HUMAN

Het is tijd om na te denken over vlees

  1. Nieuwschevron right
  2. Het is tijd om na te denken over vlees

Wat heb je liever: een kip van 900 gram of een kuiken van 2,5 kilo?

Vlees. Over het algemeen zijn we er gek op. Het liefst drie keer per dag en dan nog een snackje in de avond. Of ben jij er zo eentje die er bij stilstaat als je een knakworst in je mond propt? Zou je wel eens een vleesvrije dag in willen plannen?

Heel goed. Je kunt namelijk heel makkelijk beter omgaan met vlees. Ook als je nog thuis woont. Wij zetten de voor- en nadelen van vlees op ’n rijtje en vertellen je hoe jij je levensstijl verandert in zes stappen. Want een beetje minderen met vlees kan nooit kwaad. En ehh... een excuus is na het lezen van dit artikel ook verleden tijd.

Vlees eten: YAY

Per persoon eten we zo’n 76 kilo vlees per jaar. Dat is behoorlijk veel. Koeien, kippen, varkens en schapen, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar waarom? Waar is dat vlees goed voor?

Vlees is zeker goed voor je. Het zit namelijk vol vitamines als B1, B6 en zink. En die heb je echt nodig in je lichaam, bijvoorbeeld voor een goede huid, nagels, haren en een portie energie. In vlees zitten bovendien veel goede eiwitten en juist geen koolhydraten. Erg voedzaam dus!

Vlees is lekker

Daarnaast is een goed bereid stukje vlees ontzettend lekker. Je kunt het in bijna alle gerechten verwerken en het vult goed. Ideaal voor elke maaltijd, elk tijdstip van de dag. Vooral onbewerkt vlees is goed, hier zit weinig zout in.

Vind je vlees lekker, maar bekommer je ook over het welzijn van het dier dat je opeet? Kies dan voor biologisch vlees. Deze dieren hebben over het algemeen een beter leven dan andere dieren. Dit vlees is wel wat duurder, maar dieren hebben ook meer ruimte. Daarnaast krijgen ze ook natuurlijk voedsel.

Vlees eten: NAY

Fijn dat wij vlees kunnen eten. Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Vlees is niet altijd super gezond. Zo verhoogt rood vlees het risico op darmkanker, diabetes en een beroerte. Dat klinkt niet heul erg chill! Bewerkt vlees blijkt ook niet zo gezond: het zit boordevol zout en conserveermiddelen.

En wat dacht je van de dieren? Elk jaar worden miljoenen koeien, kippen en varkens, schapen, konijnen, kalkoenen, eenden, herten, hazen, fazanten, kortom de hele kinderboerderij bij je om de hoek gedood met maar één reden: om ons te voeden. Want ja, je kunt wel biologisch vlees eten, het is en blijft een industrie. Dus al hebben de dieren misschien wat meer ruimte om te leven, uiteindelijk eindigen ze allemaal in hetzelfde slachthuis. En daar is weinig biologisch aan.

Plof of pluizig

Mensen aten vroeger één stukje vlees per week, van een dier dat op de boerderij in de buurt geslacht werd. Tegenwoordig is het een immense industrie, waar dieren worden gefokt om zo groot mogelijk te worden.

Hoe groter het dier, des te meer vlees en des te meer winst. En het liefst zo snel mogelijk, want hoe eerder het in de supermarkt ligt, hoe beter. De plofkip is hier een goed voorbeeld van. Deze kippen worden in een paar weken wel 2,5 kilo. Terwijl een 'normale' kip dan nog gewoon een pluizig kuikentje is.

En óók nog slecht voor het milieu!

Dieren in de vleesindustrie hebben over het algemeen een kort, onprettig en gestrest leven. Maar dat is niet het enige, want de vleesindustrie is ontzettend slecht voor het milieu. 78 miljard kilo mest per jaar (78 MILJARD!!!) zorgt voor een grote schade aan het milieu. Het houden van één koe staat gelijk aan het rijden van 70.000 kilometer met een auto.

Onthoud dat als je weer eens voor het raampje van de McDrive staat.

Oké oké, dat vlees eten niet altijd goed is, weten we nu. Maar geen vlees eten is stiekem best moeilijk. Er zijn altijd redenen om je goede voornemens overboord te gooien. Maar zo makkelijk werkt het niet. Heb jij één van deze excuses? Dan helpen wij je een handje.

“Ik eet elke dag bij mijn ouders en die eten vlees.”

Tijd om te leren koken dus! Stel voor om twee avonden per week te koken, ga op zoek naar lekkere recepten of vleesvervangers. Genoeg te vinden zónder vlees. Ook kun je proberen je ouders te overtuigen om een beter keurmerk te kiezen wanneer zij vlees kopen.

“Ik vind biologisch vlees te duur.”

Beter vlees is nou eenmaal duurder, deal with it! Als je dit te duur vindt, zit er eigenlijk maar één ding op: eet niet elke avond, maar twee keer in de week een stuk vlees. Dan ben je per saldo net zo duur uit.

“Ik vind het gewoon te lekker!”

Dat is het ook! Maar kun je er dan niet beter een speciaal momentje van maken? Dan bereid je het met liefde en is het meer dan een snelle hap. Want als je kijkt naar de hoge prijs die dieren en het milieu moeten betalen voor jouw maaltijd, mag vlees nooit een snelle hap zijn.

“Ik vind groenten niet lekker en zo blijft er niets over.”

Wees creatief! Als je groenten niet lekker vindt, bedenk dan een manier waarop het wel lekker wordt. Bijvoorbeeld door er een burger van te maken of versier de groenten met lekkere kruiden.

Ster advertentie
Ster advertentie