Wat vindt de politie van etnisch profileren?
- Nieuws
- Wat vindt de politie van etnisch profileren?
De dood van George Floyd laat opnieuw zien wat de gevolgen zijn van racistisch politiegeweld en etnisch profileren. Ook in Nederland is racisme een probleem bij de politie: mensen van kleur worden vaak eerder staande gehouden en anders behandeld door agenten. Hoe kijkt de politie hier zelf tegenaan?
Activist Mitchell Esajas benoemt het probleem: "Hoewel etnisch profileren hier veel minder tot dodelijk geweld leidt dan in Amerika, doet racisme zich wel degelijk voor bij de politie," vertelt hij in Dit is de Dag. Ook Lute Nieuwert, verantwoordelijk voor diversiteit binnen de politie, erkent het probleem bij Radio 1. "De kans is aanwezig dat iemand met een donkere huidskleur eerder wordt aangehouden. We hebben incidenten aangetroffen en vinden dit heel erg, we zijn een lerende politie."
Etnisch profileren
Eind 2018 gingen Samea en Cesar langs bij de politie om etnisch profileren te onderzoeken. Samea merkte in haar omgeving dat mensen zich vaak bevooroordeeld voelen door de politie. Ze voelen zich bang, omdat agenten hen anders behandelen.
De twee gaan in gesprek met politieagenten Dwight en Jasmina, die erkennen dat het gebeurt en dat het tijd is voor verbetering. Ze rijden een dag mee met de agenten om te zien hoe zij precies te werk gaan. Dwight: “Je ziet soms filmpjes op sociale media, maar je weet niet wat daaraan vooraf gaat in de auto. Als je met ons meeloopt zie je wat we vooraf bespreken in de auto. Wat wordt er afgewogen voordat we iemand aanspreken, die context willen wij geven.”