Pepijn (25) heeft zijn overlevingspakket voor Corona-uitbraak al klaar
- Nieuws
- Pepijn (25) heeft zijn overlevingspakket voor Corona-uitbraak al klaar
Corona. Het leek een ver-van-mijn-bed-show, totdat donderdag 27 februari in Nederland het eerste besmettingsgeval werd geconstateerd. Pepijn uit Haarlem is niet verbaasd over de opkomst van het virus in Nederland. Met een overlevingspakket bereidt hij zich voor op situaties als deze.
Voor welke rampen probeer jij je te beschermen?
"Ik denk in eerste instantie aan een virusuitbraak. Ik schat die kans heel hoog in: vrijwel honderd procent. Daarnaast denk ik ook aan andere scenario’s, bijvoorbeeld als de stroom uit zou vallen. Als dat gebeurt, valt de logistiek uit en krijgen delen van Nederland geen eten en medicijnen meer.
Met Corona zie je nu dat sommige dorpen of regio’s worden afgesloten, die hebben problemen met de aanvoer van eten en medicijnen. Ik vind dat het gevaar van het virus wordt gebagatelliseerd, de mainstream media behandelden het soms zelfs als een normale griep. Als je naar de ontwikkelingen in andere landen kijkt, zie je dat het echt veel impact heeft."
Ben jij beschermd tegen Corona?
"Waarschijnlijk niet. Ik reis elke dag met het openbaar vervoer, waar de kans op besmetting het hoogst is. Daarnaast heb ik vooral goedkope mondkapjes, die niet goed beschermen. Ze verminderen de kans op besmetting, omdat je niet aan je neus of mond zit, maar de bacteriën kunnen alsnog in je oog komen. Ik heb ook handreiniger ingeslagen, dat helpt een beetje, maar niet volledig.
Ik zit bij de landmacht, dus als er echt een ramp zou zijn, zou ik daar voor moeten uitrukken. Dan heb ik niets aan mijn pakket, dus als het gebeurt, is het waarschijnlijk voor mijn vriendin."
Wat zit er in jouw overlevingspakket?
"Ik heb een algemene kit. Daarin heb ik huiselijke waren zoals flessen water, dertig blikken eten en wc-rollen. Ook heb ik overlevingsspullen zoals een portable zonnepaneel, latex handschoenen, mondkapjes en medicijnen. Ik probeer slim in te kopen, zodat ik geen onnodige extra kosten maak. Het portable zonnepaneel kan ik gebruiken voor kamperen en de blikken voedsel eet ik op voordat ze over datum gaan, die vervang ik dan met nieuwe blikken.
Hoe lang houd jij het uit met je voorraad?
"Ik heb zo’n dertig blikken eten en zakjes met poedereten, daar kun je met twee personen twee weken mee vooruit. Daarnaast heb ik twee goede maskers, bijvoorbeeld voor Corona. Die kun je maar één keer dragen en dan zijn ze al besmet, dus die bewaar ik voor echte noodsituaties."
Met de maskers kun je maar twee keer naar buiten. Moet je niet meer inslaan?
"Er zijn mensen die zich heel goed voorbereiden, met schuilkelders. Persoonlijk vind ik een beetje voorbereiding voldoende. Ik woon nu nog op kamers, dus ik heb niet veel ruimte. Ik ben wel van plan later mijn pakket uit te breiden, met meer eten en handige spullen. Voor de kwaliteitsmaskers is het lastiger, want ze zijn wel redelijk duur, twaalf euro per stuk. De prijzen lopen nu heel erg op, omdat er zoveel vraag naar is. Het voelt ook asociaal om nu veel maskers te kopen, omdat zoveel mensen ze nodig hebben."
Ken je veel anderen die ook zo’n voorraad hebben?
"Ik merk er niet veel van. Op mijn studie hebben we het er soms over en vertel ik over mijn voorbereidingen. Ik probeer ze niet over te halen ook dingen in te kopen, dat moeten ze zelf weten. Ik vind het vooral belangrijk zelf realistisch naar de situatie te kijken en daarnaar te handelen."
Zijn mensen zonder overlevingspakket slecht voorbereid?
"Het is natuurlijk heel onzeker of er ooit iets zou gebeuren. Ik denk wel dat mensen te veel vertrouwen in de overheid hebben. In Nederland hebben we een goede gezondheidsinfrastructuur, maar je moet ook over onze situatie realistisch blijven. Ook hier is maar een beperkt aantal bedden in ziekenhuizen.
De kans is altijd aanwezig dat er een ramp gebeurt waardoor gebieden afgesloten raken van eten of elektriciteit. Nederlanders hebben op dit punt te veel vertrouwen in de overheid, waardoor ze dit soort risico’s niet inzien. Er is onvoldoende besef dat er een grens ligt aan de capaciteit van de overheid en dat je ook voor jezelf moet zorgen. Zo moeilijk is dat niet, een paar blikken eten en een EHBO-kit helpen al."
Hoe kwam je erbij je te gaan voorbereiden?
"Ik studeerde internationale betrekkingen en nu een master Security Management, dus ik houd me veel bezig met geopolitieke zaken. Als je naar de geschiedenis kijkt, zijn er eens in de zoveel tijd gebeurtenissen die je niet aan ziet komen. Het is verstandig daarop te zijn voorbereid. Het is niet veel moeite om een klein basissetje in huis te hebben, voor het geval dat. Er kunnen situaties komen dat de overheid ons niet kan beschermen en dan is het goed je te hebben voorbereid."