HUMAN

Als jong meisje aan de pil: wat slik ik eigenlijk al die tijd?

  1. Nieuwschevron right
  2. Als jong meisje aan de pil: wat slik ik eigenlijk al die tijd?

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland en veel meiden zijn jong als ze eraan beginnen, terwijl ze eigenlijk helemaal niet weten wat de pil met je doet.

Filmmakers Brigitte Borm (30) en Dorien Pfauth (32) maakten de documentaire Bloody Hormones, over alternatieven voor hormonale anticonceptie. Ook zij waren jong toen ze aan de pil begonnen en ook zij wisten niet wat de pil met je doet. Dorien vertelde erover in de middagshow.

Interview Bloody Hormones

Video niet beschikbaar

Bijwerkingen van de pil

Dorien: "Ik denk dat we op ons vijftiende veel meer geïnformeerd zouden moeten zijn over de pil. Dat we weten welke keuze we maken." Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in je lichaam als je de pil slikt, vroeg Frank zich af. "Dat verschilt heel erg per persoon, maar bijwerkingen kunnen zijn: neerslachtigheid, minder zin in seks, angst, stress, pijnlijke borsten, misselijkheid... Het is echt een eindeloze lijst."

Eva vertelt dat zij als veertienjarige naar de huisarts ging voor de pil omdat ze last had van menstruatieklachten. De dokter zei toen alleen even tussen neus en lippen door dat je trombose kan krijgen als je oud bent. "Nou ja, oké..." dacht Eva toen.

Vanzelfsprekend

Het is een beetje vanzelfsprekend dat je als meisje aan de pil gaat. Brigitte en Dorien merkten in hun eigen omgeving dat veel vrouwen pas op latere leeftijd gaan nadenken over de consequenties. Wat slik ik eigenlijk al die tijd? "Dat we daar nú pas over nadenken, is eigenlijk heel veelzeggend. Het is zo vanzelfsprekend geworden dat je het maar gewoon accepteert." Dorien had als jong meisje best graag van de huisarts gehoord wat alle mogelijke bijwerkingen zijn van de hormonen die je slikt.

Hormonen bepalen je identiteit

In de documentaire wordt onder andere uitgelegd wat de pil dan met je doet. Zo vertelt schrijfster Francine Oomen dat hormonen je hele identiteit bepalen. "Ze hebben invloed op alle processen in je lichaam. Niet alleen de aansturing van je organen, maar ook je psyche. Op je mentale toestand. Op je partnerkeuze. Op alles heeft de pil invloed. En als je op je veertiende begint aan hormonen, dan weet je nooit hoe je eigen lichaam werkt. En wat heeft de pil gedaan met jou als vrouw, als mens?"

Interessante vragen... Brigitte en Dorien hopen andere vrouwen bewust te maken met hun documentaire, waarin ze antwoorden zoeken op hun vragen. Bekijk de documentaire Bloody Hormones hier

Ster advertentie
Ster advertentie