Nugah (26) maakt zijn 58K volgers op Insta politiek bewust
- Nieuws
- Nugah (26) maakt zijn 58K volgers op Insta politiek bewust
Verkiezingsborden, pamfletten en debatten op de televisie. Het moge duidelijk zijn: er wordt volop campagne gevoerd door politici voor de verkiezingen op 17 maart. Verschillende campagnespotjes om jongeren ook aan het stemmen te krijgen, gaan rond op social media. 3FM sprak de persoon achter @politieke_jongeren, Nugah Shrestha (26). “Ik vind het belangrijk dat jongeren maatschappelijk actief worden en kritisch denken over ontwikkelingen in ons land.”
Op Instagram lijken steeds meer politieke accounts op te duiken die zich richten op de jongeren die voor het eerst gaan stemmen dit jaar. Het account @politieke_jongeren houdt zich al langere tijd bezig met zoveel mogelijk jongeren naar de stembussen te laten komen.
Waarom ben je ooit begonnen met @politieke_jongeren?
“Ik was eerst betrokken bij de jongerenpartij van BIJ1, maar dat liep niet helemaal zoals ik wilde. In het verlengde daarvan ben ik dat account begonnen omdat ik wel politiek betrokken wilden blijven. Politiek was iets wat je vooral op Facebook zag en de alt-rightbeweging werd in die tijd steeds groter op social media.
Ik wilde een tegengeluid bieden en zo jongeren politiek en meer bewust maken. Ik had nooit gedacht dat vijftigduizend mensen dat interessant zouden vinden. Ik postte puur op basis van het nieuws of dingen die ik interessant of belangrijk vond en het blijkt dat een groot deel van de jongeren in Nederland behoefte heeft aan zo’n platform.”
Je hebt een groot bereik; wat wil je bereiken met het account?
“Waar ik met het account naartoe wil, heb ik best open gelaten tot nu toe. Ik heb het bijvoorbeeld met mensen erover gehad om een platform met een website te starten. Of om een organisatie te zijn, die meetups organiseert en podcasts maakt. Ik heb het ook met mensen erover gehad om misschien filmpjes te gaan opnemen voor YouTube.
Maar ik denk dat de manier waarop ik nu te werk ga, dus af een toe een tweet, een meme of een nieuwsbericht met een tekstje erbij goed werkt voor mensen. Ik bereik op deze manier ook mensen die eigenlijk maar weinig met politiek hebben.”
Je laat niet veel van jezelf zien op het account, doe je dat bewust?
“Het is voor mij nooit belangrijk geweest dat ik het gezicht ben. Het account gaat om politieke jongeren en niet om mij. Ik had het ook onder mijn eigen naam kunnen doen, maar dan had het veel minder goed aangeslagen, denk ik. 'Politieke jongeren' zegt gewoon precies waar het over gaat.”
foto: Nugah Shrestha
Beheer je dit account écht helemaal in je eentje?
“Ja, ik doe het helemaal zelf. Ik praat wel eens met mensen of ik krijg berichten met verzoeken om dingen te delen, maar ik doe het nu alleen. Ik doe wat ik leuk en belangrijk vind. Als ik uiteindelijk events en podcasts wil gaan organiseren, dan ga ik wel andere mensen erbij betrekken, maar nu draait het vooral om posten. Ik ben best wat tijd kwijt, waarvoor ik niet betaald krijg. Misschien moet ik gaan nadenken over hoe ik dat op een economischere manier kan aanpakken..”
Je neemt vaak een progressief standpunt in, maar het account heet politieke jongeren. Niet linkse politieke jongeren. Hoe zit dat?
“Politieke jongeren is algemene naam, maar dat hoeft niet te betekenen dat ik alleen maar super neutrale dingen ga plaatsen. Dat is ook nooit de insteek van dit account geweest. Ik heb nergens gezegd dat dit een neutraal politiek account is, ik geloof ook niet in neutraliteit.
