Naar cookieinstellingen
HUMAN

Je vader als concert-buddy: "Mijn vader trok me mijn eerste moshpit in"

foto: Eigen archieffoto: Eigen archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Je vader als concert-buddy: "Mijn vader trok me mijn eerste moshpit in"

Vandaag is het Vaderdag, en een macaroni-ketting geven is inmiddels verleden tijd. Sam (22), Mick (26) en Marit (23) hebben de tip: geef je vader een concert cadeau. Aan 3FM HUMAN vertellen zij hoe muziek de band met hun vaders sterker heeft gemaakt.

foto: Eigen archief

Praten over emoties vinden Marit (23) en vader John (56) moeilijk, maar tijdens een concert huilen ze samen

De gezamenlijke liefde voor muziek van Marit (23) en haar vader John (56) begon bij Nothing But Thieves. Vader en dochter ontdekten hun muziek toen ze per ongeluk een nummer van hen op de radio hoorden. "We zijn al naar acht van hun concerten geweest samen."

Zo versterkt samen muziek luisteren de band met je ouders

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die samen met hun ouders naar muziek luisteren, concerten bezoeken of samen een muziekinstrument bespelen, op latere leeftijd een betere band krijgen met hun ouders en meer emoties met elkaar delen.

Praten over emoties

Marit heeft in het verleden geworsteld met mentale problemen. "Ik kon me volledig verliezen in verdriet, wanhoop en blijdschap. Mijn vader begreep die intense emoties niet altijd en ik kon er vroeger niet goed met hem over praten. Hij blijft altijd liever stabiel en laat extreme emoties niet toe. Hij zoekt naar oplossingen om ze te vermijden, terwijl ik juist door mijn emoties wil gaan om ze te verwerken."

Elkaar begrijpen zonder woorden

Gelukkig zorgt muziek ervoor dat Marit en John elkaars emoties begrijpen. "Tijdens een concert kan papa feilloos aanvoelen of het liedje mij aan het huilen maakt van verdriet, of van geluk. Ik hoef niet hardop te zeggen hoe ik mij voel, hij begrijpt mij."

John vertelt hoe dat komt: "In de weken voor een concert leeft Marit er al naartoe: ze bedenkt haar outfit en luistert non-stop naar de muziek van die artiest. Ik zie dat ze alle emoties opslaat en tijdens het concert komt de ontlading. Bij een emotioneel nummer zie ik tranen en twinkelingen in haar ogen. Ze straalt en is tegelijkertijd kwetsbaar. Als je je dochter ziet huilen van geluk, kan je niet anders dan ook een traantje laten, toch?"

Mooiste concertherinnering

Marit vertelt over haar mooiste concertherinnering met haar vader bij Little Mix: "Zij waren voor het eerst in Nederland en mijn vader wilde wel met mij mee..." John onderbreekt haar: "Ook omdat ik de muziek goed vond, hoor! Ik kon het wel waarderen, anders zou ik niet mee gaan."

Marit lacht en vertelt verder: "Het was de eerste keer dat mijn vader met mij meeging naar een concert, in plaats van ik met hem. Dat de rollen waren omgedraaid, vond ik wel een beetje spannend. Ik was blij toen hij zei dat hij de show mooi vond."

foto: Eigen archief

John en Marit

Tranentrekker

De tranentrekker kwam toen Little Mix het lied ‘Change Your Life’ speelde. "Dat nummer gaat over de regie terugpakken in je leven, nadat je een moeilijke tijd hebt gehad. De tekst motiveerde mij om door te blijven gaan in plaats van toe te geven aan mijn depressie. Ik weet nog dat ik dacht: 'O, papa is erbij. Kan ik nu wel huilen?'" John valt haar bij: "Maar toen moest ik zelf janken!"

Bij concerten lukt het John wel om mee te leven met Marits intense emoties: "Een mooi liedje ontroert al snel. Waar je thuis op de bank je emoties sneller wegstopt, kan dat bij een concert bijna niet. Emoties van anderen voel ik ook. Ik kan niks anders dan mij laten meeslepen door mijn eigen emoties. Dit soort ervaringen helpen mij om mij kwetsbaarder op te stellen naar mijn dochter. We hoeven ons niet te schamen voor onze tranen. En in het dagelijks leven eigenlijk ook niet.

Mick (26) werd door vader Erwin (58) zijn eerste moshpit ingetrokken

foto: Eigen archief

Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest in Micks opvoeding, vertelt vader Erwin (58). "Vroeger dansten we na het eten een halfuur rond de tafel op Simple Minds om energie kwijt te raken. Als we nu samen bij een concert dansen, denk ik daaraan terug.”

In de puberteit werd Mick fan van metalmuziek dankzij zijn vader Erwin, die zijn muzieksmaak aanmoedigde. Erwin stelde voor om naar het Belgische heavy metalfestival Graspop te gaan om Slipknot te zien.

Die eerste festivalervaring vond Mick geweldig: "Mijn vader nam me mee in mijn eerste moshpit. Ik werd meteen omver gebeukt, maar hij hielp me omhoog. Ondanks dat ik het doodeng vond, genoot ik toch omdat ik wist dat hij me zou opvangen."

Mick lacht. "Inmiddels houd ik hem overeind in de moshpit: mijn vader moet een beetje letten op zijn rug!"

Vader en vriend

Tijdens concerten zien Mick en zijn vader Erwin elkaar als vrienden, in plaats van vader en zoon. Erwin legt dat uit: "Muziek houdt je jong. Dus als ik daar met Mick ben, voelt hij gewoon als mijn maatje. We springen samen op de maat van de muziek of doen lekker gek. Als ik dan naar mijn zoon kijk, kan ik soms nog niet geloven dat we dezelfde muzieksmaak hebben."

