HUMAN

6 tips om minder vlees te eten

  1. Nieuwschevron right
  2. 6 tips om minder vlees te eten

Een tosti ham/kaas, een bitterbal of een lekker stukje kip. Is het voor jou elke keer weer smullen of wil je eigenlijk minder vlees eten?

Deze week is het de eerste Nationale Week Zonder Vlees. Nederlanders dagen elkaar uit om een week geen vlees te eten. Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je bijvoorbeeld zeven maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, één blije kip en zeven maanden werk voor een boom. Wauw!

Eerder schreven we al dat het tijd is om na te denken over vlees. Vleesproductie is namelijk slecht voor het milieu, voor dieren en niet per se altijd gezond. Doe jij mee met de Nationale Week Zonder Vlees? Of wil je gewoon minderen met vlees? Check dat dit stappenplan!

#1. Maak een eetdagboek

Allereerst kijk je hoe groot jouw ‘probleem’ is. Dat doe je door een eetdagboek te maken. Schrijf een week lang op wat je allemaal eet. Zo kom je erachter hoe vaak en hoeveel vlees je eet.

Misschien valt het probleem reuze mee, en eet je helemaal niet zoveel vlees. Het kan ook dat je schrikt van het dagboek. Dan wordt het hoog tijd dat je dit dagboek goed bewaart en aan de slag gaat.

Na één of twee weken verander je je eetpatroon en kun je verder met stap twee. Let’s go!

#2. Schrapmomenten

Nu je een eetdagboek hebt, is het tijd om te bedenken welke eetmomenten je kunt vervangen. Eet je ham tijdens het ontbijt, een worstenbroodje tijdens de lunch en bij het avondeten nog eens een rundervink? Dan kun je zeker twee keer het vlees vervangen.

Check wat je allemaal nog meer op je brood kan doen. Kaas, hummus of pindakaas zijn bijvoorbeeld goede vervangers. Ze vullen net zo goed als vlees, en zijn ook nog eens veel goedkoper. Ook in de avonden kun je vlees vervangen door extra groenten te eten.

#3. Bedenk jouw reden om minder vlees te eten

Oké, je begint met minder of geen vlees eten. Maar waarom wil jij minder vlees eten? Vind je het niet lekker meer? Denk je aan het milieu? Of doe je het voor de dieren? Deze reden speelt een grote rol in je motivatie!

Blijf dus altijd bezig met zoeken naar informatie, en onderzoek waar je vlees vandaan komt.

#4. Praat erover

Woon je met andere mensen samen? Dan is het handig om hen te vertellen over je nieuwe levensstijl. Misschien inspireer je jouw huisgenoten (of ouders) om ook minder vlees te eten! Vertel dat je serieus bent in je nieuwe eetgewoonte en vraag of ze er rekening mee willen houden.

Moeten je huisgenoten er niks van weten en willen ze elke avond vlees op tafel? Stel dan eens voor om zelf te koken! Zo laat je zien hoe lekker vegetarisch eten eigenlijk is. Je kunt hen ook voor de gek houden door vegetarisch gehakt in een gerecht te doen bijvoorbeeld.

#5. Onderzoek welk vlees wél verantwoord is

Als je vlees wilt blijven eten, maar je wil het meer bewust doen, dan is het een goed plan om te onderzoeken welk vlees bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld scharrelvlees zijn of misschien voel je juist meer bij biologisch vlees.

Beter en verantwoorder vlees is duurder dan vlees dat in grote partijen wordt gemaakt. Het is aan jou om te kiezen. Wanneer je voor biologisch vlees gaat, ben je meer geld kwijt. Maar omdat je nu minder vlees eet, kun je één keer een goed stukje vlees halen in plaats van drie keer een goedkoop stuk.

#6. Geschikte vervangers

Ja, er zitten broodnodige vitamines in vlees. Maar voor die vitamines zijn voldoende plantaardige oplossingen.

Zo kun je bijvoorbeeld extra noten, peulvruchten (dit zijn onder andere bonen, kikkererwten en linzen) of eieren eten. Deze kun je op allerlei lekkere manieren klaarmaken. Maak er burgers van, een omelet of een lekkere soep.

Minder of verantwoorder vlees eten is makkelijker dan je denkt. Ben jij overtuigd of blijf je bij je oude manieren?

Ster advertentie
Ster advertentie