specifiek Hongaarse LHBTI+ers.
foto: Sven Driesen
Een paneldiscussie op het podium van Magic Mirror
De magie van Magic Mirror
Barbara (34, queer), bekend onder artiestennaam dj Kali, is al tien jaar te vinden op Magic Mirror. Eerst als bezoeker, toen als vrijwilliger en nu als dj van de groep Femmes to the Front. "Het is altijd mijn missie geweest om verbonden te zijn met de queer gemeenschap in Hongarije en om een veilige omgeving te creëren voor LHBTI+ers," zegt dj Kali.
Dit doet dj Kali onder andere met haar muziek, dat mensen verbindt en blij maakt. "Magic Mirror is een kleine gemeenschap van LHBTI+ers over de hele wereld. Ik weet nog dat ik voor het eerst op het podium stond en de tent inkeek. Ik werd overspoeld met ontroering en geluk. Overal zag ik mensen zoals ik. Ik voelde me niet alleen. Bij Magic Mirror zag ik hoe mooi het is om queer te zijn. En dat statement vind ik heel belangrijk nu de LHBT-rechten in Hongarije onder vuur liggen."
foto: Barbara
DJ Kali
Onbeschaamd jezelf zijn
Gergo (26, queer, genderneutraal) is al vier keer op Sziget geweest. Voor de Magic Mirror tent verzorgt hen, samen met vrienden Balázs en Júlia, een dagelijkse workshop.
"Tijdens de workshop leer je onder andere om je grenzen aan te geven," zegt Gergo. "Zo laten we bezoekers ervaren hoe het is om ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ te zeggen. En we willen bezoekers leren om goed naar je lichaam te luisteren en hoe je jezelf kunt kalmeren als je in een stressvolle situatie bent. Veiligheid en gehoord worden, zijn belangrijke onderwerpen binnen de LHBTI+gemeenschap."
Magic Mirror is belangrijk voor Gergo. "Ik kan me geen andere plek bedenken die zoveel middelen heeft om queer artiesten te laten optreden, of workshops te organiseren. Hier is de boodschap dat je onbeschaamd jezelf mag zijn. De kanttekening is wel dat deze boodschap vooral een bubbel bereikt die zo’n duur fesitvalticket kan betalen, terwijl Hongaren in rechtsgeoriënteerde, kleine dorpen op het platteland dit voornamelijk moeten horen. Daar heerst informatie-armoede. Zo weten veel mensen in die dorpen weten niet wat LHBTI+ inhoudt."
Tekst gaat verder na afbeelding
foto: Sven Driesen
Gergo op Sziget
"Jullie zijn ziek"
Hongarije bereikte de afgelopen jaren vooral het nieuws met de invoering van verschillende wetten die de rechten van LHBTI+ers beperken. DJ Kali ziet dat het anti-LHBTI geluid hierdoor groeit. "Laatst zat ik met mijn partner in de bus. We knuffelden en zoenden elkaar. En opeens begon een veertigjarige man ons uit te schelden. Hij zei dat we moesten stoppen en de bus moesten verlaten. Hij zei dat we ziek waren."
Een heftige gebeurtenis voor dj Kali. "Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Deze man was met een jonge puber op pad, en helaas zei hij ook dat onze aanwezigheid hem stoorde. Ik dacht: gefeliciteerd met het opvoeden van een toekomstige homofoob. Ik merk dat ik in Hongarije meer op mijn hoede ben. Ik kijk vaker om me heen voordat ik mijn partner kus of hand in hand loop. Ik voel me onveiliger, maar probeer mezelf en mijn seksualiteit niet te verstoppen."
Anti-LHBTI-wetten Hongarije
De afgelopen jaren heeft het Hongaarse parlement meerdere wetten aangenomen die de levens van LHBTI+ers beperken:
- In mei 2020 werd een wet aangenomen die het voor transgender- en intersekse personen onmogelijk maakt om hun identiteit en geslacht te wijzigen op identiteitspapieren.
- In december 2020 werd een verbod op adoptie door homostellen doorgevoerd.
- In juni 2021 nam het Hongaarse parlement een wet aan waardoor het illegaal is om LHBTI-kwesties onder jongeren onder de achttien jaar te 'vertonen of promoten'. Onderwerpen als homoseksualiteit en geslachtsverandering mogen niet langer behandeld worden op scholen.
- Begin augustus 2021: kinderboeken die homoseksualiteit en geslachtsveranderingen 'aanmoedigen' en 'promoten' mogen alleen in een gesloten verpakking verkocht worden. Verkoop is binnen een straal van tweehonderd meter rond scholen, kerken en jeugdinstellingen verboden.
Hongarije = anti-LHBTI?
Is Hongarije een anti-LHTBI-land? "Dit wil ik graag nuanceren," begint Gergo. "Hongarije is misschien geen Nederland, maar het is óók geen Rusland waar de rechten van LHBTI+ers nóg meer beperkt zijn. Ik vind dat journalisten niet over Hongarije moeten schrijven als ramptoeristen: kijk hoe slecht het daar gaat. Ondanks de nieuwe wetten kunnen jonge queers onder de achttien gelukkig nog steeds in contact komen met LHBTI+ kwesties. Het nieuwe seizoen van de queerserie Heartstopper staat bijvoorbeeld in de top tien van best bekeken series op de Hongaarse Netflix."
