HUMAN

Waarom niet iedereen bungeejumpen leuk vindt

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom niet iedereen bungeejumpen leuk vindt

“Sommigen staan doodsangst uit bij het zitten in een achtbaan, terwijl een ander zit te lachen.”

Je hebt vast wel eens een gevaarlijke situatie meegemaakt. Zo’n moment waarop je denkt: Is dit wel veilig? Gaat het allemaal wel goed? De ene persoon raakt gestrest, terwijl de ander positieve spanning ervaart.

Hoe kan het dat we allemaal een andere manier van ervaren hebben? In het kader van de #adrenalineweek zochten wij het voor je uit. We spreken met YouTuber en psycholoog Najla, die ons alles uitlegt over stress, spanning en adrenaline.

#1. Wat is adrenaline eigenlijk?

“Je maakt adrenaline aan in situaties die spannend zijn of stress opleveren. Dat kan wanneer je in een achtbaan zit, maar ook wanneer je wordt aangevallen door een beer. Maar als je bijvoorbeeld een proefwerk maakt, kun je ook adrenaline aanmaken. Deze gevoelens hebben we al sinds de oertijd. Je lichaam zorgt ervoor dat je in staat bent om te reageren in een stressvolle situatie.”

#2. Is er verschil tussen adrenaline in positieve of in negatieve situaties?

“Nee. Iedereen heeft een andere manier van ervaren. Voor de één is het een negatief gevoel, voor de ander gewoon spannend. Dit kun je testen door een sensationseeking-test te maken. Hier meet je in hoeverre je behoefte hebt aan spanning. Mensen die hoog scoren vinden spannende situaties minder stressvol en genieten er meer van dan mensen die laag scoren.

"Mensen die laag scoren op sensationseeking maken meer cortisol aan (dit is het stofje wat ervoor zorgt dat je last hebt van stress). De mensen die juist hoog scoren op sensationseeking maken in een spannende situatie juist meer dopamine aan. Dit is het gelukstofje waar adrenaline mee wordt aangemaakt.

"Zo kun je ook begrijpen dat sommige mensen doodsangst uitstaan bij het zitten in een achtbaan, terwijl een ander zit te lachen. De een houdt niet van risico, de ander vindt het maar saai als er niets spannends gebeurt."

#3. Is het slecht om een thrillseeker te zijn?

“Nee, zeker niet. Het is maar goed dat iedereen anders is. Daardoor blijft onze maatschappij draaiende. Zo doen sensationseekers vaak spannend werk, verleggen grenzen en ontdekken nieuwe werelden. Ze werken op een spoedeisende hulp in het ziekenhuis of zijn brandweerman of astronaut. Mensen die minder spanning in hun leven nodig hebben kunnen bijvoorbeeld werken op een rustige plek als een bibliotheek.”

#4. Wanneer moet je oppassen met adrenaline?

“Op het moment dat iemand heel veel van spanning en sensatie houdt, doet diegene vaak dingen sneller zonder erover na te denken. Dat kan ervoor zorgen dat je dingen doet die niet zo verstandig zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die hoog scoren op sensationseeking sneller verslaafd raken aan drank of drugs.”

#5. Heeft social media invloed op ons gevoel voor adrenaline?

“Nee, onze gevoelens bij stress, spanning en adrenaline zijn biologisch vastgesteld. Je wordt ermee geboren. Hoe dit verdeeld is tussen sensationseekers en de mensen die minder spanning nodig hebben is met de jaren niet veranderd.

"Je ziet wel dat steeds meer jongeren de behoefte hebben om iets spannends te doen op social media. Door te laten zien hoeveel ‘lef’ je hebt, krijg je veel likes. In de wereld van social media kun je veel bereiken door het doen van spannende dingen. Daardoor is het aanlokkelijk om grenzen te verleggen.

"Maar ik blijf bij wat ik eerder zei: Het is goed dat we allemaal anders zijn. De één haalt nu eenmaal plezier aan het gevoel van spanning, de ander niet. Dus als je er niet van geniet, doe het dan lekker niet!”

Van vrijdag 26 januari tot vrijdag 2 februari is het #adrenalineweek bij 3FM, FunX, NPO 3, NOS op 3 en Club HUB. Dit vanwege de 3DOC: Living To The Max (Human), over extreme sporten en de psychologie van thrillseekers. Ontdek hier waar wat voor adrenalinejunk jij bent. Bekijk de peperchallenge van Jaimy (FunX) en de klimchallenge van Cesar (Club HUB).

Ster advertentie
Ster advertentie