HUMAN

Deze mannen betalen mee aan anticonceptie: 'Het is net zo goed een mannenzaak als een vrouwenzaak!'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mannen betalen mee aan anticonceptie: 'Het is net zo goed een mannenzaak als een vrouwenzaak!'

Is het voorkomen van een zwangerschap net zo goed een mannending als een vrouwending? 3FM HUMAN sprak twee mannen die vinden van wel.

Dit artikel is meer dan twee jaar oud

Kijk, iedereen weet dat vrouwen zwanger kunnen worden, en mannen niet. Maar seks heb je met elkaar, toch? Waarom zou dan enkel de vrouw actie moeten ondernemen als het gaat om het regelen van anticonceptie. Is het voorkomen van zwangerschap niet iets wat je sámen moet regelen? Daan en Michiel geven hun mening over die gedeelde verantwoordelijkheid.

Daan (34): 'We zijn gewoon teruggegaan in de tijd'

Als het aan Daan Heerma van Voss ligt, komt alle anticonceptie terug in het basispakket. "Dat het er ooit in zat en nu al een paar jaar niet meer, vind ik bizar. We zijn gewoon teruggegaan in de tijd. De keuze of je een kind krijgt moet zo onafhankelijk mogelijk zijn en financiële redenen mogen daar geen rol in spelen. Als een jonge vrouw zwanger raakt, omdat ze de pil niet kan betalen, heeft ze geen eerlijke keuze kunnen maken." Een van de redenen om anticonceptie uit het basispakket te halen is dat het 32 miljoen euro per jaar zou opleveren. "Ik vind dat een gênant laag bedrag."

foto: Eva Roefs

Daan

Volgens Daan is anticonceptie net zo goed een mannenzaak als een vrouwenzaak. Ook de kosten ervan. Dat de verantwoordelijkheid en kosten nu vaak bij de vrouw op het bordje liggen, kan niet, vindt hij. "Daarmee houd je een rolpatroon in stand. Het is subtiel, maar zo werkt het wel."

Toch betaalt Daan niet mee aan het spiraaltje van zijn vriendin. "Die liet ze zetten toen we elkaar net kenden. Het zou vreemd zijn geweest om toen al de kosten te delen, maar nu we anderhalf jaar samenzijn, is het misschien tijd om dat te herzien. Weet je wat? Ik doe het gewoon nu meteen. Zo, betaald! Als het goed is krijgt ze nu een betaling binnen met de omschrijving 'helft spiraal'. Benieuwd wat ze daarvan vindt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daans ideeën over gedeelde verantwoordelijkheid ontstonden pas na zijn pubertijd. "Toen ik jong was, kon ik alleen hópen dat ik ooit, op een dag, seks mocht hebben. Pas in mijn twintiger jaren ging ik nadenken over anticonceptie en welke rol ik daarin speelde. Ik zorgde er wel altijd voor dat ik een condoom bij me had, maar die haalde ik pas tevoorschijn als erom werd gevraagd. Pas toen mijn vrienden ouder werden en hun vriendinnen zwanger raakten, werd het idee van kinderen krijgen reëler. Toen ben ik pas écht gaan nadenken over mijn verantwoordelijkheid."

Michiel (27): 'Uiteindelijk zit je als vrouw met de gebakken peren'

Michiel van der Padt vindt ook dat mannen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar hij kan zich ook voorstellen dat vrouwen zelf hun zaakjes in orde willen hebben. "Uiteindelijk zit je als vrouw met de gebakken peren. Zelfs al komt er een mannenpil... Zou de vrouw het dan helemaal los kunnen laten?"

Michiel

Michiel vindt het belangrijk dat je als man betrokken blijft en wil dat de pil terugkomt in het basispakket. "De keuze kunnen maken over wanneer je zwanger wordt, met wie en onder welke omstandigheden is gewoon een mensenrecht!" Daarnaast vindt Michiel dat je zelf zou moeten kunnen kiezen wélk anticonceptiemiddel je gebruikt, ongeacht het prijskaartje. "Ik denk dat vrouwen nu minder ruimte voelen om daarin te experimenteren, omdat ze het ook in hun portemonnee voelen."

De kosten voor anticonceptie gaan bij Michiel en zijn vriendin van de gezamenlijke rekening af. De verantwoordelijkheid ervoor deel je, vindt hij. "Het gaat vooral om de verantwoordelijkheid om je voor elkaar open te stellen, naar elkaar te luisteren en jezelf te informeren over de mogelijkheden. Zo kun je op een open manier een beslissing nemen over anticonceptie. En niet alleen met relaties, ook met kortstondige affaires en hartstochten."

Dossier Mannenpil

Welke rol heeft de man in het voorkomen van een ongewenste zwangerschap? Wat zijn, naast het condoom, opties voor mannen? En wat zij eigenlijk de opties voor vrouwen? 3FM HUMAN zoekt het samen met de 3FM-dj's uit. Check het hele dossier op 3fm.nl/mannenpil.

Ster advertentie
Ster advertentie