Experts Tijn (24) en Zoë (34) leggen uit hoe je duurzamer de wereld rondreist
- Nieuws
- Experts Tijn (24) en Zoë (34) leggen uit hoe je duurzamer de wereld rondreist
De zomer komt eraan en dat betekent: vakantie! Veel Nederlanders reizen af naar een bestemming waar ze rustig kunnen bijkomen. Maar toerisme gaat vaak ten koste van het milieu. Hoe kun je op vakantie gaan zonder schuldgevoel? HUMAN sprak Tijn (24) en Zoë (34) over duurzamer en bewuster reizen.
Reizen is de grote passie van Zoë (34). Met haar Instagramaccount, blog en boek 'Duurzaam reizen' geeft ze tips hoe je zo duurzaam mogelijk kunt reizen. "Toen ik begon met bloggen over reizen, maakte ik vaak persreizen voor reisbureaus. Ik kwam op allerlei soorten bestemmingen, vaak binnen Europa, waar ik vervolgens een stuk over schreef," zegt Zoë.
Maar duurzaamheid en reizen gaan volgens Zoë eigenlijk niet goed samen. "Voor deze persreizen was ik regelmatig op Schiphol te vinden en dat paste op een gegeven moment niet in mijn plaatje van klimaatbewust leven en reizen. Mede daarom besloot ik om die persreizen niet meer te maken. Ik las het boek 'Hoe gaan we dit uitleggen?' van journalist Jelmer Mommers over de klimaatcrisis. Dat was voor mij echt een keerpunt. Ik werd me meer bewust van mijn eigen impact en besloot op een andere manier naar mijn eigen reizen te kijken."
foto: ProfessionalWildChild
Zoë (34)
Klimaatdepressie
Zoë begon haar ecologische voetafdruk op het milieu over te analyseren waardoor ze een klimaatdepressie kreeg. Er is sprake van een klimaatdepressie wanneer iemand depressief wordt van de crisis rondom klimaatverandering.
"Hoe bewuster ik werd van de problematiek rondom het klimaat, hoe meer ik mij realiseerde wat voor negatieve impact ik maakte met mijn reisstijl op het milieu," legt Zoë uit. "Ik ging bijvoorbeeld vaak met het vliegtuig, wat echt veel CO2-uitstoot met zich meebrengt. Ik reisde ook vaker van de ene plek naar de andere. Nu doe ik dat minder om mijn uitstoot te beperken."
"Dat vind ik best lastig," gaat Zoë verder. "Ik ben een reislustig persoon en vooral in de winter heb ik een enorme drang om tijdelijk op een andere en warmere plek te zijn."
Je hoeft het niet alleen te doen
Duurzaamheid consultant Tijn (24) herkent zich in Zoë. Ook hij ziet dat mensen moeite hebben met het afwegen van duurzame keuzes rondom het klimaat. "Aan de ene kant wil je leuke dingen blijven doen en de wereld zien," begint Tijn. "Aan de andere kant maak je je zorgen om het milieu. Het is goed om je bewust te zijn van het effect dat jouw leven heeft op het klimaat, maar je kunt de klimaatramp niet in je eentje dragen en oplossen."
foto: Tijn Tjoelker
Tijn (24)
Compenseren
In zijn professie ziet Tijn dat veel mensen denken dat ze de negatieve impact op het klimaat kunnen verbeteren door in hun dagelijkse leven te compenseren.
"Bijvoorbeeld door een jaar geen vlees te eten om dan vervolgens wel één keer in het jaar te vliegen," legt Tijn uit. "Maar die ene keer vliegen heeft alsnog een hogere uitstoot dan een jaar geen vlees eten. Je denkt dus een bewustere keuze te maken die minder negatieve impact heeft op het klimaat, maar dat is niet zo. Keuzes maken rondom duurzaamheid heeft veel te maken met ethiek. Wanneer doe je iets wel of niet? Dat is echt lastig voor veel mensen."
