Kelly leeft een dubbelleven als carnavalsartiest: "Ik vind het gewoon heel erg leuk!"
- Nieuws
- Kelly leeft een dubbelleven als carnavalsartiest: "Ik vind het gewoon heel erg leuk!"
Kelly (22) volgt een master in bouwkunde en werkt doordeweeks bij een architectenbureau. In het weekend staat ze als Kelly van de Lump op carnavalsfeesten. "Soms lijkt het alsof ik twee levens leid."
Kelly is al vanaf jongs af aan in de weer met muziek. Waar veel van haar leeftijdsgenoten met dezelfde passie voor muziek misschien liever een nummer van Beyoncé of John Mayer coveren, heeft Kelly een andere interesse: muziek in Limburgs dialect. Ze houdt haar twee werelden bewust gescheiden. "In het dagelijkse leven ben ik heel rustig, maar op het podium verandert dat. Dan ben ik uitbundiger dan normaal."
Tussenuur sprak Kelly over de twee levens die ze leidt. Daarnaast geeft ze adviezen voor iedere Beppie Kraft in spé.
Klasgenoten snapten het niet
Al vanaf haar achtste zingt Kelly in Limburgse dialect. Ook doet ze af en toe Duitstalige nummers. Deze hobby werd niet altijd door haar leeftijdgenootjes gewaardeerd. Vooral op de basis- en middelbare school kreeg Kelly nogal eens gemengde reacties naar haar hoofd geslingerd.
"Het was niet altijd even makkelijk. Niet veel mensen van mijn leeftijd zijn met Limburgse muziek bezig. Achter mijn rug om werd er dus nog wel eens geroddeld, vooral op de basisschool. Op de middelbare school ging dat ook nog even door, maar omdat ik die twee levens bewust uit elkaar hield, werd dat op een gegeven moment minder."
Doordeweeks architect, in het weekend artiest
Het lijkt bijna een Hannah Montana-achtige situatie. Doordeweeks een baan bij een serieus architectenbureau en in het weekend een podiumbeest op (carnavals)feesten.
"Mijn dagen zitten aardig vol. Toch ben ik het nooit beu. Zingen is voor mij puur een hobby waar ik veel voldoening uit haal. Ik heb nog nooit een optreden meegemaakt waar ik geen zin in had."
Soms herkent iemand haar
Kelly heeft geen officiële fanclub, maar soms herkent iemand haar, bijvoorbeeld op het station. "Dat is wel wennen, want dan ben ik de gewone Kelly, niet Kelly van de Lump."
Een standaardrepertoire heeft ze niet. Ze treedt op bij onder andere prinsenproclamaties, waar de nieuwe prins carnaval wordt uitgeroepen. Maar ook op seriorenzittingen in bijvoorbeeld bejaardenhuizen. "Bij ouderen laat ik soms de stampende beats en up-tempo nummers achterwege. Maar dat ligt aan de sfeer. Ze kunnen het juist ook heel erg leuk vinden."
Carnaval is een feest dat verbindt
Kelly vindt het mooi dat ze in haar eigen dialect kan zingen. "Als ik dialect kan praten met familie of vrienden voelt het een beetje als thuiskomen. Het is toch iets wat je verbindt met de plek waar je vandaan komt. En carnaval/vastelaovend is meer dan een feest waar veel gedronken wordt. Het is een feest dat verbindt. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Tijdens carnaval hoor je erbij. Het is een traditie waar mensen ongelofelijk veel passie voor hebben en tijd aan besteden. Alcohol speelt dus alles behalve de hoofdrol."
Tips voor de nieuwe Beppie Kraft
Of Kelly nog tips heeft voor de nieuwe Beppie Kraft? Jazeker! "Blijf jezelf. Daar kom je het verst mee. En je moet natuurlijk wel een beetje van carnaval en Limburgse dialect houden. Anders wordt het moeilijk." Daarnaast raadt ze je aan om altijd live te zingen. "Sommige artiesten hebben ook hun zangstem op band staan. Dat vind ik jammer, want daardoor wordt je optreden minder spontaan. En qua dresscode... Zelf draag ik een jasje van verschillende stukken stof. Dat is misschien niet zo uitbundig als je zou verwachten, maar je hoeft niet per se een outfit met glitters aan. Dat verwachten mensen al snel bij een carnavalsartiest."
Doe gewoon wat je leuk vindt
Kortom: "Doe gewoon wat je leuk vindt. Of dat nou zingen in Limburgs dialect, paardrijden of balletdansen is. Blijf bij jezelf en volg je passie. Naarmate je ouder wordt, gaan mensen je meer respecteren. Dus als iets écht je ding is, moet je het gewoon doen."
Dit artikel is geschreven door Laurens Zautsen, naar aanleiding van zijn afstudeerfilm Feniks, een film waarin het hoofdpersonage worstelt met prestatiedruk. Je kunt hem en zijn crew supporten in het vertellen van dit verhaal, want voor niets gaat de zon op. Denk aan kosten voor kostuums, decor en camera. Check hun crowdfundingpagina.