Annabel (26) gebruikte haar vakantiedagen om 40 uur vrijwilligerswerk te doen
- Nieuws
- Annabel (26) gebruikte haar vakantiedagen om 40 uur vrijwilligerswerk te doen
Wat doe je als je contract niet wordt verlengd en je nog vakantiedagen over hebt? Gebruik je ze om een nieuwe baan te zoeken of ga je lekker op vakantie? Annabel (26) koos geen van beide: ze zette haar vakantiedagen in om vrijwilligerswerk te doen. 3FM HUMAN sprak haar over deze bijzondere ervaring.
foto: Annabel Pieren
"📣 Vrijwilligerswerk gezocht 📣. Ik heb besloten om één week full-time vrijwilligerswerk te doen. Elke dag voor een andere organisatie. Ken jij iemand die mijn hulp kan gebruiken?" Postte Annabel op LinkedIn.
Hey Annabel! Waarom besloot je een week lang vrijwilligerswerk te gaan doen?
"Ik werkte heel lang voor een platform dat vrijwilligers aan organisaties koppelt. Helaas veranderde mijn functie waardoor het werk niet meer bij mij paste en ik op zoek moest gaan naar iets anders. Ik had nog veel vakantiedagen over, en ik wilde daar graag iets betekenisvols mee doen.
Tijdens mijn werk zag ik hoe blij de organisaties werden van de vrijwilligers en de vrijwilligers van hun werk. Al langere tijd wilde ik weten welk vrijwilligerswerk bij mij zou passen. Omdat ik altijd zo druk was had ik daar niet echt tijd voor, en nu had ik ineens alle tijd."
Hoe heb je al dat vrijwilligerswerk gevonden?
"Via een oproepje op LinkedIn kreeg ik enorm veel reacties. Binnen drie dagen zat mijn hele week al vol. Eerst wilde ik elke dag één ding doen, maar doordat er zoveel oproepjes binnenkwamen deed ik twee verschillende vrijwilligersactiviteiten op één dag. Er komen trouwens nog steeds berichtjes binnen, ik denk dat ik er wel een jaar mee zou kunnen vullen!"
Annabel's Agenda
Maandag
✅ Overdag: taarten bakken met ouderen via stichting Met je hart en Joehoe! Ouwe Taart
✅ Avond: wandelen met Bart via Burennetwerk Amsterdam)
Dinsdag
✅ Overdag: Wandelen met ouderen van Kastanjehof door Oosterpark
✅ Avond: Valentijnsdiner voor dementerenden bij Huis van de Tijd
Woensdag
✅ Overdag: eten inzamelem en uitdelen bij TKRAMREPUS
✅ Avond: koken bij Resto VanHarte
Donderdag
✅ Overdag: social media advies geven aan SOSSAH Ghana
✅ Avond: diner voor mensen met niet aangeboren hersenletsel
Vrijdag
✅ Ochtend: helpen bij Het Koffiehuis voor Daklozen
✅ Middag/avond: soep brengen bij ouderen met Oma's Soep
Zaterdag
✅Ochtend: Wandelen met een oudere man in Breda
Zondag
✅️ Middag: in huis helpen bij de fysiek beperkte Susan (22).
Normaal moet je vrijwilligerswerk toch maanden aaneengesloten doen?
"Veel mensen denken inderdaad dat je er gelijk heel lang aan vast zit. Dat past dan niet naast hun werk en sociale leven. Toch is er ook veel vrijwilligerswerk dat eenmalig is.
Wandelen met ouderen duurt bijvoorbeeld maximaal anderhalf uur, dat zou je bij wijze van spreken in je lunchpauze kunnen doen. Natuurlijk is het fijn als je langer de tijd hebt zodat mensen aan je kunnen wennen, maar zelfs al heb je een uurtje over zijn die organisaties hartstikke blij!"
Zou je mensen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen?
