Deze jongeren zijn de onzichtbare helden van carnaval
- Nieuws
- Deze jongeren zijn de onzichtbare helden van carnaval
Wanneer je denkt aan carnaval, denk je al gauw aan carnavalsverenigingen, barpersoneel die jouw biertje tappen en de beveiliging voor de deuren van de kroeg. Toch zijn er meer gezichten achter carnaval die zorgen dat jij van het feestje kan genieten. 3FM HUMAN sprak met een vuilnisman, EHBO'er en iemand die carnaval viert met dementerenden. "Als ik mijn steentje kan bijdragen, is mijn carnaval geslaagd."
foto: Carlijn van Doornik
Carlijn (28) staat als EHBO'er paraat in Ossenkoppenrijk (Oss)
Carnaval zit echt in Carlijns (28) bloed. Al sinds ze één jaar oud is, viert ze carnaval. Haar ouders nemen haar mee naar alle feestjes in het dorp en ziet ze haar moeder als EHBO'er langs de zijlijn staan. Carlijn weet het dan ook zeker; dit wil zij later ook gaan doen!
"Ik hou van een feestje en vind het altijd vet om te zien hoe de EHBO zoveel kan betekenen op evenementen " vertelt Carlijn. "Tijdens mijn opleiding Verpleegkundige ben ik gelijk aan de slag gegaan om alle papieren te halen die hiervoor nodig waren. Inmiddels werk ik al zo'n tien jaar als EHBO'er op allerlei verschillende plekken. En natuurlijk kan carnaval niet ontbreken. Dat is mijn favoriete feestje van het jaar!"
Het werk tijdens carnaval is erg divers. Van iemand die zich niet lekker voelt tot aan een feestvierder die van een meters hoge carnavalswagen af valt, het komt allemaal voorbij. "Er wordt heel wat gedronken en drugs gedaan. Dat in combinatie met veel mensen op één plek, is natuurlijk vragen om ongelukken," vertelt Carlijn.
"Daarnaast zorgt een drankje te veel of een pilletje ervoor dat feestvierders graag een handje willen helpen. Ze komen dan naar mij toe om te vragen of ze iets voor ons kunnen betekenen, omdat ze zelf in het dagelijks leven ook verpleegkundige zijn," grapt Carlijn. Het is natuurlijk heel lief, maar ik denk niet dat ze helemaal door hebben dat wij duidelijk kunnen zien dat ze niet meer nuchter zijn!"
"Het is ontzettend belangrijk dat de EHBO tijdens carnaval ter plaatse is. Wij zijn het eerste aanspreekpunt op het moment dat er iets misgaat." Daarnaast zorgt de EHBO ervoor dat de druk eraf wordt gehaald voor het ambulancepersoneel en de ziekenhuizen. "Wij verlenen de eerste hulp, die van cruciaal belang is. Als iedereen voor ieder incident het noodnummer zou bellen, zouden de hulpdiensten verdrinken in de meldingen. En zij hebben het al druk zat tijdens een evenement dat door heel het hele zuiden gevierd wordt."
Mond-op-mondbeademing
Toch is het werk niet voor iedereen weggelegd. "Je moet echt sterk in je schoenen staan. Als je een hulpverlener tijdens een evenement bent, halen mensen graag grapjes met je uit. Zo komen er wel vaker dronken mannen naar mij toe met de mededeling dat zij een hartstilstand hebben. Ze vragen dan of ik mond-op-mondbeademing kan geven," vertelt Carlijn lachend. "Daar ga ik gewoon met een knipoog mee om. Ik zeg dan dat iemand uit mijn team hier veel beter in is en haal vervolgens mijn mannelijke collega erbij. Dan begrijpen ze wel dat ik niet op hun grapjes zit te wachten en zijn ze snel weg."
De grappen horen er volgens Carlijn soms een beetje bij. "Ik sta net zo hard mee te dansen en te genieten. Alleen op het moment dat er iets gebeurt, handel ik gelijk. En dat is ook heel belangrijk in dit werk."
Tekst gaat verder onder afbeelding
foto: Casper Roos
Mees ruimt jouw rotzooi op als vuilnisman in Oeteldonk ('s-Hertogenbosch)
Mees (23) is geboren en getogen Bosschenaar. Ook al viert hij het feestje pas een paar jaar, één jaartje overslaan zit er niet meer in voor hem.
