Nick (23) durfde tijdens zijn burn-out niet meer naar de supermarkt
- Nieuws
- Nick (23) durfde tijdens zijn burn-out niet meer naar de supermarkt
Nick zat in het tweede jaar van zijn theateropleiding toen hij een heftige burn-out kreeg. Die burn-out ging gepaard met depressieve gevoelens en angstklachten. Bij Parels Van De Nacht vertelt hij hierover en draagt hij een spoken word voor.
Mensen met een burn-out voelen zich letterlijk opgebrand. Voor lange tijd voel je je lichamelijk en geestelijk helemaal uitgeput. In 2020 hadden 1,3 miljoen mensen in Nederland een burn-out.
Hyperventilerend op de theatervloer
Nick was net begonnen aan zijn theateropleiding toen hij werd geconfronteerd met zijn burn-out. Hij was zo enthousiast dat hij alle opties om te acteren met beide handen aangreep: "Ik liep alle stage-uren van mijn hele studie al in het eerste halfjaar. Tot ik ineens stond de hyperventileren tijdens de repetities en ik niet meer verder kon."
Nick ging naar huis en begon zich steeds slechter te voelen. “Burn-outs en depressies gaan eigenlijk vaak hand in hand," legt Nick uit. "Ik kreeg ook last van angst. Ik vond alle soorten van confrontatie eng: ik durfde niet meer naar de supermarkt omdat ik dan bang was dat het pinnen mis zou gaan of dat ik zou struikelen over mijn woorden. Mijn telefoon durfde ik niet meer op te nemen en als de deurbel ging was ik te angstig om open te doen. Ik raakte van alles zo in paniek en het werd steeds donkerder in mijn hoofd.”
Video niet beschikbaar
Na dagen binnen te hebben gezeten belde Nick met zijn moeder: “Mam, als dit zo blijft weet ik niet hoeveel dit leven mij nog waard is.” Zijn moeder schrok daar enorm van en ging met Nick naar een psycholoog.
Een diep weggestopte herinnering
Bij de psycholoog kwamen er ineens herinneringen van vroeger omhoog, die Nick ver weg had gestopt. "Als kind maakte ik theatervoorstellingen. Toen ik op mijn tiende flyers voor mijn theatervoorstelling aan het uitdelen was in mijn geboortestad Eindhoven gebeurde er iets wat ik daarna jarenlang onderdrukt heb," zegt Nick.
Jongens uit zijn buurt die hem eerder met de flyers hadden zien staan waren naar zijn huis gegaan. "Ze hadden de deur bespoten met graffiti," zegt Nick. "Er stond in grote letters HOMO op de voordeur van mijn ouders. Ik ben hetero, en het was niet alsof ik bang was om op jongens te vallen maar het werd duidelijk dat ik niet zacht mocht zijn als man, dat dit volgens die jongens niet samen ging."
Vanaf dat moment begon de tienjarige Nick zich heel anders te gedragen, hij dacht: hoe ik ben, is niet hoe je mag zijn als man. Hij stopte met acteren, luisterde niet meer naar de muziek die hij leuk vond en ging zich heel anders gedragen. “Ik was dus echt een heel lief kind, maar ging me steeds stoerder en minder aardig gedragen omdat ik dacht dat het moest,” legt Nick uit. “Ik raakte helemaal van mijzelf verwijderd en had mijn eerste depressieve gevoelens toen ik twaalf was.”
De herinnering van de met graffiti bespoten deur had Nick jaren lang weggestopt. Toen het bij de psycholoog opkwam ging hij naar zijn moeder. "Ik heb haar toen gevraagd of het echt was gebeurd, ze begon te huilen en zei dat het waar was."
foto: Romé Schmidt
Ik moest leren dat ik mijzelf mocht zijn
Na een paar studies te hebben gedaan die bij zijn 'stoere karakter' paste zette Nick toch de stap om zich aan te melden voor een theateropleiding en werd aangenomen op de mbo-toneelopleiding in Arnhem. Toch ontstond de burnout op de plek waar hij zich eindelijk thuis voelde.
"Het was een warm bad, ik zag allemaal mensen die op mij leken. Ze waren gevoelig en creatief. Ik was zo blij dat ik, net als bij alle projecten daarvoor, mijzelf er helemaal in gooide. Ik wilde me echt bewijzen. Ik had mijzelf namelijk al die jaren aangeleerd dat ik als mens niet deugde en dat ik dan ik dan daarom heel hard moest werken. Ik moest echt leren dat ik er gewoon als mens mag zijn."
Nu gaat het een stuk beter met Nick en maakt hij een theaterstuk over zijn burn-out en depressie. Daar hoort ook de spoken word track Verbrand bij die hij in de uitzending van Kevin opvoerde onder zijn artiestennaam: INDENAAMVAN.
INDENAAMVAN - Verbrand
Video niet beschikbaar
Je kunt niet altijd maar doordenderen
Nick is blij dat hij zijn verhaal met andere mensen kan delen. “Ik hoop dat ik mensen kan meegeven dat wij uiteindelijk allemaal maar gewoon mens zijn. We leven in een maakbare tijd, we kunnen alles doen wat we willen. Dat is natuurlijk heel leuk, maar we moeten als mensen ook gewoon slapen," zegt Nick. "Je kunt niet altijd maar doordenderen. We hebben allemaal onze eigen grenzen en daar moeten we naar leren luisteren. Je bent het waard om voor te zorgen.”
INDENAAMVAN - Broken Man (Cover)
Tijdens de uitzending coverde Nick het nummer Broken Man van Matt Andersen. Hij vertaalde de tekst naar het Nederlands en droeg het voor als spoken word.
Video niet beschikbaar
Benieuwd naar het hele interview met Nick tijdens Parels Van De Nacht? Kijk het gesprek hieronder terug.
Video niet beschikbaar
#openup-week
Dit jaar is van 10 t/m 15 oktober de vijfde editie van de #openup-week. Dit is een themaweek van 3FM, NPO3 en FunX, op initiatief van omroep HUMAN en MIND. Tijdens de #openup-week besteden we aandacht aan mentale gezondheid bij jongeren en stimuleren we je om ook open te zijn over hoe het nu écht met je gaat. Meer weten? Check 3FM.nl/openup
Wil jij een idee krijgen van jouw mentale bui vandaag? Maak dan Check Je Bui! Een speciale mentale test om vijf jaar #openup te vieren.
Gerelateerd
3FM nieuws
Jullie & Julien: Totale chaos tijdens gastles voor Metakids3FM nieuws
De line-up van 3FM Serious Request: o.a. Franz Ferdinand, Oscar and the Wolf, Roxy Dekker en RONDÉHUMAN
Voel de beat: op ADE kunnen dove en slechthorende mensen genieten van muziek3FM nieuws
Muse, Oliva Rodrigo en Justin Timberlake eerste namen Pinkpop 2025