Angelique: 'Spreek je uit tegen onrecht door in gesprek te gaan'
- Nieuws
- Angelique: 'Spreek je uit tegen onrecht door in gesprek te gaan'
Hoera! De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat deze maand zeventig jaar. Ja, dat klinkt een beetje ingewikkeld, maar het gaat juist om rechten waar we elke dag mee te maken hebben. Bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting of het recht op onderwijs. 3FM Tussenuur onderzocht in hoeverre we deze wetten naleven en sprak 3FM-dj Angelique Houtveen over je uitspreken tegen onrecht.
HOE GOED KEN JIJ JE MENSENRECHTEN? DOE HIER DE TEST!
Toen de Verenigde Naties in 1948 de Verklaring van de Rechten van de Mens accepteerden, schudde dat de hele wereld op, vertelt Cees Flinterman in een artikel van Nemo Kennislink. Hij is honorair hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit Maastricht.
“Het betekende een enorme mentaliteitsverandering. Voorheen was soevereiniteit van de staat heilig, denk aan hoe Nazi-Duitsland de joden behandelde in de jaren dertig, zonder dat andere staten zich daarmee bemoeiden. Nu stond opeens het recht van de burger voorop en konden andere staten een land dat de mensenrechten schond daarop aanspreken. Bovendien werd vastgesteld dat iedereen onvervreemdbare rechten had, ongeacht afkomst. Dat was echt revolutionair.”
(Foto van anp)
Heeft het allemaal wel zin?
Ja leuk, die mensenrechten, maar er is nog steeds oorlog in de wereld. En ook al hebben we recht op huisvesting; er zwerven nog steeds mensen op straat. Ook in Nederland. Klopt, sinds 1948 is de wereld er zeker niet alleen maar beter op geworden. Maar stukje bij beetje gaat het wel beter met de wereld, blijkt uit verschillende onderzoeken die Nemo Kennislink noemt in hetzelfde artikel.
Zo is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft historisch laag, laten cijfers van de Verenigde Naties zien. En in 1948 lag de kans op ondervoeding bijvoorbeeld nog op vijftig procent, nu is dat dertien procent. Daarnaast is de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg wereldwijd verbeterd.
Spreek je uit tegen onrecht
3FM-DJ Angelique Houtveen was maandag bij het Utrechtse Mensenrechtendiner. Daar sprak ze als presentatrice met verschillende mensen die mooie voorbeelden gaven van het gebruiken van je mensenrechten.
“Er waren verschillende sprekers met mooie verhalen. Een daarvan was Babah Tarawally. Hij schreef het boek Gevangen in zwart wit denken en sprak over Artikel 1: Gelijke behandeling en discriminatieverbod. We leven nu in een beladen tijd. Als je bijvoorbeeld naar de pietendiscussie kijkt, lijken er twee kampen te zijn. Pro-piet of anti-piet. Uit deze twee kampen hoor je allerlei meningen en zie je mensen – soms letterlijk – lijnrecht tegenover elkaar staan.”
Stille meerderheid
Babah Tarawally riep tijdens het diner de gasten op om zich meer uit te spreken. “Hij had het over de stille meerderheid," zegt Angelique. "Als je onrecht ziet of hoort, is er altijd een stille meerderheid die het onrecht ook ziet. Maar omdat zij stil zijn, lijkt de minderheid de meerderheid. Spreek je dus uit tegen onrecht, zei hij.”
Angelique: “Ik vroeg Babah hoe we ons dan moeten uitspreken. Het is niet voor iedereen weggelegd om een heel betoog over een beladen thema op sociale media te posten. En dan heb ik het nog niet eens over alle negativiteit die je daarna over je heen kan krijgen.”
(Angelique in gesprek met Babah)
Maar je uitspreken hoeft niet via sociale media, vertelde Babah. “Probeer in gesprek te gaan met mensen in de buurt, mensen die een andere mening hebben. Start een discussie. Sta niet tegenover elkaar, maar praat met elkaar. Dat is ook je uitspreken. En daar sluit ik me helemaal bij aan,” vertelt Angelique.
Er hebben mensen gestreden voor vrouwenrechten
“Toen ik gevraagd werd om dit diner te presenteren, dacht ik: Poeh, mensenrechten, wat een zwaar thema. Maar toen ik me ging inlezen zag ik hoe deze rechten eigenlijk in je dagelijkse leven verweven zitten. En ook hoeveel van deze rechten op mij van toepassing zijn.
"Zo ben ik blij met het feit dat ik radio mag maken en dat ik op de radio in principe kan zeggen wat ik wil. Ik sta er bij stil dat er mensen hebben gestreden voor vrouwenrechten en dat nu zwart op wit staat dat ik dezelfde rechten heb als mijn mannelijke collega’s.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Er is nog steeds discriminatie
Angelique vindt het belangrijk om stil te staan bij onze mensenrechten. “Die worden ook in Nederland niet altijd nageleefd. Zo wordt er nog steeds gediscrimineerd op het gebied van huidskleur, kunnen homo’s niet altijd veilig hand in hand lopen en zijn er mensen in een rolstoel die sommige gebouwen niet inkomen.
“In Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat iedereen vrij en gelijk in waardigheid en rechten wordt geboren. Dat er geen verschil is in waarde wordt nog wel eens vergeten. Zo zijn er mensen die vinden dat als je in Nederland bent geboren je meer recht hebt om je uit te spreken dan wanneer je als vluchteling hier een paar jaar bent. Dat is niet waar. We zijn allemaal mens. En hebben dus allemaal dezelfde universele rechten.”
Mensenrechten worden nog steeds geschonden. Ook al hebben we een Universele Verklaring. Maakt zo’n verklaring dan wel verschil? “Zeker! Als je geen verklaring zou hebben, heb je niets om op terug te vallen. Zonder mensenrechten zou discriminatie niet strafbaar zijn en zouden we geen vrijheid van meningsuiting hebben.”
Vrij land
Om stil te staan bij deze zeventig jaar aan mensenrechten maakten we bij Human een reeks portretten, Vrij land, waarin alledaagse levens aan deze rechten worden verbonden. Om te laten zien dat mensenrechten zaken zijn waar we iedere dag mee te maken hebben. Meestal zonder dat we dat beseffen.
Video niet beschikbaar
Check hier meer afleveringen van Vrij land.
Meer weten over de inhoud van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens? Klik dan hier!