Freek (25) verruilde zijn goedbetaalde baan en auto van de zaak voor een baan in de zorg
- Nieuws
- Freek (25) verruilde zijn goedbetaalde baan en auto van de zaak voor een baan in de zorg
Net afgestudeerd en gelijk een aanbod voor een baan bij een belastingadvieskantoor, veel geld verdienen en auto van de zaak; voor Freek Janssen (25) was dit realiteit. Maar de coronacrisis zette hem aan het denken: wat heeft mijn baan voor maatschappelijke waarde?
Zo’n 45 procent van de millennials vindt het belangrijk om daadwerkelijk een verschil te maken in het werk wat ze doen, blijkt uit onderzoek. Maar wat betekent een verschil maken? En hoe weet je nou of je werk geen bullshitjob is? 3FM bespreekt het met Freek, hij verruilde onlangs zijn goedbetaalde baan voor een zoektocht naar werk in de zorg.
Freek liep tijdens zijn studie Fiscaal Recht en Economie twee stages bij een belastingadvieskantoor. Hij had het er naar zijn zin en kreeg na zijn afstuderen in juni een vast contract aangeboden. “Een mooie eerste baan, een goed salaris, een auto van de zaak en gezellige collega’s. Het was hard werken, elk kwartier moest je in een systeem verantwoorden wat je had gedaan. Daardoor is het in deze sector heel normaal om over te werken om aan je uren te komen. Tien uur per dag werken is heel normaal.”
Maar voor Freek was overwerken geen punt. “Ik vond het gezellig om veel met collega’s te buurten. Ik ging altijd voor het minste of geringste naar de andere kant van het kantoor om een praatje te maken.”
Thuiswerken tijdens de coronacrisis
Toen Freek aan het begin van de coronacrisis elke dag thuis moest werken, baalde hij. “Ik haal veel energie uit het puzzelen met cijfers, maar ik kwam erachter dat de gezelligheid met mijn collega’s eigenlijk belangrijker was voor mij. Ik probeerde weleens via Teams iemand te bellen om gewoon even te kletsen, maar dan bel je soms net op een moment dat iemand heel druk is of er niet op zit te wachten. Dat is toch heel anders dan een kantoorsfeer.”
Freek werd minder gelukkig van zijn werk en dacht daar veel over na. “Op een avond dacht ik: Wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag? Ik wist het gewoon niet meer. De dagen daarna ben ik er steeds meer op gaan letten en ik wist elke keer maar weinig van wat ik die dag gedaan had. Dat zette me aan het denken. Wil ik vijf dagen per week mijn aandacht besteden aan iets wat zo weinig indruk op mij maakt? Als ik iets niet eens kan onthouden, wat maakt het werk wat ik doe dan eigenlijk voor verschil? Wat voegt die baan dan eigenlijk toe aan de maatschappij?”
Tegelijkertijd met de thuiswerksituatie dacht Freek ook veel aan zijn familielid, waar hij zes jaar lang mantelzorg aan heeft verleend. Nu doet hij dat al een tijdje niet meer. Het familielid kreeg steeds meer klachten, waardoor hij niet meer voor haar kon zorgen. “Ik ging elke week een nacht en een dag naar haar toe om haar te ondersteunen in het huishouden en om haar gezelschap te houden. Ik haalde daar energie uit. Ik vond het fijn om er voor iemand te kunnen zijn en om iemand aan het lachen te maken.”
Grote bedrijven nog meer geld laten verdienen
"Ik ben gek op het leven en ik wil iets doen waar je later op terugkijkt en kan zeggen: 'Wauw, dat was mooi werk'. En dat gevoel had ik niet bij mijn vorige werk. Ik was alleen maar bezig met grote bedrijven nog meer geld te laten verdienen.”
Freek is niet de enige die het belangrijk vindt om iets bij te dragen aan de maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van de millennials een verschil wil maken met het werk wat ze doen. Dat kan een verschil zijn in de organisatie, de gemeenschap, de stad, het land of de wereld. 25 procent haalt zingeving uit het werken bij een bedrijf dat bijdraagt aan de ontwikkeling van mens en maatschappij.