"Dat compenseren gaat vaak onbewust," gaat Tijn verder. "Het is een psychologisch effect, mensen doen dat niet expres. Wat je kan doen om je bewustzijn van de impact te vergroten is bijvoorbeeld via deze website je eigen impact te berekenen. Je kan bijvoorbeeld invullen dat je een reis wil maken en dan zie je ook wat je kan doen om het effectief te verduurzamen, super handig!"
Het is goed om je bewust te zijn van het effect dat jouw leven heeft op het klimaat, maar je kunt de klimaatramp niet in je eentje dragen en oplossen.
Hoeveel bedraagt jouw CO2-uitstoot?
Zoë ging net als Tijn op zoek naar manieren waarop ze op een bewustere manier kon reizen. "Ik ben mijn CO2-uitstoot gaan berekenen. Ik gebruik deze methode als een soort spaarrekening, waarbij ik een maximum per jaar heb gesteld. Ik kies er dan bijvoorbeeld voor om één keer in de twee jaar ver te vliegen en mijn andere bestemmingen dichterbij op een duurzamere manier te bereiken, bijvoorbeeld met de trein. Het is daardoor voor mij makkelijker geworden om mijn keuzes voor duurzaamheid te balanceren."
Minder vliegen, meer treinen
Deze zomer gaat Tijn met de trein door Europa reizen. "Ik heb voor driehonderd euro een pas gekocht waarmee ik onbeperkt kan interrailen. Ik studeer nu in Zweden en ga vanuit daar naar het noorden van Scandinavië reizen."
Maar reizen met de trein is niet voor iedereen weggelegd. "Klimaatbewust leven is vaak een privilege," geeft Tijn toe. "Je moet het kunnen betalen én je moet de ruimte hebben om je te verdiepen in dit onderwerp. Dat kan niet iedereen."
Zoë ziet mogelijkheden voor meer internationale treinlijnen in Europa. "Het is mijn droom dat Schiphol wordt vervangen door een groot internationaal treinstation. Dat je daar kunt opstappen en voor een redelijke prijs naar bijvoorbeeld Barcelona reist. Om zoiets waar te maken, moeten overheden zich gaan inzetten. De oplossing voor het klimaat ligt niet alleen bij de consument."
De oplossing voor het klimaat ligt niet alleen bij de consument
Schaamte
Tijn en Zoë schamen zich niet voor de reizen die ze maken. "Op vakantie gaan is goed voor je levensgeluk," zegt Zoë. "Soms moet je gewoon even weg uit je eigen omgeving."
Ook Tijn is het daarmee eens. "We moeten ook een beetje van het schaamtegevoel af," zegt hij. "Het idee dat mensen 'slecht zijn' als ze een minder duurzame keuze maken, kan ook verschuiven naar ‘hoe kunnen we bewuster leven leuker maken?'. Daar ben ik voorstander van. Laten we ons samen inzetten voor een betere wereld."
Tips van Zoë en Tijn voor klimaatbewuster reizen:
- Pak de trein in plaats van het vliegtuig. Dan is je CO2-uitstoot lager en dus duurzamer.
- Probeer eens te liften. Het is een superleuke manier om nieuwe mensen te leren kennen én een spannende manier om de wereld te ontdekken.
- Als je op je bestemming bent aangekomen, wees dan lief voor de natuur. Gooi je afval niet zomaar ergens neer.
- Doe eens onderzoek naar je eigen CO2-uitstoot. Welke impact heb jij eigenlijk als je op reis gaat? Klik hier voor een CO2-calculator.
- Kijk ook eens naar je type verblijf. Hoe eenvoudiger de accommodatie, hoe milieuvriendelijker het is. Een tent is bijvoorbeeld een stuk duurzamer dan een hotel.
- Probeer slow-travel en blijf langer op één plek. Door minder rond te reizen verminder je je uitstoot.
- Neem je eigen waterfles mee.
- Gebruik een zonnebrand die geen schadelijke stoffen bevatten. Veel zonnebranden bevatten stoffen die bijvoorbeeld het koraal aantasten.