Erwin is dankbaar voor deze band met zijn zoon. "Het is niet vanzelfsprekend dat je kinderen met jou naar een concert willen gaan. Het maakt mij gelukkig dat we dit samen doen."

foto: Eigen archief

Mick en Erwin helemaal vooraan bij het podium

Fucking gangster

"Met mijn vrienden is het ook gezellig, maar met pap is het toch anders. Hij kent mij natuurlijk al mijn hele leven. Ik heb me nooit veroordeeld gevoeld door hem. Ik mag doen wat ik wil. Bij anderen maak ik me soms zorgen of zij het wel naar hun zin hebben. Pap en ik zitten altijd op één lijn."

Mick neemt het ook niet voor lief dat hij met zijn vader naar concerten en festivals gaat: "Ik vertel vaak over de concerten aan mijn vrienden. Dan gloei ik van trots. Dat wij dit samen doen, vind ik echt 'fucking gangster'."

Door Harry Styles hebben Sam (22) en Gerry (60) een betere band gekregen

foto: Eigen archief

Vader Gerry (60) is door dochter Sam (22) fan geworden van Harry Styles. "Dat is een grappig verhaal," begint Sam. "Ik vertelde mijn vader dat ik drie keer naar Harry Styles was geweest. Mijn verhalen over de geweldige sfeer tussen de fans maakten hem enthousiast. Voor de grap zei ik dat Harry nog in Düsseldorf zou staan en tot mijn verbazing zei pap: ‘Laten we gaan!’"

Twee maanden later staan Sam en Gerry in een bomvol stadion tussen de Duitse Harry Styles-fans. "De sfeer daar, de show en de muziek vond mijn vader geweldig. Na afloop was pap enorm teleurgesteld dat het concert voorbij was. Daarom besloten we ook naar Harry's concert in Frankfurt te gaan."

Moeizame vader-dochterband

Gerry vertelt dat hun vader-dochterband niet altijd even sterk was: "Na de scheiding was Sam een tijdje boos op mij. We zagen elkaar soms maar een uurtje per maand. Als ik haar dan thuis afzette, zwaaide ze niet als ze naar binnenliep. We probeerden ruzies te vermijden, maar werden daardoor heel afstandelijk naar elkaar."

Vroeger was Gerry een herrieschopper. "Ik hield van een drankje en ging soms de confrontatie aan met anderen. Ik vond het grappig om mensen uit te dagen."

Van herrieschopper naar lieverd

Het Harry Styles concert in Düsseldorf veranderde alles voor Gerry. "Het voelde als een plek waar iedereen zichzelf kon zijn en niets te gek was. Ik wilde niet langer de herrieschopper zijn; ik wilde bijdragen aan die positieve sfeer. Bij het tweede concert in Frankfurt heb ik dat gedaan. Ik liet mezelf volledig onderdompelen in de energie van het concert. Ik kende de teksten en was met Sam helemaal in het moment."

Gerry gooide het roer om. "Door deze ervaringen werd ik eraan herinnert hoeveel plezier er in muziekmaken zit. Ik speel nu weer gitaar en focus mij meer op muziek. Ik ben rustiger geworden en heb ook écht het gevoel dat ik meer mezelf ben. Sam en Harry Styles hebben me laten zien wat echt belangrijk is in het leven: samen zijn."

Uitzwaaien

Sam ziet ook dat haar vader veranderd is: "Onze gesprekken zijn dieper geworden, maar we vinden het nog steeds moeilijk om over onze gevoelens te praten. Muziek helpt hierbij, dan hoef je niet te praten. Tijdens de concerten lachen en huilen we samen op de muziek van Harry Styles. Op die momenten voel ik dat het goed zit tussen ons."

De muziek van Harry Styles heeft de band tussen Gerry en Sam hersteld. "Als ik haar nu afzet, draait ze nog drie keer om en zwaait ze mij uit. We zijn niet meer bezig ruzie te voorkomen. Hierdoor zien we elkaar veel meer en hebben we elkaar teruggevonden."

foto: Eigen archief

Sam en Gerry in de auto naar Düsseldorf

Auto versieren

Gerry en Sam hebben sinds het concert in Düsseldorf een hele bijzondere traditie: "Wij versieren mijn vaders oldtimer als we naar een concert gaan. Ik vertelde dat iedereen vaak verkleed en helemaal uitgedost naar de concerten gaat van Harry Styles. Hij zei dat hij niet perse een outfit aan wilde of verkleed wilde gaan. Maar ik mocht wel de auto versieren."

Vader en dochter werken samen als een team: "Mijn vader heeft een bedrijf dat is gespecialiseerd in printen. Zo ontstond het idee om de auto met stickers te beplakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik doe alles voor haar'

Nu is het topteam bezig met het versieren van de auto voor het aanstaande Taylor Swift concert. Gerry vertelt dat Sam heel precies werkt: "Ze is het brein achter het project. Sam tekent het ontwerp helemaal uit. Alles moet perfect zijn. Pas had ze even geen tijd en probeerde ik de achterbak zelf af te maken."

Sam lacht: "Ik heb mijn vader toen gebeld en gezegd dat de laatste drie stickers nog niet helemaal netjes zaten. Die moeten we dus nog een keer uitprinten en dan doen we dat binnenkort even opnieuw."

Gerry kan die feedback niet van iedereen hebben, maar wel van zijn dochter: "Als ik haar dan in de auto zie rijden en het eind resultaat aan haar mede-fans en vrienden laat zien, ben ik zo trots. Zolang zij er maar blij mee is. Ik doe alles voor haar."

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO 3FM

NPO 3FM gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.