Een carrièreswitch na je studie
Een carrièreswitch maken, net na je afstuderen én midden in de coronacrisis, is dat wel een goed idee? Freek had het er met veel mensen in zijn omgeving over. Hij belde vrienden en kennissen die in de zorg werkten om te praten over de mogelijkheden in de zorg. Mantelzorg was hem goed bevallen, hij vindt het mooi om echt iets bij te dragen aan iemands leven. Dus, hij hakte de knoop door. Ontslag nemen en gaan voor een baan in de zorg.
“Ik vond het heel spannend om dit op mijn werk te vertellen, maar iedereen reageerde eigenlijk heel goed. Veel collega’s moedigden me aan om ervoor te gaan en vonden het stoer dat ik deze stap durfde te zetten.”
Ook in zijn omgeving vinden ze hem dapper. “Ik schrok er van dat uit veel gesprekken in mijn omgeving blijkt dat zij eigenlijk ook helemaal niet gelukkig waren in hun werk, maar zo’n stap niet durven te maken omdat ze een gezin hebben.”
Op zoek naar een baan in de zorg
Sinds juni is Freek fulltime bezig met het zoeken van een baan in de zorg. Werken met jongeren die op wat voor manier dan ook zijn vastgelopen in hun leven lijkt hem wel wat. “Het lijkt me mooi om iets te kunnen betekenen in hun levens. Zelf heb ik last gehad van angstklachten en paniekaanvallen, dus met die ervaring hoop ik ook anderen te kunnen helpen.”
Het liefst zou Freek weer gaan studeren, maar dat is erg duur. “Als je al een hbo-opleiding op zak hebt, moet je bij een tweede hbo-opleiding instellingsgeld betalen. Dat betekent dat een nieuwe opleiding in totaal 20.000 euro zou kosten. Eigenlijk zegt DUO met deze regelingen: 'Je hebt al een diploma, dus daar moet je het maar mee doen'.”
Het is lastig om van een zorgbedrijf te vragen om een opleiding van 20.000 euro voor je te betalen, dus Freek zoekt naar andere oplossingen. Hij meldde zich aan voor het programma Lefgozers, een leerwerkproject in Noord-Brabant voor mensen die vanuit een andere sector overstappen naar de zorg. “Het is nu nog vakantie, en vanwege de coronacrisis hebben ze daar niet zoveel plek, dus ik heb daar nog niet veel van gehoord. Ik ben inmiddels al een tijdje in gesprek met een organisatie die jongeren preventief helpt, bijvoorbeeld als een jongere iets heftigs heeft meegemaakt. Ondanks dat ik geen maatschappelijke-zorgopleiding heb, reageerden ze daar heel enthousiast op mijn verhaal. We kijken nu samen of er een mogelijkheid is om daar te kunnen leren en werken.”
Carrièreswitch tips
Twijfel je ook over je werk en wil je een carrièreswitch maken? Freek heeft een aantal tips:
1. “Gewoon doen! Zoek niet te veel op wat er allemaal fout kan gaan. Als je het echt heel graag wilt, vind je wel een weg.”
2. “Ga met mensen in je omgeving in gesprek die in de sector werken waar jij wilt werken. Zij kunnen je helpen met je keuze.”
3. “De mensen in je omgeving die in de sector werken waar jij wilt werken, kunnen je ook helpen met sollicitaties en meeloopdagen. Het werkt altijd beter om via-via ergens binnen te komen dan via open sollicitatie.”
Baanbrekers
Freek is zeker niet de enige die van baan switchte, er zijn heel veel mensen die van baan wisselen om verschillende redenen. In de podcast Baanbrekers gaat voormalig 3FM-dj Lieke in gesprek met mensen die hun carrière helemaal omgooien. Lieke zelf ging van 3FM dj naar docent Nederlands.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd
HUMAN
Van FOMO naar JOMO (Joy Of Missing Out): 'Ik wil na de lockdown vaker nee zeggen'HUMAN
Ben jij anders gaan denken over de toekomst sinds de coronacrisis?HUMAN
Lange afstandsrelatie tijdens coronacrisis: 'Ik mis het fysieke contact'Interview
In gesprek met Wasia Project: over North Sea Jazz, verschillende crowds en hun aankomende EP