Toosif (29): "Tijdens ramadan werk ik aan een betere versie van mijzelf"
- Nieuws
- Toosif (29): "Tijdens ramadan werk ik aan een betere versie van mijzelf"
Wanneer mensen aan de ramadan denken, is vaak het eerste wat in ze op komt: een maand lang niet eten. De ramadan is zoveel meer dan dat. 3FM HUMAN sprak met de jonge moslim Toosif Ahmed (29) over bezinning, zelfreflectie en liefdadigheid. "De ramadan zou voor iedereen een goede resetknop zijn."
In de negende maand van de Arabische kalender vindt de ramadan plaats. Moslims eten niet van zonsopgang tot zonsondergang, maar de ramadan is vooral een belangrijke maand voor spirituele verandering. Moslims verdiepen zich in de koran, bidden meer en geven een 'zakat' (donatie) aan mensen die het minder hebben.
Toosif Ahmed is één van de vele moslimjongeren die dit jaar aan de ramadan meedoet. Hij vertelt ons hoe de ramadan er voor hem uitziet en waarom het misschien ook wel iets zou zijn voor iedereen om eens te proberen.
Het wereldlijke opzij zetten
Het eerste wat Toosif vertelt, is dat het voor hem belangrijk is om het wereldlijke opzij te zetten om zo te kunnen focussen op het spirituele en op deze manier dichter bij God te komen. Maar wat is dat dan het wereldlijke?
"Eigenlijk al het materialistische. Veel problemen in onze maatschappij zijn gericht op het wereldlijke, maar als mensen minder materialistisch zouden zijn, zouden er ook minder problemen zijn. Zo kun je nadenken over wat nou echt het doel is van het leven. Wat komt daarna? Wat zijn goede dingen om te doen?"
Moslims vasten in deze maand met oor, oog en tong. Dat betekent dat ze geen dingen kijken en luisteren die slecht voor ze zijn en dat ze extra letten op vloeken en liegen. Ze lezen in deze maand de gehele Koran en bidden meer dan normaal.
"Naast de Koran lees ik ook altijd andere boeken over religie in deze maand," zegt Toosif. "Ik vind het belangrijk om meer te weten over de geschiedenis van geloof. Ik luister naar podcasts over het geloof, maar bijvoorbeeld ook over hoe ons brein en onze psyche werkt. Al deze lessen neem ik mee en daarmee probeer ik mijzelf tot een beter mens te maken."
Vasten als katalysator voor ander gedrag
Het vasten is volgens Toosif ook een stimulerende factor voor ander gedrag. "Aan het begin is dat hongergevoel moeilijk, maar als je daar doorheen bent, ervaar je zelfcontrole. Dat gevoel van zelfcontrole leidt tot het besef dat je ook andere dingen uit je leven kan schrappen die niet goed voor je zijn."
Voedselpakketten
Een belangrijk onderdeel van de ramadan is de 'zakat', wat aalmoes betekent in het Arabisch. Moslims staan een deel van hun geld af aan goede doelen. Veel mensen kiezen ervoor om daarnaast extra vrijwilligerswerk tijdens de ramadan te doen.
"Je probeert extra behulpzaam te zijn naar je medemens," zegt Toosif. "Ik kijk in deze maand altijd naar wat je voor je familie en buren kunt doen. Voor corona bracht ik vaak bezoekjes met bloemen bij bejaardentehuizen, dit jaar moet ik nog even kijken hoe ik zoiets veilig kan doen."
foto: Toosif Ahmed
Met de Ahmadiyya Moslimgemeenschap, waar Toosif deel van uitmaakt, koken ze wekelijks voor mensen.
foto: Toosif Ahmed
Na het vrijdaggebed maken ze grote pannen met eten.
foto: Toosif Ahmed
Ze brengen op die dag tussen de zestig tot 120 maaltijden langs bij daklozencentra en bij gezinnen die het minder breed hebben.
Elke jaar een nieuwe goede gewoonte erbij
Als je een maand lang bezig bent met het werken aan een betere versie van jezelf, dan neem je daar elk jaar wel een stukje van mee. Toosif legt uit dat hij tijdens de ramadan ervoor kiest om minder te Netflixen, en dat zo'n gewoonte vaak daarna blijft. "Ik kwam erachter dat ik veel minder ontspan door nutteloze dingen te doen, nu vind ik juist meer ontspanning in het verdiepen in mijn geloof en zelfontwikkeling. Dat blijft dan na de ramadan ook bij me."
Net als dit jaar was de vorige ramadan ook in coronatijd. Waar het eten 's avonds normaal gesproken met een grote groep vrienden en familie wordt gedeeld, is dat door de coronaregels heel moeilijk. Toosif gaat deze ramadan vooral eten met één vriend die hij kent van zijn studie en hij gaat ook proberen iets vaker tijdens het eten via Teams met meerdere mensen tegelijk te zijn.
Toch leerde Toosif vorig jaar een belangrijke les tijdens ramadan. "Ik leerde tevreden te zijn met mijzelf. Juist omdat ik individueler de ramadan deed, werd ik mentaal zelfbewuster. Om met jezelf te kunnen zijn, heb je rust in je hoofd nodig. Ik heb vervolgens het hele jaar die lessen over hoe ik met eenzaamheid om kan gaan meegenomen."
Ramadan ook voor niet-moslims
Toosif denkt dat veel mensen baat zouden hebben bij een maand van bezinning en zelfreflectie. "Als je het voor het eerst doet dan heb je nog niet alle kennis en ook het hongergevoel zul je even aan moeten wennen. Maar als je het doet ervaar je zo'n verfrissing! Als je niet de hele dag bezig bent met eten, houd je echt tijd over voor meer spirituele vragen. Eigenlijk zou de ramadan voor iedereen een goede resetknop zijn om te kijken wat je nou echt belangrijk vindt in dit leven."