"Driehonderd procent! Ik kijk echt met plezier terug op vorige week en zou het echt iedereen aanraden. Of nouja, ik hoop natuurlijk niet dat iedereen zijn baan verliest en vakantiedagen overheeft, maar het doen van vrijwilligerswerk is wel echt heel mooi.
Door vrijwilligerswerk te doen help je een ander, maar je helpt eigenlijk ook jezelf. Als je belangeloos iets voor iemand anders doet maak je namelijk allemaal gelukshormonen aan. Ze noemen dat ook wel de 'helpers high'.
Naast dat het een soort kick geeft heb ik tijdens die week ook zoveel bijzondere mensen ontmoet die ik normaal nooit zou zijn tegengekomen. Ik had gesprekken met daklozen, met ouderen, met een meisje van mijn leeftijd die heel ziek was en nog veel meer. Na de eerste dag was ik al enorm dankbaar voor mijn eigen gezondheid en die van de mensen om mij heen. Uiteindelijk leer je in zo'n week ook dat liefde voor de mensen om je heen het allerbelangrijkste is en dat je blij moet zijn met alles wat je hebt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Welk moment van je vrijwilligerswerk zal je voor altijd bijblijven?
"Poeh, ik vind het lastig om één moment te noemen! Meerdere momenten ontmoette ik mensen die mij aan het denken hebben gezet. Zo ging ik koken voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daar leerde ik een man kennen die zijn hersenletsel opliep door een ongeluk. Vanaf dat moment plakten mensen de stempel op hem dat hij niks meer kon, dat vond hij heel lastig want hij heeft een goede baan en kan nog heel veel.
Dat hij zo'n last had van dat label zette mij aan het denken. Heel veel mensen, inclusief ikzelf, hebben toch snel vooroordelen over anderen. Toen ik de ruimte binnenkwam bij dat diner dacht ik: oh die kan niet praten, die niet lopen, die kan dit niet, die kan dat niet. De les die ik meeneem is dat je niet met een oordeel naar mensen moet kijken, en dat je al helemaal niet tegen mensen met een handicap moet gaan praten alsof ze drie zijn."
foto: Annabel
Annabel met de toetjes van het Valentijnsdiner
Jij werkte natuurlijk voor een vrijwilligerswerkplatform, was deze week niet gewoon een trucje om nieuw werk te krijgen?
Ik kan er heel eerlijk in zijn dat ik wel allemaal koffie-afspraken heb staan, maar dat was niet waarom ik het ging doen. Het was juist eerder andersom, dat ik even niet wilde focussen op werk zoeken en daarom dit vrijwilligerswerk ging doen.
Ik ga er nu ook niet meteen mee stoppen! Ook als ik straks hopelijk weer een baan heb wil ik structureel vrijwilligerswerk blijven doen. Hoe ik dat precies ga vormgeven, hangt ook van mijn nieuwe baan af maar ik wil er zeker over in gesprek.
Heb je nog tips voor mensen die ook vrijwilligerswerk willen gaan doen?
De eerste stap is om te kijken hoeveel en wanneer je tijd hebt. Is het in de avond? Is het overdag? Kun je eenmalig, of zou je een paar keer kunnen? Daarna is het belangrijk om je te bedenken wat je leuk zou vinden om te doen, bijvoorbeeld koken, wandelen, knutselen, schoonmaken. Sommige mensen zetten ook hun professionele kwaliteiten in, zoals juristen of ICT-ers.
Vervolgens moet je ook nadenken over welke doelgroep je wil helpen. Zelf kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik vrijwilligerswerk met ouderen heel leuk vind, maar andere mensen zetten zich weer liever in voor dieren of kinderen. Daarna kun je natuurlijk net als ik via je netwerk opzoek gaan naar vrijwilligerswerk door een post te doen op sociale media, maar via het internet vind je ook veel websites zijn die vrijwilligers aan organisaties koppelen.