Cesar schaamt zich voor ons afval
- Nieuws
- Cesar schaamt zich voor ons afval
Mark (17) uit Veendam wil in de nieuwe KNOW SHIT weten waarom zoveel producten in plastic zijn verpakt, terwijl we allemaal weten dat er zoiets is als een plastic soep. Samen met presentator (én nieuwe beste vriend) Cesar Majorana gaat hij op onderzoek. En daar zit een luchtje aan.
Frisdrank, fruit, vleeswaren en ga zo maar door. Loop een willekeurige supermarkt in en bijna álles is verpakt in plastic. Dat geldt trouwens niet alleen voor etenswaren, plastic zit zelfs in bepaalde soorten make-up en tandpasta.
(Hé, jij daar)
Plastic soep
Zoveel plastic is niet zonder gevolgen, het komt bijvoorbeeld terecht in zee omdat mensen het laten slingeren. Per minuut komt omgerekend één volle vrachtwagen met plastic in onze oceanen. Al dat ronddrijvende plastic wordt de ‘plastic soep’ genoemd. Als dit blijft doorgaan, dan zit er in 2050 meer plastic dan vis in zee.
Best heftig, vinden Mark en Cesar. Allebei zijn ze erg bewust van de plastic zooi. Mark is namelijk jongerenadviseur voor JouwGGD en stichtingopvoeden.nl, waar ze video’s maken over dit soort onderwerpen. Cesar heeft op zijn beurt een hele maand zonder plastic geleefd. Maar soms denkt Mark dat hij een van de weinige jongeren is die zich bewust is van het plastic probleem.
(Gaat lekker hoor Mark)
Haken met plastic
Dat Mark (gelukkig) niet de enige is, merkt het duo als ze een bezoekje brengen aan de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen zijn, een platform dat met medewerkers en studenten projecten organiseert op het gebied van duurzaamheid. Zo willen ze toewerken naar een plasticvrije samenleving, en om dit te bewustzijn te creëren, organiseerden ze een plasticvrije week én haakten ze met plastic tasjes.
Om zijn oma trots te maken, haakt Mark de sterren van de hemel. Of nou ja, dat probeert hij tenminste.
(Plastic fantastic)
Zo. Veel. Shit.
Om te checken waar al dat plastic dat niet in zee belandt, terecht komt, reizen ze af naar het afvalverwerkingsbedrijf in Heerenveen. Daar zien Mark en Cesar hoe het plastic afval tussen het gewone afval vandaan wordt geplukt zodat het gerecycled kan worden. En aan Cesar's 'oh's' en 'ah's' te horen, is hij daar behoorlijk van onder de indruk.
Het mag er dan wel indrukwekkend uitzien allemaal, maar bij het zien (en ruiken) van al dat afval, schaamt Cesar zich eigenlijk voor het feit dat we zo veel shit gebruiken met ons allen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.