Transjongen Jim (18) geeft voorlichting over gender en homoseksualiteit
- Nieuws
- Transjongen Jim (18) geeft voorlichting over gender en homoseksualiteit
“Als er niet over seksuele diversiteit gepraat wordt in de klas, is het ook geen gespreksonderwerp na de les. Omdat ik met niemand praatte over mijn geaardheid, werd ik best onzeker. Ik voelde me alleen en onbegrepen.”
Toen Jim zelf op de middelbare school zat, kreeg hij geen les over seksuele diversiteit. Het hoofdstuk over homoseksualiteit moesten ze 'zelf maar even doorlezen' en over transgenders werd al helemaal niks verteld.
Jim kwam twee keer uit de kast. De eerste keer als homoseksueel en de tweede keer als transgender. Omdat hij zich eraan stoorde dat er niet eens gesproken werd over homoseksualiteit en gender, zorgde hij ervoor dat hij zélf les kon geven over deze thema’s. Dat vond hij zo leuk, dat hij nu op meerdere scholen seksuele voorlichting geeft. Inderdaad, allesbehalve kutvoorlichting dus.
Op vrouwen vallen
“Vanaf mijn vijftiende wist ik dat ik op vrouwen viel, maar ik wist niet dat ik transgender was. Toen ik voor de eerste keer uit de kast kwam, werd daar prima op gereageerd, hoewel ik er met niemand echt over kon praten. Als er niet over seksuele diversiteit gepraat wordt in de klas, is het ook geen gespreksonderwerp na de les.”
Daardoor miste Jim contact met lotgenoten. “Omdat ik met niemand praatte over mijn geaardheid, werd ik best onzeker. Ik voelde me alleen en onbegrepen.
“Op mijn vijftiende ging ik naar een homojongerenkamp. Gewoon om een leuke week te hebben met LHBT-jongeren. Tijdens die week was er veel aandacht voor wat er allemaal nog meer is dan man of vrouw zijn. Zodoende ontdekte ik wat een transgender was, maar wist nog niet dat ik het zelf was.”
Kort kapsel
In 2016 koos Jim voor een kort kapsel. “Ik vond korte kapsels gewoon heel stoer. Toen ik mezelf in de spiegel zag met dat korte kapsel, voelde ik mezelf heel mannelijk. Ik voelde me thuis in hoe ik eruit zag. Als meisje voelde het altijd alsof ik een toneelstukje op voerde.
“Ik ging in gesprek met het GSA, een groep scholieren die zich bezigheid met de veiligheid, acceptatie en zichtbaarheid van LHBT-jongeren op school. Met hen sprak ik over mijn gevoelens. Een tijdje daarna wist ik het zeker: Ik ben een transgender. Nu sta ik op de wachtlijst bij het VU Medisch Centrum om een transitietraject in te gaan.”
Acceptatie van LHBT-jongeren
In die tijd was het GSA op Jims school net opgericht. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance. Op elke school kan met steun van het COC (de belangenorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) een GSA worden opgericht. Een GSA bestaat uit mensen die de acceptatie van LHBT-jongeren belangrijk vinden. “Het GSA op onze school organiseerde bijvoorbeeld Paarse Vrijdag, maar ook gewoon gezellige filmmiddagen.
“We wilde graag een voorlichtingsdag vanuit het COC organiseren op onze school. Dat bleek roostertechnisch best lastig te zijn. Toen dachten we uiteindelijk: Waarom doen we het niet gewoon zelf?
“Wij geven les over diversiteit in groepjes van 3. Eerst in klas 2 en daarna weer in klas 4. Zo komt het bij elk niveau twee keer aan de orde. In die lessen vertellen we onze eigen verhalen, laten we de klas vragen stellen en brengen we een discussie op gang. Doordat wij ook jongeren zijn, is het meer laagdrempelig voor jongeren om erover te praten.”
Voorlichting geven is tof!
Jim vond het voorlichten op zijn eigen middelbare school zo leuk, dat hij nu ook in zijn studentenstad Wageningen seksuele voorlichting gaat geven. “Ik heb me aangesloten bij SHOUT! in Wageningen. Dit is een lokale LHBT-community. Ik leerde mensen van deze groep kennen tijdens een feestje en vond het zo gezellig dat ik ben aangesloten.
“Nu zit ik in de voorlichtingscommissie. In Wageningen en Ede doen we zo’n veertig voorlichtingslessen per jaar. Ik heb nu bij een voorlichting meegelopen, binnenkort plannen we er meer in.
“Het is super leuk om voorlichting te geven, omdat je interactie hebt met de leerlingen en interessante gesprekken ontstaan. Iedereen heeft een eigen mening en dat is ook oké. Zo kun je juist van elkaar leren.”
Ook een bijdrage leveren aan voorlichting?
Check dan Jims tips hieronder.
#1. Zoek een COC bij jou in de buurt of sluit je aan bij een lokale LHBT-community
#2. Kijk of je je aan kan sluiten bij een voorlichtingscommissie
#3. Loop een keer een dagje mee met voorlichters. Voorlichting geven is vrijblijvend. Je zit er niet de rest van je leven aan vast
#4. Als je voorlichting wil geven op je eigen school, richt dan een GSA op. Wil je weten hoe je dat moet doen? Klik dan hier. Wanneer je een eigen GSA hebt kun je met hen en de schoolleiding in gesprek over seksuele diversiteit.