HUMAN

"Het is belangrijk om je grenzen aan te geven!"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Het is belangrijk om je grenzen aan te geven!"

Waarom is online flirten makkelijker dan offline flirten? Hoe ver ga je op de dansvloer? En zeg je er wat van als iemand een grens overschrijdt? De educatieve voorstelling Benzies & Batchies roept vragen op, waarover de acteurs en kijkers vervolgens samen in gesprek gaan.

Kikid geeft voorstellingen op middelbare scholen over thema's als seksualiteit, social media, pesten, alcohol en schulden. 3FM Tussenuur nam een kijkje bij een repetitie van Benzies & Batchies, een stuk over liefde, daten en sexting. Hieronder check je een scene uit de voorstelling, dat gaat over (seksuele) intimidatie op de dansvloer.

Video niet beschikbaar

Scene uit de voorstelling Benzies & Batchies

"Alle scholieren krijgen ermee te maken"

Aloë Zandt (19) is een van de veertien jongerenexperts. Ze speelt in verschillende voorstellingen, waaronder die hierboven. Na de repetitie spreken we haar en vragen we hoe belangrijk het is dat jongeren dit zien. En wat Kikid ermee hoopt te bereiken.

Aloë: "Bijna iedereen krijgt te maken met vervelende situaties, zoals seksuele intimidatie. Toch durven ze er niet met elkaar over te praten. Wij zorgen ervoor dat ze dat wél doen, want het is belangrijk om na te denken over waar je grenzen liggen en die aan te geven. In totaal spelen we zo'n vijf scenes en na elke scene gaan we met ze in gesprek. In het begin vinden ze het spannend om open te zijn, maar na de tweede scene gaat het vaak al beter. Het scheelt ook wel dat wij [jongerenexperts, red.] van dezelfde leeftijd zijn. Dat schept een soort band."

Aloë Zandt, jongerenexpert Kikid

Online vs. offline

Kikid laat situaties zien waar bijna alle jongeren in terechtkomen. Zo gaat het in Benzies & Batchies ook over sexting. Shanaya Dap (19), ook jongerenexpert bij Kikid en te zien in bovenstaande scene, vertelt dat jongeren veel makkelijker praten via sociale media dan in het echt.

Wat vaak gebeurt is dat iemand heel los en open is via WhatsApp, maar compleet dichtklapt in het echt. Dat zorgt voor verwarring bij de ander. Shanaya: "Via WhatsApp krijg je natuurlijk niet mee hoe iemand kijkt en interpreteer je zelf hoe iemand iets zegt, waardoor je je eigen draai eraan kan geven."

Shanaya Dap, jongerenexpert Kikid

Aloë en Shanaya geven allebei aan dat het belangrijk is dat je weet waar je staat. Dat je weet waar jóuw grenzen liggen, zodat je die vervolgens kan communiceren. Of dat nou online (via WhatsApp) is of offline (op de dansvloer).

Ster advertentie
Ster advertentie