Tijdens carnaval werkt Mees als vuilnisman. Bij een groot feest komt heel wat afval kijken. Om te zorgen dat de stad schoon blijft, maken de vuilnismannen extra lange dagen. “De hele stad ligt natuurlijk overhoop, dus we moeten vroeg beginnen om alles recht te kunnen trekken. Zo begint de glasstoet, die al het glas en bekers van de grond afruimt, al om vier uur 's ochtends,” legt Mees uit.
Daarnaast is de tijdsdruk extra hoog tijdens carnaval. “Wij moeten zorgen dat we vóór zeven uur 's ochtends de stad uit zijn, zodat alle leveranciers voor de horeca kunnen komen om de voorraad voor die dag aan te vullen. Er moet natuurlijk genoeg bier zijn voor iedereen."
Het is nogal een verschil met het werk tijdens een 'normale' week. "Het is een baan waar je lekker rustig aan kan doen, maar tijdens deze dagen is het echt een race tegen de klok.”
Het is van belang dat de vuilnismannen erg secuur te werk gaan. “We kunnen niets vergeten of overslaan. Als de bakken niet helemaal geleegd zijn, zullen die binnen een paar uur overlopen en zal de stad vol liggen met rotzooi. En dat is geen pretje voor de feestvierders.”
Vooroordelen en Brabantse gezelligheid
Mees houdt van zijn werk. "Ik vind het fijn om veel buiten te zijn en te bewegen. Ondanks dat mensen vaak vooroordelen hebben over vuilnismannen, wilde ik het een toch kans geven," vertelt Mees. “Vuilnisman wordt vaak gebruikt als een voorbeeld voor iemand die het niet goed doet op school. Het stereotype is dat dit een baan is voor mensen die niets anders kunnen. Maar ik geniet echt van dit werk."
Ondanks het stigma, de drukte en extra stress door carnaval, vindt Mees het altijd genieten om tijdens dit feest te werken. “Als échte Oeteldonker weet ik hoeveel dit feestje voor mensen betekent. Iedereen is je vriend en het is op en top Brabantse gezelligheid. En als ik daar een steentje aan kan bijdragen door de stad schoon te houden, is mijn carnaval geslaagd.”
Tekst gaat door onder afbeelding
foto: Vivian Probst
Vivian (21) viert samen dementerende ouderen carnaval in Dreumelrijk (Horst)
Jarenlang is Vivian (21) tijdens carnaval dansmarieke geweest en viert het feest fanatiek. Na haar studie is zij als verzorgende aan de slag gegaan bij een verzorgingstehuis voor dementerende ouderen. En ook hier wordt carnaval niet overgeslagen!
Al weken hangt de carnavalsversiering bij de woongroep in Horst. "Dit is ontzettend belangrijk voor de bewoners. Zij hebben allen een vergevorderde stadia van dementie. Door de versiering weten zij dat er iets zal gaan gebeuren, maar ook in welke tijd van het jaar ze leven."
De ouderen kunnen het niet meer aan om een groot carnavalsfeest te vieren. Dit zijn teveel prikkels die zij niet meer goed kunnen verwerken. Maar dit betekent niet dat carnaval niet meer gevierd kan worden op de woongroep. "We zetten oude carnavalsmuziek op en doen tussendoor een dansje met de bewoners. Ook al lijkt het misschien weinig, het doet de bewoners veel goeds!"
"De bewoners zijn voornamelijk opgegroeid in de omgeving. Zij hebben vaak hun hele leven lang carnaval gevierd," vertelt Vivian. "De oude carnavalskrakers zorgen er bij sommigen voor dat ze opeens een helder moment hebben. We hebben bewoners die de namen van hun eigen kinderen niet meer kunnen onthouden, of niet meer in staat zijn om te praten, maar zij zingen dan toch mee met de tekst van een liedje. Dat vind ik onwijs bijzonder om mee te maken."
Daarnaast zorgt het voor veel verbintenis tussen de verzorgers en de groep. "We hebben veel gesprekken over hoe het carnaval vroeger gevierd werd en over wat het feest voor iedereen betekent. Dat zijn momenten die ik koester."
Gerelateerd
HUMAN
Drie jongeren over het saamhorigheidsgevoel van carnavalHUMAN
Kelly leeft een dubbelleven als carnavalsartiest: "Ik vind het gewoon heel erg leuk!"3FM nieuws
Hier krijg je als EHBO'er op een festival mee te maken3FM nieuws
De line-up van 3FM Serious Request: o.a. Franz Ferdinand, Oscar and the Wolf, Roxy Dekker en RONDÉ