In de reacties op de berichten lees je ook discussies tussen mensen die het ermee eens zijn en mensen die het er niet mee eens zijn. Dat is wat ik wil, dat die mensen met elkaar praten. Dat is leuk om mee te maken, het is een soort politieke community op Instagram. Ik kan niet alles lezen, maar de gesprekken die ik lees, komen mensen soms tot nieuwe inzichten via een Instagram-bericht. Al verlopen niet alle gesprekken even netjes.”
Is Instagram wel de juiste plek voor politiek?
“Ja, voor mij in ieder geval wel. Politiek is mensen bereiken en je idee kunnen overbrengen aan mensen. Via Instagram kun je veel mensen in een keer bereiken, dat hoeft niet te betekenen dat je die mensen dan per se heel diepgaand bereikt, maar het maakt het wel makkelijker. Sommige mensen vinden Instagram een platform om foto’s en selfies te plaatsen, maar ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat iets zoals politiek juist een goede afwisseling is in je feed.”
Jongeren lijken zich meer te interesseren voor de politiek. Hoe komt dat?
“Omdat jongeren de kant van de verdeeldheid, zoals je die ziet in Amerika, niet op willen en eigenlijk het Nederland willen behouden zoals het eerst was. Met meer sociale zekerheid, waar de overheid sterker is en waar eerlijke kansen zijn voor iedereen. Veel is voor onze generatie moeilijker. Best wel veel basic dingen zoals een huis, vaste baan of goedkoop studeren is onze generatie en de generatie ons moeilijker gemaakt.
Er is een leenstelsel ingevoerd, zorg wordt steeds duurder, huisvesting wordt steeds duurder in grote steden en het kopen van een huis überhaupt is heel moeilijk. Er is ook meer onzekerheid op de arbeidsmarkt door toenemende flexibilisering. Er is gewoon heel veel wegbezuinigd de afgelopen tien jaar en zo is de ongelijkheid is groter geworden. Daardoor is er ook meer om voor te kiezen voor jongeren.”
Wil je zelf niet de politiek in?
“Het is niet per se een ambitie van mij om politicus te worden. Ik wil eerst meer ervaring en kennis opdoen. Ik heb nu ook nog niet de juiste partij kunnen vinden, waarin ik me honderd procent kan vinden. Maar het is ook niet zo dat ik niet de politiek in wil. Stel dat ik wel de politiek in wil, dan heb ik een groot bereik met dit account. Maar dat is iets voor later.”
Heb je tips voor mensen die voor het eerst gaan stemmen?
“Het is altijd goed om naar de socialmediakanalen te gaan van partijen. Ik vind partijprogramma’s een moeilijk ding omdat altijd heel veel dingen worden beloofd die niet uitgevoerd kunnen worden. Kijk naar je eigen idealen, wat vind je zelf belangrijk en wat zegt de partij die je op dat moment onderzoekt daarover? Vervolgens kun je ook binnen de partij gaan kijken naar wie op de lijst staan. Ik heb bijvoorbeeld laatst een post gedeeld van de campagne ‘stem op een vrouw van kleur’. Daar kan je ook aan denken.
Je kan altijd de stemwijzer invullen, ze zijn niet altijd even accuraat maar het geeft je wel een idee. Aan de hand van die stemwijzer kun je kijken naar wat de idealen van de partijen zijn die dan hoog eindigen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar interviews van die politici, je inlezen over de voorgeschiedenis van de politiek en de motiemeter checken.”
foto: Human
Gerelateerd
HUMAN
Waarom mag ik pas stemmen vanaf 18 jaar?3FM nieuws
Olivier richt politieke jongerenpartij op: Partij 30-3FM Serious Request
Dankzij jullie mogen Barend en Wijnand NOS Langs de Lijn presenteren voor Metakids3FM Serious Request
Vicepremier en oud-Zwollenaar Van Hijum komt langs in Het Glazen Huis: "Dit is echt Naoberschap!"