Ruben (25) wilde dood en kan het (gelukkig) navertellen
- Nieuws
- Ruben (25) wilde dood en kan het (gelukkig) navertellen
We weten dat zelfdoding niet het gezelligste onderwerp is voor een podcast. Maar als je weet dat het doodsoorzaak nummer 1 is onder jongeren en de aantallen de laatste jaren alleen maar toenemen, dan snap je waarom presentator Martine van der Spek en Tussenuur het gesprek hierover gaande willen houden.
Check hier de podcast!
Praat erover. Dat is, wie je het ook vraagt, het allerbelangrijkste advies wanneer het gaat over psychische problemen, depressie en suïcidale gedachtes. En hoewel je er van uit kunt gaan dat een uur lang lullen over zelfdoding nooit gepaard gaat met confetti en dijenkletsers, hoeft het nu ook weer niet onnoemelijk taai en zwaar te zijn.
Dat is dan ook een van de voorwaarden van presentator Martine van der Spek tijdens de voorbereiding van deze belangrijke podcast. Want dat we erover willen praten, staat als een paal boven water. Maar dan moet het wel enigszins luchtig zijn, in die zin dat we er normaal over praten en niet spastisch doen.
(Presentator Martine van der Spek en haar focus)
Eerder stadium
En dus mag Ruben (25) uit Den Bosch vrijuit praten tijdens het tussenuur. Hij deed eerder dit jaar een poging om zijn leven te beëindigen, die mislukte. Gelukkig mislukte, haast Ruben zich om erbij te zeggen. En nu ziet hij het als zijn taak om erover te vertellen, zodat mensen die met soortgelijke gedachtes rondlopen zich in hem herkennen en in een eerder stadium hulp kunnen zoeken.
Want Ruben besloot niet van de ene op de andere dag om uit het leven te stappen. Dat is een periode van weken, ja maanden geweest. Dat hij steeds slechter ging functioneren, steeds slechter ging slapen en hij uiteindelijk niet eens meer zijn bed uit kwam. Terwijl het leven niet lang daarvoor hem nog toelachte, aangezien hij als muzikant op tournee door Japan mocht.
(Op de voorgrond Ruben, met naast hem Navin, psycholoog bij 113 en op de achtergrond Sylvia van Humanitas)
Lange wachtlijsten
Navin is psycholoog bij 113 Zelfmoordpreventie en hij herkent veel in het verhaal van Ruben. In zijn werk bij de hulplijn spreekt hij veel met jongeren die zich eenzaam voelen en niet weten waar ze naar toe kunnen met hun rotgevoelens. Ook herkent Navin de klacht van Ruben dat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zo lang zijn.
Ruben kwam na consult met de huisarts en de eerste lijn psycholoog op een wachtlijst van acht maanden terecht, iets waar onze vrienden van Mindyoung zich ook al lange tijd druk om maken. Navin vertelt over de trajecten die 113 organiseert voor mensen die acuut hulp nodig hebben en die wachtlijstperiode willen overbruggen.
(Sylvia luistert naar Navin)
Schuldgevoel
Ook te gast is Sylvia, zij werkt bij Humanitas. Zij houdt zich met name bezig met de zorg voor nabestaanden van een zelfdoding. Want er blijven altijd mensen achter, nadat iemand besluit uit het leven te stappen. En net zoals bij Ruben, gaat dat vaak onaangekondigd.
Je kunt je voorstellen dat nabestaanden met veel vragen rondlopen. Maar ook met boosheid, schuldgevoelens en zelfverwijt. Hadden ze niets kunnen doen? Hadden ze het niet kunnen zien aankomen? Wat nou als ik had doorgevraagd? Vandaar dat Humanitas lotgenotengroepen organiseert zodat nabestaanden al die gedachtes en gevoelens met elkaar kunnen delen.
Want ook voor nabestaanden geldt dat praten over zelfdoding helpt.
Luister de podcast hier, check 'm op soundcloud, in stitcher, op Itunes of via de 3fm app.
* Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.
* Heeft iemand om je heen gedachten aan zelfmoord, klik dan hier.