HUMAN

Voedingspsycholoog Anouk: "Vleesschaamte is moeilijk te vermijden"

foto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedingspsycholoog Anouk: "Vleesschaamte is moeilijk te vermijden"

Een boterhammetje met ham of een dampende worst bij de boerenkool... Jaren geleden schoven we het gewetenloos naar binnen. Maar nu we er écht niet meer omheen kunnen (klik hier als je nog in een klimaatontkenningsfase zit), ervaren steeds meer mensen 'vleesschaamte'.

Tussenuur nam contact op met een voedingspsycholoog. Want wat ís vleesschaamte eigenlijk? Waarom voelen we dat? En wat moeten we ermee? Anouk Möller (28) van Vitamin Me gaf antwoord.

Laten we bij het begin beginnen: wat is vleesschaamte?

Anouk: "Bijna iedereen weet dat het er niet bepaald humaan aan toegaat in de vleesindustrie. Dieren lijden en het proces is milieuonvriendelijk. Het is een actueel onderwerp in de media waardoor iedereen ermee geconfronteerd wordt. De meeste mensen zijn opgevoed met vlees eten. We zijn het gewend en omdat onze hersenen zo werken dat we graag zo min mogelijk energie verbruiken op een dag, is een gewoonte volgen de weg van de minste weerstand. Iets doen wat we níet gewend zijn, zoals vegetarisch eten, kost veel meer energie en weerstand.

"Als het rationele deel van ons brein zegt dat vlees eten niet verantwoord is, ontstaat er een conflict tussen wat we doen (vlees eten) en wat we vinden (vlees eten is niet verantwoord), en is vleesschaamte geboren. Als je er voor jezelf uit bent dat je vlees eten niet oké vindt - of je ervaart sociale druk - kan het zeer moeilijk zijn om hier dan ook echt naar te handelen.

Voedingspsycholoog Anouk Möller

De geest is gewillig maar het vlees is zwak...

"Ja! Vlees veroorzaakt zo'n sterke beloningsreactie in je brein (dopamine) dat het lijkt op een verslaving. Het kost veel energie om af te wijken van die gewoonte. En als je er dan herinnerd wordt aan de redenen om géén vlees te eten, kun je schaamte voelen. Dit gevoel kan ook aangewakkerd worden door druk in je omgeving. Een reactie op vleesschaamte kan zijn dat je stiekem vlees gaat eten."

Wanneer voelen we vleesschaamte?

"Vooral wanneer we vlees eten en met onze neus op de feiten worden gedrukt over hoe slecht de vleesindustrie is voor dieren en milieu. Dit kunnen de media zeggen, of bijvoorbeeld vrienden. De laatste tijd is het een actueel onderwerp waardoor iedereen er veel meer mee wordt geconfronteerd waardoor het schaamtegevoel moeilijk te vermijden is... Vervelend!"

Wat moeten we nou met dit gevoel?

"Sommige mensen vermijden het ongemakkelijke gevoel van schaamte door er simpelweg niet aan te denken. Maar dit wordt ons tegenwoordig bijna onmogelijk gemaakt omdat we er zoveel mee geconfronteerd worden. Een effectievere manier om van de schaamte af te komen, is ervoor zorgen dat er geen conflict meer ontstaat tussen wat we rationeel vinden en hoe we handelen. Dus als je vleesschaamte voelt, is de oplossing wellicht om te minderen of te stoppen met vlees eten. Dan handel je op een manier waar je achter staat en ben je van je schaamte bevrijdt!"

En als je het echt moeilijk vindt om helemaal geen vlees meer te eten, kun je altijd nog íetsje pietsje minder vlees eten, zoals Arjen Lubach:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie