3FM nieuws
KRO-NCRV

Weg met die fatbikes: Ga Toch Fietsen!

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met die fatbikes: Ga Toch Fietsen!

Al wekenlang gaat het erover in het nieuws: de fatbike. De artikelen over ongelukken tussen fatbikes en auto's vliegen je om de oren. Zolang de overheid niets doet om dit probleem aan te pakken, is het tijd om zelf actie te ondernemen. Daarom roept Wijnand in de Ochtend 'Ga Toch Fietsen' in het leven. Laat die fatbike thuis staan en stap op een échte fiets!

Ga Toch Fietsen sticker

Genoeg is genoeg! Omdat het nog altijd niet geregeld is door de politiek in Den Haag deze sticker. Ben jij het eens met 3FM-dj Wijnand Speelman? Vraag dan nu de gratis Ga Toch Fietsen sticker op. Plak hem overal door de buurt heen om te laten zien dat jij klaar bent met die irritante fatbikes.

Gevolgen van ongelukken

Het aantal ongelukken met fatbikes dat leidt tot een ziekenhuisbezoek is in het tweede kwartaal van 2024 fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van kenniscentrum VeiligheidNL. En dat is zorgelijk, want een groot aantal van de slachtoffers zijn tussen de twaalf en vijftien jaar oud.

3FM-dj Wijnand sprak met Dr. Detlef van der Velde over het letsel dat hij tegenkomt in het ziekenhuis als traumachirurg. "Het letsel is voornamelijk bij jonge kinderen schokkend, omdat het zware en lompe apparaten zijn die met hoge snelheid, soms eenzijdig, uit de bocht vliegen. Dan ontstaat er letsel die je, als traumachirurg, met name hebt gezien bij motorcross ongelukken. (...) Met name is het schokkend dat kinderen die, chronischer wijs een groter hoofd hebben, veel hersen- en schedelletsel oplopen."

Dit soort letsel kan serieuze gevolgen hebben. "Hersenletsel kan je een blijvend probleem geven. Dat je een niveau school achteruitgaat, concentratiestoornis krijgt en gewoon niet meer zo goed kan leren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie