Tannaz praat met gemengde Nederlanders en mag naar een moskee
- Nieuws
- Tannaz praat met gemengde Nederlanders en mag naar een moskee
Maar wat graag wilde Tannaz Hajeby achter de microfoon kruipen in de studio van KX Radio om een (tussen)uur lang over diversiteit te praten. Met haar Iraanse roots weet ze natuurlijk ook wel waar ze over praat, als het gaat over het gemengde Nederlanderschap, zoals één van haar gasten het noemt.
Luister hier de podcast
Voor veel Nederlanders met een multiculturele achtergrond is dit een herkenbaar verhaal: "Hier in Nederland voel ik me niet helemaal geaccepteerd, word ik toch altijd gezien als die Spanjaard/ Ghanees/ Marokkaan/ Antiliaan/ etc. Terwijl als ik in Spanje/ Ghana/ Marokko/ Aruba/ etc. ben, zien ze me als Nederlander."
Een permanent half gevoel als het ware. En een gevoel van nergens bij horen, waardoor je bovendien gaat twijfelen aan wie je nou bent en een terughoudendheid om voor een van de nationaliteiten te kiezen. Voor Thijs Tuynman, half Nederlander, half Moluks, gold dat ook.
Dilemma's en webdocu's
Thijs worstelde zijn hele schoolleven met het dilemma van de "halve Nederlander". Een dilemma dat schuldgevoelens en onzekerheden met zich mee bracht. Een bezoek aan de Molukken bracht helaas niet de opluchting waarop hij hoopte.
Daarom besloot hij bij wijze van afstudeerproject dat gevoel van gemengde Nederlander bij zichzelf volledig uit te diepen. En zijn bevindingen en theorieën te toetsen bij andere mensen met een gemengde culturele achtergrond, resulterend in de prachtige webdocu De Mythe van de Halve Nederlander.
(Bron foto)
Een mooie uitnodiging
Daarnaast spreekt Tannaz met Halil Karaaslan, die niet alleen docent maatschappijleer is, maar ook voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, waarin hij 300 moskeeën vertegenwoordigt. Naast dat hij zich als taak heeft gesteld om de islam in Nederland 'te normaliseren', heeft hij uitgesproken ideeën over wie of wat een Nederlander is.
Zo zei hij al eens: "Wij komen niks halen, wij komen iets brengen. Mijn generatie wil niet simpelweg drager zijn van het Nederlanderschap, we willen mede-eigenaar zijn." Daar spreekt Haili over met Tannaz onder andere. En nodigt hij Tannaz uit om eens een kijkje te nemen samen in de moskee bij Tannaz in de buurt.