Macha (27) is vrijwilliger bij de Voedselbank: 'Klanten zijn bang voor een sluiting'
- Nieuws
- Macha (27) is vrijwilliger bij de Voedselbank: 'Klanten zijn bang voor een sluiting'
Macha de Dreu (27) besloot na haar master Biomedische Wetenschappen een kijkje te nemen bij de Voedselbank in Leiden, omdat ze geen passend werk kon vinden. Dat beviel goed, want inmiddels werkt ze er ruim een maand als vrijwilliger. Door het coronavirus zien haar werkzaamheden er nu anders uit dan eerst, vertelt ze in onze rubriek Jonge helden in de coronacrisis.
Normaal kunnen bezoekers met hulp van een vrijwilliger van de voedselbank zelf hun producten uitkiezen. Door maatregelen van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu kan dat niet meer. "We werken momenteel met twee ploegen. Een ploeg maakt 's ochtends de voedselpakketten klaar, de andere ploeg deelt het later op de dag uit."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Door deze voedselpakketten kunnen klanten alleen niet meer zelf kiezen wat ze willen eten of waar ze behoefte aan hebben. Ook gekoelde producten uit de vriesafdeling, zoals vlees en vis, zijn uit de pakketten gehaald. Maar het lastigste noemt Macha het eerlijk verdelen van de pakketten. “Ik krijg soms pakken rijst of koffie, die verschillen qua inhoud. Het ene pak heeft 250 gram rijst, terwijl het andere 500 gram heeft. Het is moeilijk om te bepalen welk pakket wat krijgt, omdat je niet weet welke behoeftes mensen hebben.”
Contact met klanten missen
Doordat ze zelf in de ochtendploeg werkt – en daardoor niet aanwezig is bij het uitdelen van de voedselpakketten – mist ze het contact met klanten. “Je bouwt een band op met klanten, maar doordat ik ze niet spreek of zie, is die nu weg. Mensen hebben het nu zwaarder. Ik hoop dat het goed met ze gaat.”
De Voedselbank houdt zich aan alle maatregelen, om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. “Bij het inpakken van de voedselpakketten houden we echt anderhalve meter afstand. Ik vul mijn tasje met mijn producten uit de krat, waarna een collega volgt met zijn tasje. We dragen allemaal handschoenen en er zijn zelfs mondkapjes gebracht.”
Foto: ANP
Meer nieuwe klanten
Haar collega Paula van Kesteren vertelt dat er meer nieuwe mensen aankloppen bij hen, doordat velen door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt. "De klanten zijn vooral bang zijn dat ze besmet raken met het coronavirus of niks meer te eten hebben als de Voedselbank sluit. Ze leven natuurlijk al met allerlei problemen, maar ook hun toekomst is nu wat onzekerder.”
Veel collega's van Macha zijn boven de zeventig en vallen dus in de risicogroep. Zij mogen niet komen werken. Ook zijn ze bang voor een voedseltekort, omdat de Voedselbanken minder eten van de supermarkt krijgen. "Normaalgesproken vriezen de supermarkten producten die over de datum dreigen te raken voor ons in en halen wij die op. Op dit moment houden de supermarkten minder over, omdat mensen meer kopen, denk ik."
Foto: ANP
Macha zou het heel erg vinden als de Voedselbank in Leiden zou moeten sluiten, vanwege voedsel- of vrijwilligerstekort. “Veel mensen zijn afhankelijk van ons. Ik zie 140 gezinnen op een dag. Zij hebben het nu nog moeilijker, doordat velen geen werk hebben.”
Toch twijfelt ze – ondanks dat ze zich kerngezond voelt – of ze vanwege alle maatregelen nog wel naar de Voedselbank moet gaan. “Het knaagt aan mijn geweten, maar het heeft gelukkig nog niet de overhand genomen. Ze hebben me tenslotte wel nodig!"
Tijdslot
Ook bij het uitdelen van de boodschappen zijn er maatregelen. “We hebben een tijdslot ingesteld. Per half uur komen er maximaal dertig mensen binnen via het rolluik, waar normaal gesproken de leveranciers het eten brengen,” legt Paula uit. “Hier delen we de tassen met boodschappen uit, die drie jongeren ’s ochtends inpakken. Bij het uitdelen van de boodschappen staan er twee tafels tussen de vrijwilliger en de klant, om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Ook worden er schermen opgehangen, zoals in de supermarkt."
#StaySafeEnGeef
Zeventien van de 170 Voedselbanken zijn inmiddels al gesloten, door te weinig voedsel of vrijwilligers. Gelukkig krijgt de Voedselbank in Leiden aardig wat aanmeldingen van tijdelijke vrijwilligers.
Om open te kunnen blijven, voedsel te kunnen kopen of om extra hygiënemiddelen aan te schaffen, is Voedselbanken Nederland de actie #StaySafeEnGeef gestart. Hiermee willen ze 10 miljoen euro ophalen voor een calamiteitenfonds. “Het is dus puur bedoeld voor corona-gerelateerde zaken,” legt Paula uit. Het is een landelijk fonds met steun van de overheid, want het kabinet heeft een eenmalige subsidie van 4 miljoen euro beschikbaar gesteld, als vangnet voor het fonds.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voedselbonnen
Als de voedselpakketten toch uitdunnen, kan de Voedselbank gesteund worden met voedselbonnen van de gemeente, waarmee klanten voor vijftien euro eten kunnen halen bij een supermarkt. Dit gebeurt al bij een aantal Voedselbanken. Macha vindt het een goede oplossing, want de maatregelen zijn erg snel gegaan. "Daardoor heeft de Voedselbank weinig tijd gehad voor een goede voorbereiding.”
Foto: ANP
Inzamelingsacties
Gelukkig heeft de Voedselbank veel vers groente en fruit van horeca gekregen, die dicht moesten vanwege de maatregelen. Ook komen mensen zelf eten brengen. “Op een dag komen er zo’n drie à vier mensen langs. Ook worden er veel inzamelingsacties georganiseerd, door onder andere de moskee en studentenvereniging Minerva. Restaurants geven vouchers om na de coronacrisis bij hen te komen eten en escape rooms willen een deel van hun opbrengst gaan afstaan aan de Voedselbank. Echt ontzettend lief!”
Serious Request: Never Walk Alone
Ook Het Rode Kruis zet zich met veel vrijwilligers in om onder andere de overbelaste voedselbanken te ondersteunen tijdens de coronapandemie. Daar is geld voor nodig en daarom komt 3FM van maandag 13 tot en met zaterdag 18 april in actie met 3FM Serious Request: Never Walk Alone. Doneer hier!
Gerelateerd
3FM nieuws
Amber (24) koppelt 30.000 studenten aan mensen in corona-nood3FM nieuws
David (19) richtte een voedselbank op voor kinderenHUMAN
Pepijn (25) heeft zijn overlevingspakket voor Corona-uitbraak al klaarHUMAN
Chris' (43) zoontje overleed aan een metabole ziekte: "Door muziek kan ik toch zijn vader zijn"