Open relatie? Een kwart van de Nederlandse jongeren ziet het wel zitten
- Nieuws
- Open relatie? Een kwart van de Nederlandse jongeren ziet het wel zitten
Voor altijd bij één geliefde blijven, lijkt steeds minder van deze tijd te zijn. Hoe kijken jongeren naar monogaam zijn, open relaties en polyamorie? Staan we anno 2022 open voor nieuwe vormen van relaties? Dat onderzoekt 3Vraagt.
Geloven we nog in één prins(es) op het witte paard? Nou... als we het recentelijke onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, moeten geloven zijn die tijden aan het veranderen. Bijna veertig procent (39 procent) van de Nederlandse jongeren gelooft níet dat mensen van nature monogaam zijn.
"Als we monogaam zouden zijn, werd er niet zoveel vreemdgegaan," geeft een deelnemers als reden. Ook benoemen meerdere participanten dat monogamie 'aangeleerd gedrag is' en 'de maatschappelijke norm'.
"Je kunt kiezen om monogaam te leven, en natuurlijk kan het zijn dat je je hele leven maar verliefd bent en blijft op één partner. Maar ik denk dat het in de praktijk veel vaker voorkomt dat je voor meerdere personen (tegelijkertijd) uiteenlopende gevoelens kunt ontwikkelen," schrijft een respondent.
Open relaties en polyamorie
Staan jongeren dan ook open voor alternatieve relatievormen? Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren (24 procent) denkt dat een open relatie, waarin je met iemand anders kan zoenen, daten of zelfs mag seks hebben, bij ze past.
Maar over een polyamoreuze relatie waarin je een liefdesrelatie aan mag gaan met met meer dan één partner, soms ook driehoeksverhoudingen, zijn jongeren minder enthousiast: 13 procent ziet zo'n relatie zitten. "Een relatie is in mijn ogen tussen een man en een vrouw die zich volledig aan elkaar geven," schrijft een deelnemer. "Daar kan geen derde (of vierde) persoon bij. Ik denk dat het destructief is voor je relatie."
Hoezo gecompliceerd?
Deelnemers die aangeven dat ze momenteel in een in open- en polyamoreuze relatie zitten, vinden hun relatie vaak helemaal niet gecompliceerd.
85 procent van de deelnemers zegt de relatie nauwelijks tot nooit gecompliceerd te ervaren. "Ik heb monogame relaties gehad waarbij er veel meer drama en stress was dan mijn huidige polyamoreuze relatie," schrijft een deelnemer. "Met één partner komen alle behoeften, wensen en verlangens op één persoon neer en zodra er iets niet helemaal 'perfect' is moet je je afvragen of diegene dan wel 'de ware' is voor je. Doodvermoeiend."
Dat een open of polyamoreuze relatie niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst ook deze deelnemer: "Mijn man en twee lieven zijn inmiddels bevriend. We gaan af en toe zelfs met zijn vieren ergens naartoe. Totaal geen jaloezie, alleen maar gunnen, veel liefde te delen."
Tekst gaat verder na afbeelding.
foto: Pexels | Cottonbro
Drie jongeren naast elkaar in bed
Communication is key
Ja, die jaloezie is voor het overgrote deel van de Nederlandse jongeren dé reden waarom zij geen open relatie en/of polyamoreuze relatie aan wil gaan. Interessant, want de deelnemers die wel in zo'n relatie zitten, zien het helemaal niet als een issue. Communicatie is key, zeggen zij. "Als er meer in het spel zijn, is communicatie en openheid enorm belangrijk," schrijft een respondent. "Zo voorkom je juist problemen."
Het overgrote deel (72 procent) bespreekt dan ook regelmatig over wat ze buiten hun relatie(s) doen. "Ik denk wel dat openheid en communicatie de relatie beter maakt dan de gemiddelde monogame relatie, waarin veel niet wordt besproken en veel partners voor lief worden genomen," ligt een deelnemer toe.
Dit bekrachtigt een andere deelnemer. "Ik kan met mijn verliefdheden én mijn liefdesverdriet bij mijn partner terecht. Hij is mijn stabiele basis."
Duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken maken over wat wel en niet mag gebeuren in hun open- en/of polyamoreuze relatie, vindt tachtig procent belangrijk.
Wat deze afspraken en regels zijn, is per koppel verschillend. Van afspraken over veilige seks, tot wel of geen intieme details delen met je vaste partner. Zo zegt een participant: "We delen met elkaar wanneer er een date is, maar we delen geen details over seks met een ander." Iemand anders schrijft dat 'de partner en kinderen het niet mogen merken'.
Over dit onderzoek
Dit onderzoek is van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Aan dit onderzoek, gehouden van 8 tot en met 20 juli 2022, deden 2.541 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.