Deze frisse boys bieden studenten die het moeilijk hebben een luisterend oor
- Nieuws
- Deze frisse boys bieden studenten die het moeilijk hebben een luisterend oor
Voetbalvrienden Sem van der Linden, Sam Suidman en Thomas Klein Goldewijk (alle drie 22) begonnen in mei het platform Frisse Gedachtes. Hier kunnen studenten die het moeilijk hebben gratis en anoniem chatten met psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen. "Een luisterend oor kan heel goed zijn om je hoofd leeg te maken en je negatieve gedachtes kwijt te raken. Het zorgt voor een frisse blik en frisse gedachtes."
De jongens misten een platform waar je langdurig en anoniem contact kunt hebben. Bij bijvoorbeeld een psycholoog ben je per definitie niet anoniem. Bovendien heb je daar lange wachttijden. En bij platforms als de Luisterlijn wisselt je contactpersoon steeds, waardoor je niet langere tijd contact hebt met één persoon. "Frisse Gedachtes is een platform dat daarop inspringt: je kunt langdurig anoniem chatten met dezelfde persoon," vertelt Thomas. Het contact hoeft overigens niet per se anoniem te zijn. "Je kunt ook videochatten of in het echte leven met iemand afspreken."
Thomas benadrukt dat hun platform niet bedoeld is als alternatief voor therapie en ook niet om advies te geven. Frisse Gedachtes is er puur voor de student die behoefte heeft aan een luisterend oor. "Mocht iemand toch behoefte hebben aan advies of als we merken dat klachten te ernstig zijn, verwijzen we die persoon door naar de juiste instantie."
Hoe werkt het?
Via de website kun je een account aanmaken. Vervolgens zie je een lijst met 'buddy's', bestaande uit de psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen. Aan de hand van een tekst en een foto stellen ze zichzelf voor. "Je kiest de persoon die je het meeste aanspreekt."
Een van de 40 actieve buddy's is Neele Ulken (22). Ze is derdejaarsstudent psychologie aan de Radboud Universiteit en las op de website van de studievereniging over het platform. Ze besloot zich aan te melden. "Ik vond het een goed idee want ik denk dat mentale problemen niet zo’n onderwerp van gesprek zijn in onze samenleving."
Studenten komen met allerlei verschillende problemen aanzetten: van studiestress tot aan relaties die verbroken worden tot aan andere ingewikkelde keuzes die gemaakt moeten worden in het leven. En hoewel het dus niet de bedoeling is dat studenten advies krijgen, vragen ze er soms wel direct om. "Dat is moeilijk, want ik kan het advies geven dat mij helpt in zo'n situatie, maar misschien werkt dat helemaal niet voor die persoon." Daarom stelt Neele vooral vragen en luistert ze actief, zodat de persoon in kwestie zelf over z'n problemen kan nadenken, en misschien wel tot een oplossing komt.
Verplichte training
Om te weten hoe ze met verschillende situaties moet omgaan, heeft Neele een verplichte training gevolgd. Die training is samengesteld door Sem, Sam en Thomas, in samenwerking met twee vrijwilligers van de Kindertelefoon. Daar leren de buddy's onder andere hoe ze een gesprek moeten voeren en hoe ze actief kunnen luisteren. Daarnaast volgen buddy's een training van 113 Zelfmoordpreventie. "We vinden het belangrijk dat ze situaties leren herkennen waarin iemand helemaal te ver zit in z'n gedachtes," zegt Thomas.
Neele is positief over het platform. Het is toegankelijk voor veel studenten. "Soms is het een te grote stap om naar een psycholoog te gaan. Of je kunt het gevoel hebben dat je problemen niet groot genoeg zijn voor een psycholoog. Frisse Gedachtes is een goed alternatief." En door buddy te zijn doet Neele ook nog eens ervaring op voor haar studie. "Je ervaart hoe het er in het echte leven aan toe gaat. Het kan soms best lastig zijn om de juiste woorden te vinden en een ander te helpen."
Frisse Gedachtes: een luisterend oor voor iedereen
Goodwill
Toen we in het voorjaar de 'intelligente lockdown' ingingen, merkten Sam, Sem en Thomas dat er steeds meer behoefte was aan een plek waar studenten die het moeilijk hadden, samen konden komen. In mei begonnen ze en sindsdien is het hard gegaan. "Er is een enorme goodwill voor dit project. We doen het helemaal met vrijwilligers en dat maakt dat anderen sympathiek tegenover het idee staan." Inmiddels hebben al 80 studenten contact gezocht met een buddy, waarvan er momenteel 20 actief contact hebben. Zo'n 100 mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger, daarvan zijn er nu 40 aangenomen.
De toekomst van Frisse Gedachtes ziet Thomas rooskleurig in. Hoewel de promotie nu gericht is op Nijmegen, is het platform toegankelijk voor iedereen. "We zouden het graag willen uitbreiden naar andere steden.” Ook willen de jongens in de toekomst evenementen gaan organiseren. "We denken dat evenementen bij kunnen dragen aan de awareness voor het probleem van studentenwelzijn." Om evenementen te kunnen organiseren, moeten ze vanwege de coronacrisis helaas nog even geduld hebben, maar in de tussentijd denken ze er al graag over na. "Er zijn al veel positieve geluiden van mensen die dat met ons willen opzetten."