Zo werd Sahar (19) vertegenwoordiger bij de VN
- Nieuws
- Zo werd Sahar (19) vertegenwoordiger bij de VN
En dat allemaal dankzij Schooltv...
>> Lees ook: Zelfs wereldleiders luisteren naar onze Sahar (19)
Op de basisschool was ze zich al bewust van de wereld om haar heen en onrecht dat overal de kop opsteekt.
Opkomen voor gepesten
"Daar kon ik als jong meisje al heel slecht tegen," zegt Sahar Afzal, die namens Nederland twee jaar lang jongerenvertegenwoordiger is bij de Verenigde Naties. "Als iemand werd gepest, kwam ik voor ze op."
(Sahar reist op haar tiende naar India)
Bedelaars in Bombay
"Ik zat in groep zeven toen kinderen zich konden opgeven om voor een serie van Schooltv naar India te gaan. Ik werd uitgekozen en samen met een cameraman en een begeleider ging ik naar de andere kant van de wereld om een meisje van mijn leeftijd te zoeken, met als doel om kinderen in Nederland te laten zien hoe hun leeftijdgenoten in andere delen van de wereld leefden."
In Bombay, de hoofdstad van India, werd ze pas echt geconfronteerd met ongelijkheid in de wereld. "In Bombay zag ik overal bedelende kinderen en dat was voor mij het moment dat ik me besefte dat ik iets wilde doen aan al dat onrecht in de wereld."
(De vier kinderen uit India kwamen ook naar Nederland)
De EU naspelen
Op de middelbare school ging ze pas echt los. Ze zat op een zogeheten UNESCO-school in Amsterdam. Naast de normale lesstof houden de leerlingen zich op zo'n school bezig met cultureel erfgoed, diversiteit en mensenrechten.
Lange tijd was ik voorzitter van een werkgroep, waarmee we geld ophaalden voor dingen als Giro 555. Ook zat ik in het European Youth Parliament, waar je de Europese Unie naspeelt en je leert debatteren en resoluties maken."
Connectie met jongeren
Vorig jaar zag Sahar op Facebook een vacature voor Jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, ze solliciteerde en ging een sollicitatietraject in. De rondes bestaan uit een briefselectie, sollicitatiegesprek, debat en uiteindelijk moet je een publieke campagne houden. De finalist met de meeste stemmen mag zich voor twee jaar de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties noemen.
En tot haar grote verrassing kreeg ze de baan! "Ik had nooit verwacht dat ik werd uitgekozen, omdat de meeste vertegenwoordigers rond de 24 zijn. Ik zie het als pluspunt dat ik wat jonger ben, omdat ik nu nog de connectie heb met de jongeren."
(Sahar spreekt namens de Nederlandse jongeren de Algemene Vergadering toe)
Toekomst van onze wereld
Als jongerenvertegenwoordiger is Sahar de schakel tussen jongeren in Nederland en de (inter)nationale politiek. Ze geeft gastlessen op Nederlandse scholen en organiseert events en colleges om zoveel mogelijk jongeren te spreken over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.
"Denk aan de toekomst van onze wereld, vluchtelingen, kinderrechten, nieuwe duurzaamheidsdoelen, jeugdwerkloosheid en nog veel meer. Ik merk vooral dat jongeren zich zorgen maken over hun eigen toekomst. Hebben ze nog wel een planeet om op te wonen en kunnen ze wel een baan vinden later?"
Samen oplossingen verzinnen
Samen met jongeren probeer Sahar oplossingen te bedenken voor deze problemen. "Ik geloof dat het het allerbelangrijkste is om bij jezelf te beginnen. Door jongeren te stimuleren om bij zichzelf te beginnen, bij het verbeteren van de wereld, voelen ze ook dat ze echt invloed kunnen hebben."
"Deze zorgen en innovatieve oplossingen van jongeren probeer ik onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse politiek maar ook internationaal. Zo heb ik regelmatig afspraken met Kamerleden en ministers om zo de stem van jongeren te laten horen. Uiteindelijk moeten de jongeren die vandaag leven in de toekomst dealen met de afspraken die vandaag gemaakt worden, waarom zouden wij dan niet mee mogen beslissen?"
Lees ook:
>> Zelfs wereldleiders luisteren naar onze Sahar (19)
>> Zo vrolijk jij je buurtje op
>> In dit land leven ze het meest mee met anderen
Gerelateerd
HUMAN
Chris' (43) zoontje overleed aan een metabole ziekte: "Door muziek kan ik toch zijn vader zijn"HUMAN
Voel de beat: op ADE kunnen dove en slechthorende mensen genieten van muziekHUMAN
Deze volwassenen slapen met een knuffel: "Alles mag verbranden behalve mijn Olifantje"HUMAN
Binnen één weekend Zwarte Cross van vreemden naar vrienden? 'Ik voelde me eenzaam'