Kan kunstmatige intelligentie de nieuwste hit van Goldband, MEAU of S10 schrijven?
- Nieuws
- Kan kunstmatige intelligentie de nieuwste hit van Goldband, MEAU of S10 schrijven?
Je kunt er online niet meer omheen: Ariana Grande met 'Diamonds' van Rihanna, Radiohead met "....Baby On More Time" of het gloednieuwe nummer ‘Heart on my sleeve’ van Drake en The Weeknd. Klinkt allemaal levensecht, toch? Maar eigenlijk is het gemaakt door artificiële intelligentie (AI). 3FM HUMAN wilde weten of AI al door de Nederlandse muziekindustrie wordt toegepast en zocht het uit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe kan AI een track maken?
Artificiële intelligentie zijn algoritmes die nieuwe kennis kunnen leren, maar ze kunnen niet spontaan iets nieuws bedenken. Voordat een AI een taak kan uitvoeren, moet het eerst input ontvangen. Om een nummer te maken, moet je verschillende tracks aan de AI geven. Het analyseert deze muziek om elementen zoals coupletten, bruggen en refreinen te herkennen. Daarna kan je de AI vragen om bijvoorbeeld een techno nummer te maken. Het combineert alle verkregen informatie en geeft dan een suggestie voor een track.
Inmiddels zijn er verschillende apps en websites ontwikkeld met algoritmes die al veel muziek hebben geanalyseerd. Je hoeft de AI alleen nog maar een zin met instructies te geven over hoe het nummer moet klinken. Met die informatie maakt de AI dan een nummer voor je. Voorbeelden van dit soort apps zijn Suno.com en Udio.com.
Wil je meer weten over het maken van AI-covers? Klik hier!
Of AI al wordt gebruikt door de Nederlandse muziekindustrie kun je het beste aan de Nederlandse platenlabels vragen. Deze labels begeleiden artiesten bij het uitbrengen van nummers, helpen bij de productie van muziek en de marketing van artiesten. Ze beslissen zelfs samen met de artiest welke tracks wel of niet op een album komen. Of er al gebruik werd gemaakt van AI leek onze redactie dus geen lastige vraag voor deze labels.
3FM HUMAN probeerde verschillende platenlabels te spreken, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Van de drie grootste Nederlandse platenlabels wilde er geen met ons in gesprek. Warner Music Benelux en Sony Music Benelux wilden hun antwoorden op onze vragen niet laten publiceren in een artikel. Universal Music Group (UMG) gaf in hun reactie aan ons zelfs helemaal niet te woord te willen staan.
Waarom UMG geen antwoorden op onze vragen wilde geven hebben zij nooit aangegeven. Opvallend is wel dat UMG eind januari in een brief aan zijn artiesten en songwriters aankondigde dat het zijn licentieovereenkomst met TikTok zou laten verlopen door de komst van AI. Het platenlabel dat met Taylor Swift, Adele en Post Malone werkt, vindt dat TikTok “de vervanging van artiesten door AI sponsort.” Dit verklaart mogelijk hun terughoudendheid om over dit onderwerp te praten.
Wat kan al wel?
Muziek en AI lijkt dus een ingewikkeld en controversieel onderwerp. Toch was er iemand die wél meer wilde vertellen: Guillaume Warmerdam, de oprichter van LAB-Music. Dit Nederlandse muziekbedrijf is geen label, maar helpt wel artiesten zoals Goldband, Sophie Straat en Chef’Special om hun muziek te publiceren en promoten.
Volgens Guillaume wordt er in de Nederlandse muziekindustrie zeker gebruik gemaakt van AI. Bijvoorbeeld door producers die nummers schrijven, het opnameproces begeleiden in de studio en tracks bewerken tot ze goed klinken. "Om muziek goed te laten klinken, moet je de muziek analyseren," zegt Guillaume. "Kunstmatige intelligentie is in principe nauwkeuriger dan een mens, dus door het te gebruiken, kun je bijvoorbeeld de overgangen in een track nog beter laten klinken."
Tot nu toe wordt AI vooral gebruikt ter inspiratie en worden er nog geen hits mee geschreven, vertelt Guillaume. "Songwriters werken er soms mee als ze muzikaal even vastzitten. ChatGPT kan ze bijvoorbeeld helpen met het uitwerken van lyrics of het bedenken van gitaarakkoorden. De AI-suggesties helpen de artiest verder met het maken van hun eigen track of album."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
S10 X The Beatles collab?!
Kunnen Nederlandse artiesten dankzij AI nieuwe nummers releasen? Guillaume legt uit hoe dat zou werken: "Stel je voor: een Nederlandse artiest traint een AI met hun eigen muziek. Dan kan zo’n AI ze een nummer geven wat best wel klinkt als eerdere muziek die ze zelf hebben uitgebracht. Laten we als voorbeeld even zeggen dat S10, Goldband of Chef’Special zo’n AI heeft. Die artiesten zouden er dan ook voor kunnen kiezen om muziek van een andere artiest te gebruiken om een AI te trainen. Door bijvoorbeeld alle muziek van The Beatles in te laden, kan je een track krijgen wat op een soort collab lijkt met The Beatles." S10 x The Beatles, Goldband x The Beatles, Chef’ Special x The Beatles, dat zou dan allemaal kunnen!
Echter betwijfelt Guillaume of de muziek van The Beatles zomaar verwerkt mag worden in een nieuw AI-nummer. "The Beatles moeten wel toestemming geven dat een artiest een AI mag trainen met hun muziek. Een versie van 'Witte Was' met de stem van John Lennon, of ‘In Your Arms’ met Paul McCartney zou kunnen. Daar is wel toestemming voor nodig van de originele makers en eigenaren van de ‘echte’ stem.
Volgens Guillaume ligt het ook aan de situatie wanneer het wel oké is om AI te gebruiken voor nieuwe muziek. "Als een artiest een AI-nummer zou maken dat klinkt alsof het door henzelf gemaakt is, vind ik wel interessant. Want dan is het gewoon een eigen copyright dat door een computer wordt gebruikt om een nieuw nummer te maken."
AI-Songwriter
Guillaume maakt zich geen zorgen dat AI ooit artiesten gaat vervangen, zelfs als AI minder robotisch gaat klinken: "Laten we eerlijk zijn: de meeste artiesten doen dit beroep omdat ze het zelf leuk vinden om iets te creëren. Als ik een artiest benader met een kant en klare track die een mens of een AI voor ze heeft gemaakt, dan zeggen ze: ja, prima track, maar we willen liever zelf de muziek maken, want dat is ons werk en vinden we leuk."
“Stel je voor dat Lowlands over tien jaar alleen maar hologram-optredens heeft.”
Fan van een hologram
Zijn we later allemaal fan van AI-artiesten? Guillaume van LAB-Music betwijfelt het: "Uiteindelijk willen mensen gewoon fan zijn van personen. Hologrammen zie ik in Nederland daarom ook niet zo snel de standaard worden... Een menselijke artiest heeft toch veel meer dynamiek dan iets wat alleen maar digitaal gemaakt is? Stel je voor dat Lowlands over tien jaar alleen maar hologram-optredens heeft. Dat is toch kut?”