Dit gezegd hebbende, vindt Gergo het vreselijk dat de anti-LHBTI-wetten bestaan in Hongarije. "Toen de wetten ‘om kinderen te beschermen’ geïmplementeerd werden, was ik boos. Deze wetten werden op een hoop gegooid met wetten tegen pedofilie.
Massaal gingen queer Hongaren de straat op om te demonstreren tegen de anti-LHTBI-wetten. Maar ze werden zo afgeschilderd alsof ze protesteerden tegen 'de pedofiliewetten'. Dat is een nare streek geweest van de Hongaarse politieke partij Fidesz. Zo komt het over alsof LHBTI+ers tegen het beschermen van kinderen zijn en pedofilie goedkeuren. Dat is natuurlijk een leugen."
Doelwit voor haat
Door de anti-LHBTI-wetten in Hongarije voelt dj Kali dat haar seksualiteit een doelwit is geworden voor haat. "Met deze wetten zegt de Fidesz-partij dat wij duivels zijn. En de media, die veelal worden gefinancierd vanuit de overheid, verspreiden deze onzin. Hongaren worden gevoed met propaganda. Als je de hele tijd ziet en hoort dat LHBTI+ers duivels zijn, ga je dat sneller geloven."
Het frustreert dj Kali. "Ik wil in vrede leven, zijn wie ik ben. Ik wil samen kunnen zijn, een toekomst opbouwen, met de persoon waar ik van houd. En ja, toevallig is dat iemand van hetzelfde geslacht. Maar de liefde is hetzelfde, of je nou hetero bent of LHBTI+er."
Gergo onderschrijft dj Kali’s uitspraken. "Onze president portretteert LHBTI+ers, mede door de media, als onmenselijk. Dat we geen recht hebben op bestaan. Daarom zie ik het als mijn missie om de stem van Hongaarse queers te laten horen. We verdienen het om als mens gezien te worden. Ik hoop dat ook met de workshops op Magic Mirror over te brengen."
Gaten in het systeem
Barbara is vorig jaar verhuisd naar Duitsland. "Mijn Duitse partner wilde graag terug. Maar de anti-LHBTI-wetten hebben ook bijgedragen aan deze keuze. Ik zie geen toekomst voor mezelf in Hongarije want ik kan niet het leven leiden dat ik wil. Er zijn regenboogfamilies maar ik wil geen gaten zoeken in het systeem om toch een familie te kunnen beginnen. Ik wil mijn toekomstige kinderen niet laten opgroeien in een land waar LHBTI+rechten niet beschermd worden, en waar ze een doelwit kunnen zijn voor geweld."
DJ Kali probeert vanuit Duitsland zoveel mogelijk verbonden te blijven met de Hongaarse queer gemeenschap en reist vaak terug. "Ik ben blij dat ik mag optreden op Magic Mirror, waar ook queer Hongaren zijn. LHBTI+ evenementen worden gelukkig nog steeds georganiseerd in Hongarije. Ik zag met de pride in Boedapest zoveel jonge mensen. Dat geeft mij hoop dat deze generatie in verzet komt. Maar meer mensen moeten hun stem laten horen. Of je nou LHBTI+ bent of niet, sta op. De politiek moet horen dat we haat niet tolereren."
Tekst gaat verder na afbeelding
foto: Barbara eigen archief
DJ Kali
Jezelf niet verstoppen
Gergo is het met dj Kali eens. Hen woont in Stockholm vanwege diens studie, en probeert zoveel mogelijk in Hongarije te zijn. Als artiest en choreograaf is het moeilijk om in Hongarije aan werk te komen. "Ik probeer zoveel mogelijk in contact te blijven met de queerscene in Boedapest. Hongarije is nu een van de bizarste plekken op de wereld, mede door deze anti-LHBTI-wetten. Het is een verdrietige realisatie dat empathie en solidariteit niet diep genoeg geworteld zijn in Hongarije. De problemen van gemarginaliseerde groepen worden genegeerd. Ik voel een angst dat de haat tegen Hongaarse LHBTI+ers groter wordt, maar ik probeer die angst niet te laten winnen. Ik wil mezelf niet verstoppen."
Gergo blijft positief. "Ik hoop dat internationale hulporganisaties en de Europese Unie een tegengeluid laten horen én actie ondernemen. Dat ze Hongaarse queers steunen. En ik hoop dat lokale LHBTI+ evenementen georganiseerd blijven worden, zodat queers met elkaar in contact blijven. Het is belangrijk om gelijkgestemden om je heen te hebben. Dan weet je dat je niet alleen bent."
DJ Kali treedt met Femmes to the Front van de maandagnacht op dinsdagochtend 14 augustus tot 15 augustus op van 00:00 - 05:00.
De workshop van Gergo, Júlia en Balázs vinden dagelijks plaats voor de tent van Magic Mirror tussen 15:00 - 16:00.