Feminisme is zéker ook nu nog hard nodig
- Nieuws
- Feminisme is zéker ook nu nog hard nodig
Internationale Vrouwendag staat voor de deur (8 maart), met dit jaar als thema: heldinnen. Een aantal feministische powervrouwen schuift in de studio aan om te vertellen hoe zij – anno 2019 – strijden voor vrouwenrechten en gelijkheid voor hun medemens.
Als 3FM-dj Sophie aan feminisme denkt, denkt ze aan de Dolle Mina’s uit haar vroegere geschiedenislessen. Maar ook nu is de feministische beweging nog hard nodig. Geerte, Suzan en Cathelijne vertellen in de podcast waarom.
De penis is de norm
Iemand die bewijst dat feminisme nog hard nodig is, is de 25-jarige Geerte. Na een avondje uit plast ze in een Amsterdamse steeg, omdat er geen openbaar vrouwentoilet in de buurt is. Ze wordt – met haar broek op de knieën – op heterdaad betrapt door drie agenten, die haar vervolgens op de bon slingeren.
Ze besluit met #wildplasgate de boete van 140 euro aan te vechten, omdat ze het belachelijk vindt dat er voor mannen wél voorzieningen zijn, maar voor vrouwen niet. Helaas geeft de rechter haar ongelijk: hij zegt dat Geerte prima had kunnen plassen op een plaskrul.
"De argumenten van de rechter laten zien hoe vrouwen geacht worden om zich aan te passen aan een maatschappij waar de penis de norm is." schrijft de activiste als reactie op zijn uitspraak in deze column. In de podcast legt Geerte uit dat ze nu, vier jaar later, nog steeds een sterkte tweedeling tussen man en vrouw ziet. "Ze worden heel anders beoordeeld en bekeken. Als ik kijk naar mijn eigen ervaring, zie ik dat vrouwen als tweederangsburgers worden gezien."
Okselhaar en bh’s verbranden
Suzan (30) is werkzaam bij WOMEN Inc., een organisatie die strijdt voor gelijke kansen en een einde wil maken aan de tweedeling tussen man en vrouw. Met de campagne 'Beperkt Zicht' probeert Suzan mensen bewust te maken van alle vooroordelen die we hebben over vrouwen en mannen, en hoe ze zich horen te gedragen.
De vooroordelen rond de rol tussen man en vrouw worden in de campagne blootgelegd, waardoor mensen worden geconfronteerd met hun beperkte zicht. "Het is niet erg als je vooroordelen hebt, maar we willen dat iedereen er bewust van is, dat je nagaat hoe het invloed heeft op je eigen keuzes en hoe je mensen beoordeeld."
Naast vooroordelen tussen mannen en vrouwen, vertelt Suzan ook over de vooroordelen over feministen. Zo krijgt ze bijvoorbeeld zelf vaak de vraag of ze okselhaar heeft of bh’s verbrandt. Zelf heeft ze toch écht een ander beeld bij feministen. "Als je voor gelijkheid bent, ben je automatisch een feminist. Het is niet moeilijk of eng om feminist te zijn."
Eén grote vuist
Als er iemand niet bang is om feminist te zijn, is het Cathelijne (29). "While some woman claim to be a feminist, others just are", is het statement van haar jonge, feministische platform The Titty Mag. Het platform focust zich op het moderne feminisme, anno 2019. Met haar statement wil ze uitdragen dat er geen goed of fout is. "Je kunt je op meerdere manieren uiten als feminist. We kunnen elkaar steunen en samen één grote vuist maken."
Een paar jaar geleden vond ze het zelf ook nog lastig om zich feminist te noemen door alle negatieve associatie die mensen erbij hebben. Nu noemt ze zichzelf vol trots een feminist. Toch snapt ze dat mensen moeite hebben met de term. "Maar je kunt jezelf toch niet géén feminist noemen als je vóór gelijkheid bent? Gelijkheid is voor iedereen!"
Rolmodellen
Ook Rosanne (23) strijdt voor de dagelijkse ongelijkheid tussen man en vrouw. Met de feministische beweging De Bovengrondse hield ze de actie Meer vrouw op straat, om meer aandacht te vragen voor vrouwen die belangrijk zijn geweest voor de huidige samenleving.
Dit deed ze door voor dag en dauw op te staan om alternatieve straatnaamborden onder straatnaamborden met bekende mannen te hangen. "We weten vrij weinig over wat vrouwen deden in het verleden. Of we denken dat ze vrij weinig hebben bijgedragen aan de huidige maatschappij, terwijl juist het tegenovergestelde het geval is."
De dames in de studio vinden het dan ook mooi dat Internationale Vrouwendag dit jaar in het thema staat van feministische rolmodellen. En als het aan ons ligt, hebben zij over een aantal jaar allemaal een eigen straatnaambordje.
Op 9 maart, één dag na Internationale Vrouwendag, wordt er in Amsterdam geprotesteerd voor gelijke rechten en tegen onderdrukking. WOMEN Inc. neemt tijdens de Women's March ons Instagram-account over. Volg ons en blijf op de hoogte!
LUISTER DE PODCAST HIER, CHECK 'M OP SOUNDCLOUD, IN STITCHER, OP ITUNES OF VIA DE 3FM APP.
Gerelateerd
HUMAN
Angelique: 'Spreek je uit tegen onrecht door in gesprek te gaan'Podcasts
Herman praat met Milou Deelen (22) over slutshaming en feminismeHUMAN
Feminisme alleen voor vrouwen? Deze 7 mannen denken van niet3FM nieuws
NPO Luister Podcast Festival in TivoliVredenburg: de perfecte plek voor de podcastliefhebber